Skip to main content

Τα μηνύματα των κομμάτων για την Πρωτομαγιά

Η οικονομική κρίση, τα νέα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση και η κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικρατούν στα μηνύματα των κομμάτων για την Πρωτομαγιά.
Η οικονομική κρίση, τα νέα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση και η κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικρατούν στα μηνύματα των κομμάτων για την Πρωτομαγιά.

Ξυνίδης: Απαιτείται συστράτευση

Η Πρωτομαγιά του 2010, βρίσκει τον τόπο μας στην πιο αποφασιστική στιγμή από τη Μεταπολίτευση, σημειώνει σε μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.

«Η διάσωση της οικονομίας, είναι σήμερα η απόλυτη προτεραιότητα για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, για κάθε προοδευτικό πολίτη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλο δρόμο. Έχουμε όμως την ιστορική ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βάρη και τα αδιέξοδα του παρελθόντος, μια πατρίδα που δεν θα μας πληγώνει πια», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ξυνίδης, για να υπογραμμίσει πως στην κρίσιμη αυτή ώρα, χρειάζεται η συστράτευση όλων σε μια μεγάλη, εθνική προοδευτική συμπαράταξη για την καθολική ανασυγκρότηση της χώρας. Σύμφωνα με το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το συνδικαλιστικό κίνημα, καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την συμπαράταξη.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ακατάλυτους, ιστορικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο κόσμος της εργασίας είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος στην προσπάθεια να σώσουμε την οικονομία και να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, μπορούμε να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της βιώσιμης ευημερίας για τη χώρα και τους εργαζόμενους. Η άλλη Ελλάδα, είναι εφικτή», καταλήγει.

Βρούτσης: «Πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα και ρεαλισμό»

Το μήνυμα για την εργατική Πρωτομαγιά εν μέσω της κρίσης πρέπει να επικαιροποιηθεί, υπογραμμίζει ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναφέρει στο μήνυμά του ότι: «Οι πολιτικές, κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα με υπευθυνότητα και ρεαλισμό».

«Να επιδιώξουμε Εθνική Συνεννόηση και συστράτευση στους κοινούς στόχους, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές. Να εργαστούμε συστηματικά για την Ανάπτυξη και την τόνωση της Αγοράς. Να αντιμετωπίσουμε την Ανεργία και να ενισχύσουμε την Απασχόληση με στοχευμένα μέτρα. Να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, με πρόνοια για αναλογικότητα στα επώδυνα μέτρα που επιβάλλονται, παράλληλα με το δανεισμό της χώρας μας. Ο αγώνας των εργαζομένων για Ποιοτική Εργασία, Κοινωνική Ασφάλιση, Αξιοπρέπεια και Αλληλεγγύη είναι και δικός μας αγώνας. Η Ελπίδα για έξοδο από την κρίση, για Ανάπτυξη, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή, γεννιέται μόνο με Αλληλεγγύη και Κοινή προσπάθεια».

ΚΚΕ: Κάλεσμα για ανατροπή

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους «να μετατρέψουν τις εκδηλώσεις τιμής της φετινής Πρωτομαγιάς, για τους αγώνες και τις θυσίες της τάξης μας, σε μια νέα αφετηρία ταξικής πολιτικής συνειδητοποίησης και αγωνιστικής ανάτασης, για να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, που οδηγεί την τάξη μας, τις οικογένειες και τα παιδιά μας, στην πιο άγρια και βάρβαρη εκμετάλλευση, στη μόνιμη φτώχεια και την ανεργία».

«Έχουμε χρέος, ιδιαίτερα απέναντι στους νέους εργάτες και στις νέες εργάτριες, στα παιδιά των εργαζομένων, όλου του λαού, να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις που οι προηγούμενες γενιές κέρδισαν με αίμα. Κανείς δεν πρέπει να φοβηθεί τις θυσίες του αγώνα και να δεχθεί τις μαύρες μέρες που φέρνει η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ενίσχυση των μονοπωλίων. Τώρα πρέπει, με ταξική ενότητα και λαϊκή συστράτευση, να ξεσηκωθούμε ενάντια στον πόλεμο σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Για τα δικαιώματά μας, για το μέλλον των παιδιών μας. Η τάξη μας έχει τη δύναμη και είναι ικανή να ηγηθεί της συγκρότησης του μεγάλου αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία».

Συνασπισμός: «Να ανατρέψουμε τα αντεργατικά μέτρα»

Από την πλευρά του ο Συνασπισμός στην ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά τονίζει ότι να γίνει ημέρα δράσης ενάντια στα μέτρα και προσθέτει: «Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει φέτος να είναι μια μέρα - σταθμός των αγώνων του εργατικού κινήματος για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης που είναι στην ουσία η εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ και του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ στην χώρα μας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ΔΝΤ, την ΕΕ και με το ντόπιο κεφάλαιο, επιχειρεί στο όνομα της κρίσης να μεταφέρει όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.

» Η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» ΔΝΤ-ΕΕ σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκχωρεί βασικά κυριαρχικά δικαιώματα στο ΔΝΤ. Μιλάμε δηλαδή για οικονομική κατοχή και ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μισοαποικία. Οι λαοί των χωρών στις οποίες παρενέβη το ΔΝΤ υπέφεραν για δεκαετίες ή συνεχίζουν να υποφέρουν ακόμη. Η κυβέρνηση, όμως, δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα στο ΔΝΤ. Δεν εκλέχτηκε με βάση τέτοια προγραμματική δέσμευση και δεν της έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση ο Ελληνικός Λαός.».