Skip to main content

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατήγγειλαν τις συμβάσεις

Η γερμανική εταιρία διαμαρτύρεται γιατί δεν της καταβλήθηκαν οι πληρωμές από τα προγράμματα κατασκευής υποβρυχίων, που υπερβαίνουν τα 530 εκ. ευρώ.
Οι εταιρείες HDW, Κίελο Γερμανίας και Ελληνικά Ναυπηγεία, Σκαραμαγκάς, κατήγγειλαν τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί το 2000 και 2002 με το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας λόγω καθυστερημένων πληρωμών εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου.

Η καταγγελία της εταιρίας Ελληνικά Ναυπηγεία, ακολούθησε την καταγγελία εκ μέρους της HDW, καθώς η πρώτη απώλεσε τον απαραίτητο για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κύριο προμηθευτή της τεχνολογίας.

Η HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι για περισσότερο από δύο χρόνια διεξήγαγαν πολυάριθμες συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση, οι οποίες, ωστόσο δεν οδήγησαν σε λύση.

Οι εκκρεμείς σήμερα πληρωμές από το Ελληνικό Δημόσιο προς τις εταιρείες HDW και Ελληνικά Ναυπηγεία υπερβαίνει τα 520 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, περίπου 300 εκατομμύρια είναι οι εκκρεμείς πληρωμές προς την Ελληνικά Ναυπηγεία. Το Ελληνικό Δημόσιο, δεν εκπληρώνει, από μακρού, τις συμβατικές του υποχρεώσεις με αποτέλεσμα η συνέχιση των συμβάσεων αυτών για τις δυο εταιρείες να μην είναι πλέον ανεκτή οικονομικά/από οικονομικής πλευράς.

Η HDW και η Ελληνικά Ναυπηγεία προετοιμάζουν τις περαιτέρω νομικές ενέργειές τους και σκοπεύουν να καταφύγουν σε διαιτησία κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχετικά με τα προγράμματα "Αρχιμήδης" και "Ποσειδών - Neptune ΙΙ" υπενθυμίζεται ότι:

"Η πρώτη σύμβαση αφορά στην κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων τύπου U214 με σύστημα αναερόβιας πρόωσης μέσω κυψελών οξυγόνου για το Ελληνικό Ναυτικό (Πρόγραμμα "Αρχιμήδης"). Και τα τέσσερα υποβρύχια έχουν ήδη κατασκευαστεί. Επιπλέον, το 2006 η HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία προσέφεραν προς αποδοχή στο Ελληνικό Δημόσιο το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214 με την επωνυμία ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. Το υποβρύχιο δεν παρελήφθη παρά το γεγονός ότι αυτό απέδειξε την απεριόριστη ικανότητά του για όλες τις απαιτούμενες επιδόσεις, μάλιστα δε σαφώς υπερέβη και κάποιες από αυτές. Επιπλέον, το υποβρύχιο είναι πιστοποιημένο από τον επίσημο Γερμανικό φορέα BWB (Bundesamt f-r Wehrtechnik und Beschaffung).