Skip to main content

Τα 31 νέα κτήρια που θα δείτε για πρώτη φορά στο φετινό Open House

O θεσμός επιθυμεί κάθε χρόνο να καινοτομεί και έτσι φέτος προσθέτει 31 νέα κτήρια στην ατζέντα των ξεναγήσεων αλλά και μια καινούρια θεματική διαδρομή

 Σε 100 κτήρια θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν όσοι σπεύσουν φέτος να συμμετάσχουν στο Open House Thessaloniki.

Ο θεσμός που πραγματοποιείται για έκτη συνεχή φορά στην πόλη επιθυμεί κάθε χρόνο να καινοτομεί και έτσι φέτος προσθέτει 31 νέα κτήρια στην ατζέντα των ξεναγήσεων: από τον σταθμό του Μετρό στην Παπάφη μέχρι το Ισλαχανέ, από το Στρατηγείο του Γ΄Σώματος Στρατού και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα μέχρι ξενοδοχεία, διαμερίσματα, γραφεία, ιατρεία και μονοκατοικίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα νέα κτήρια

Πρώην βυρσοδεψείο - Block 33

Διατηρητέο Κτήριο στη Μανουσογιαννάκη 11Α

White Luxury Rooms

Space Lab

Polis Luxury Apartments

Ύψιλον

Γραφείο στην Αγίου Μηνά 7

Μπεζεστένι

Stay Hybrid Hostel

Κατάστημα στο Καπάνι(Ασκητού 12)

Στοά Μοδιάνο

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Οδοντιατρείο Αγίας Σοφίας 16

Διαμέρισμα στη Λεωφόρο Νίκης 35

Ξενοδοχείο Εποχής Gatto Perso

Ισλαχανέ

Μέλαθρον Μπίλλη - Άνω Πόλη

Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς

Ολυμπιακό Μουσείο

Στρατηγείο Γ' Σώμα Στρατού

Μετρό, Στάση Παπάφη

Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

Μονοκατοικία στον οικισμό Ουζιέλ

Κήποι Βίλας Αλλατίνη

Ιατρείο Flot Office

Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης

Έπαυλη Γωγουσόπουλου

Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος

Μακεδονικός Τάφος στο Δερβένι

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Θεματική Διαδρομή

Επίσης ως παράλληλη δράση του Open House, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η θεματική διαδρομή «Χώροι Εμπορίου» που γίνεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Θεσσαλονίκης Εμπόριον 1870-1970», που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς.

Μέσα από μια δίωρη περιήγηση, που ανατρέχει στην πρόσφατη ιστορία του εμπορικού κέντρου της πόλης, το κοινό καλείται να αναγνωρίσει χώρους εμπορίου που είτε διατηρούν την ίδια χρήση με το παρελθόν είτε έχουν αλλάξει πλέον χαρακτήρα. Η διαδρομή εστιάζει σε έξι χαρακτηριστικά κτίρια, αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών ειδών εμπορίου: Στοά Μοδιάνο (αγορά τροφίμων), Μέγαρο Ερμείον (το πρώτο εμπορικό κέντρο), Μπεζεστένι (αγορά υφασμάτων), Στοά Μαλακοπή (πρώην τράπεζα), Κύρτση Χαν (ξενοδοχείο), Στοά Λεβή-Μενεξέ (κτίριο καταστημάτων & υπηρεσιών), και ολοκληρώνεται στον χώρο της έκθεσης, στα Λαδάδικα.

Για τη συμμετοχή στη δράση δεν απαιτείται κράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης (OPEN BOX, γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως) εντός του ωραρίου. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Οι διαδρομές θα πραγματοποιούνται στις 25 και 26 Νοεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 18:00.