Skip to main content

Τα μηνύματα των επισήμων από τη Θεσσαλονίκη - Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και κανέναν

Όσα δήλωσαν οι επίσημοι που παρευρέθηκαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη - Το μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Των Φανής Χαρίση και Ισμήνης Μπαλαλέ

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα και θα τις υπερνικήσει εμπνεόμενη από το παράδειγμα των ηρώων του 1940, είπε ο υπουργός Άμυνας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το τέλος της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

«Γιορτάζουμε σήμερα με λαμπρότητα εδώ από τη Θεσσαλονίκη μια τόσο σημαντική επέτειο, το έπος του 1940. Πριν από λίγο καμαρώσαμε τα τμήματα τόσο της πολιτικής αλλά και βέβαια στρατιωτικής παρέλασης, νιώσαμε το ηθικό φρόνημα και νιώσαμε υπερήφανοι μαζί τους», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη σημερινή εποχή είναι περίπλοκες, σύνθετες και ενδεχομένως διαφορετικές από όσες έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Θα τις αντιμετωπίσουμε όμως και θα τις υπερνικήσουμε εμπνεόμενοι από το παράδειγμα των ηρώων του 1940. Θα συνεχίσουμε και σήμερα να αγωνίζομαατε για μία Ελλάδα πιο ισχυρή που ορθώνει ανάστημα, που σέβεται αλλά και απαιτεί τον σεβασμό των υπολοίπων για μία Ελλάδα που αισθάνεται σίγουρη και ασφαλής παρά τα προβλήματα και τις κρισεις επειδή διαθέτει μεταξύ άλλων ισχυρές και αποτρεπτικές δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους του κυπριακού λαού την ελληνική δημοκρατία για τη διαχρονικά αταλάντευτη στήριξή της.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, είπε πως σήμερα οι Έλληνες εκπέμπουν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Μας εμπνέει η θυσία εκείνων που υπέγραψαν με το αίμα τους το "Όχι". Η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ: οικονομικά, διπλωματικά, στρατιωτική», σχολίασε ενώ πρόσθεσε πως παρά τη δύσκολη συγκυρία «ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε πως «σήμερα από τη Θεσσαλονίκη στείλαμε ένα πανίσχυρο μήνυμα: η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και κανέναν γιατί όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και θα χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είπε πως ολοκληρώθηκε σήμερα ένα λαμπερό τριήμερο για την πόλη μας με μια παρέλαση υπερηφάνειας που έστειλε πολλά μηνύματα. «Το πρώτο αφορά όλους που έδωσαν το πλήγμα απέναντι στον ανίκητο τότε άξονα. Το δεύτερο είναι πως οι Έλληνες με το ίδιο σθένος και την ίδια αυταπάρνηση μπορούμε να νικήσουμε. Είμαστε αντάξιοι», κατέληξε.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή του που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. «Η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα το "Όχι" που είπε στην έναρξη του πολέμου, κάτι πολύ σημαντικό για εμένα καθώς δείχνει τη δύναμη και τον χαρακτήρα των Ελλήνων», τόνισε, ενώ είπε πως όσο σκληρή και να είναι η δουλειά, όταν υπάρχουν ζητήματα δικαιοσύνης και ισότητας οι Έλληνες αναπτερώνουν το ηθικό τους". Επίσης, αναφέρθηκε στην τιμή και το φιλότιμο των Ελλήνων αλλά και στην ικανότητα τους να αγωνίζονται όταν δέχονται προκλήσεις.

«Είναι τιμή μου που υπηρετώ στην Ευρώπη και στη συγκεκριμένα στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Είμαι υπερήφανος που είμαι Αμερικανός, όπου έχουμε ψηλά την αξία της Δημοκρατίας», δήλωσε και αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, είπε πως η Ελλάδα σήμερα από εδώ από τη Θεσσαλονίκη έστειλε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και πρόσθεσε πως είναι μια ισχυρή χώρα.

Η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, είπε πως είμαστε υπερήφανοι για τα μεγάλα όχι του λαού μας. «Σήμερα συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα σε συνθήκες διαφορετικές. Συνεχίζουμε με το φρόνημα ακατάβλητο. Ο αγώνας ενάντια του φασισμού είναι ο αγώνας που δεν σταματά ποτέ», σχολίασε.

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, έστειλε τις ευχές του στον ελληνικό λαό.