Skip to main content

Τα μηνύματα Μητσοτάκη μέσω του ανασχηματισμού – Στα ίδια η Θεσσαλονίκη

Η πλειονότητα των αλλαγών είναι εστιασμένη στις αστοχίες όσον αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών καθώς και ζητήματα που αφορούν την πανδημία.

Σαφή μηνύματα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αλλαγές τις οποίες έκανε στο κυβερνητικό σχήμα. Η πλειονότητα των αλλαγών είναι εστιασμένη στις αστοχίες όσον αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών του Αυγούστου, με προφανή στόχο να εκτονώσει τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός προχώρησε σε τρεις κινήσεις. Κατά πρώτον αναβάθμισε σε υπουργείο τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβάνοντας σε αυτό και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ορίζοντας υπουργό τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ο οποίος είχε διατελέσει μάλιστα υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Με την κίνηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας απαιτεί διακομματική συναίνεση, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει και στη Βουλή. Ωστόσο, η αιφνίδια παραίτηση του κ. Αποστολάκη άλλαξε τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του ναυάρχου να παραιτηθεί έπαιξε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος του είπε ρητά ότι τυχόν αποδοχή της θέσης του υπουργού ισοδυναμεί με αποστασία. 

Ακολούθως έθεσε εκτός το δίδυμο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά οι οποίοι είχαν την ευθύνη διαχείρισης αυτών των καταστάσεων. Τον μεν υπουργό Πολιτικής Προστασίας τον έθεσε εκτός κυβέρνησης, επαναφέροντας στο κυβερνητικό σχήμα τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον δε τέως υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τον μετακίνησε σε ίδια θέση, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με τις αλλαγές αυτές ο πρωθυπουργός απένειμε και εμπράκτως, αν και όχι ισομερώς απ’ ότι φάνηκε, τις ευθύνες για τα λάθη τα οποία έγιναν στη διαχείριση των πυρκαγιών για τα οποία είχε μιλήσει και ο ίδιος προ ημερών στη Βουλή.

Η τρίτη κίνηση του πρωθυπουργού ήταν η είσοδος στην κυβέρνηση, σε θέση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος εκλέγεται στην Εύβοια, με προφανή σκοπό να εκτονώσει μερικώς τη μεγάλη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση από τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Το δεύτερο μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη, μέσω του ανασχηματισμού, αφορά τη διαχείριση της δεύτερης μεγάλης κρίσης, της πανδημίας. Οι αλλαγές στο υπουργείο Υγείας με την αντικατάσταση του υπουργού Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη αποτελεί μια έμμεση παραδοχή ότι τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά θα επιθυμούσε ο ίδιος. Ο Κικίλιας παρέμεινε πάντως στο κυβερνητικό σχήμα, μετακινούμενος στο υπουργείο Τουρισμού, παραχωρώντας τη θέση του στον Θανάση Πλεύρη, μια κίνηση η οποία θεωρείται και ως ενδυνάμωση της σχέσης του Κ. Μητσοτάκη με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο ορισμός της Ασημίνας Γκάγκα στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας μπορεί να θεωρηθεί και ως υπογράμμιση της εμπιστοσύνης προς την επιστημονική κοινότητα.

Οι πληροφορίες ή, κατ’ άλλους, εικασίες, περί αντικατάστασης της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως δεν επιβεβαιώθηκαν. Η παραμονή της στο υπουργείο οφείλεται, εκτός των άλλων, και στη στοχοποίησή της από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τυχόν αντικατάστασή της θα αποτελούσε λάβαρο στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και έμμεση παραδοχή περί αποτυχίας όσον αφορά τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ.

Στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είχαμε δύο αλλαγές. Την επιστροφή του βουλευτή Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλου στη θέση του υφυπουργού Μεταφορών, την οποία κατείχε και επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και την αναβάθμιση σε υφυπουργό Υποδομών του Θεσσαλονικιού Γιώργου Καραγιάννη ο οποίος ήταν έως σήμερα γενικός γραμματέας στο ίδιο υπουργείο.

Κατά τα άλλα, η Θεσσαλονίκη παρέμεινε με έναν μόνο βουλευτή στο κυβερνητικό σχήμα, τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, διαψεύδοντας έτσι για άλλη μια φορά σενάρια που ήθελαν και άλλους βουλευτές να αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκιο.