Skip to main content

Τα μέτρα που δίνουν τη χαριστική βολή στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία

Ο μηδενισμός της προστασίας για τα εκτός πατέντας και τα γενόσημα φάρμακα, μέσα στην επόμενη διετία και ο παράλληλος περιορισμός της δαπάνης.

Σαρωτικές αλλαγές στη φαρμακοβιομηχανία φέρνει το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων καθώς στην επόμενη διετία, όλα τα γενόσημα και τα φάρμακα εκτός πατέντας προστασίας (off patent) θα υποστούν μεγάλες μειώσεις στην τιμή τους και μόνο όσα κοστίζουν κάτω από 1 ευρώ, θα καταφέρουν να διασωθούν.

Παράγοντες της  ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για καταστροφή των εγχώριων βιομηχανιών,  αν οι τιμές των φαρμάκων χάσουν την προστασία τους, αλλά και για ανυπαρξία πολιτικής στο κλάδο της Υγείας, καθώς οι μόνες παρεμβάσεις αφορούν στη τιμολόγηση ενώ δεν εξορθολογίζεται η συνταγογράφηση από πλευράς γιατρών, ούτε αντιμετωπίζεται η προκλητή ζήτηση.  

Οι παρεμβάσεις στις τιμές

Στο δελτίο τιμών του α' εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του β' εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ  για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του α' εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στην τιμολόγηση τέλος του β' εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Με την απόφαση αυτή πλήττεται καίρια ο ελληνικός κλάδος φαρμάκου αφού μειώνεται κάθετα η αξία του μεγαλύτερου μέρους του προϊοντικού χαρτοφυλακίου.
Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των δανειστών μεγαλύτερη συρρίκνωση στο δελτίο τιμών , αλλά και την κατάργηση του πλαφόν στα φάρμακα, δηλαδή του προστατευτικού ορίου των 12 ευρώ για τα σκευάσματα εκτός πατέντας και των 7,8 ευρώ για τα γενόσημα φάρμακα.

Οι θεσμοί δέχονταν μόνο να υπάρχει προστασία για τα σκευάσματα με κόστος κάτω του 1 ευρώ.  

Οι αλλαγές που τελικά συμφωνήθηκαν υπακούουν και στο περιορισμένο κονδύλι του προϋπολογισμού για το φάρμακο. Από το 2016 έως και το 2018 ο προϋπολογισμός για το φάρμακο δε θα ξεπερνάει τα 1,94 δισ. ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ. Επειδή όμως οι δαπάνες, που για φέτος έχουν προϋπολογιστεί στα 2 δισ. ευρώ, ξεφεύγουν , εκτιμάται πως οι επιχειρήσεις του κλάδου θα κληθούν στο τέλος της χρονιάς να επιστρέψουν κοντά 550 εκατ. ευρώ, είτε με το claw back, δηλαδή σαν διαφορά από το προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είτε με το rebate, δηλαδή σαν επιστροφή επί του τζίρου τους.

Με το παραπάνω τιμολογιακό μέτρο της κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι η κατανάλωση να στραφεί σε εισαγόμενα σκευάσματα ή, αντί για γενόσημα, σε περισσότερες περιπτώσεις θα επιλέγονται τα πιο ακριβά πρωτότυπα.

Τα περιθώρια στα δαπάνες του φαρμάκου γίνονται ακόμη στενότερα μετά και την απόφαση να μπει για πρώτη φορά πλαφόν και στα φάρμακα που δίνονται εντός των νοσοκομείων (μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για τα σκευάσματα που παρέχονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία), υπό τη μορφή claw back (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής για την επιπλέον δαπάνη που τα τελευταία χρόνια έχει επιβληθεί σε φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές).

Το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back θα είναι  570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το έτος 2018.
Την υπερβάλλουσα δαπάνη θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.