Skip to main content

Τα νέα οργανογράμματα φέρνουν μετακινήσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

Υπολογίζεται ότι έως και 50.000 δημοσίων υπαλλήλων θα ζητήσουν να μετακινηθούν προς την περιφέρεια, μετά και από το ενιαίο σύστημα κινητικότητας.

Πάνω από 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να μετακινηθούν από την υπηρεσία τους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων στις οποίες αναφέρεται το Έθνος.

Οι μετακινήσεις αυτές θα οφείλονται στα νέα οργανογράμματα για τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την ψήφιση του ενιαίου συστήματος κινητικότητας που θα κατατεθεί τον ερχόμενο μηνα, υπολογίζεται το ποσοστό που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να ξεπεράσει το 8%.

Στόχος των μετακινήσεων είναι η μετάταξη στην περιφέρεια λόγω του χαμηλού κόστους ζωής ή η αλλαγή γνωστικού αντικειμένου. Όταν δεν θα καλύπτονται οι θέσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού κυρίως για θέσεις άμεσης ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τη διαδικασία της κινητικότητας και σε τρεις κύκλους υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών θα μπορούν να διεκδικήσουν τη μετακίνησή τους σε εθελοντική βάση για την κάλυψη των αναγκών σε άλλες υπηρεσίες.

Στη λογική της εσωτερικής αγοράς εργασίας θα δημοσιεύεται διαγωνισμός όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 κενές θέσεις και θα μοριοδοτούνται από το ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το έργο της διαμόρφωσης οργανογραμμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο σε μερικές υπηρεσίες, καθώς τα περιγράμματα θέσεων εργασίας προβλέπουν ειδικά προσόντα.

Μέσω της διαμόρφωσης των νέων οργανογραμμάτων θα πραγματοποιηθεί αποκέντρωση υπηρεσιών και εσωτερικές μετατάξεις προσωπικού, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε φορέα εντός των ορίων όπου εργάζονται στον οποίο θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα.

Εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού κυρίως για θέσεις άμεσης ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος, όπως για παράδειγμα στην Υγεία και στην Παιδεία, από φορείς που υπάρχουν πλεονάσματα προσωπικού της ίδια ειδικότητας. Π.χ. για την κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών θα μπορούν να εντοπιστούν άμεσοι οι αποσπασμένοι καθηγητές σε άλλες υπηρεσίες και να επιστρέψουν στα σχολεία. Υποχρεωτικές μετακινήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε περιορισμένη κλίμακα για ειδικότητες πρώτης ανάγκης σε νοσοκομεία από αντίστοιχες υπηρεσίες όπου υπήρχε πλεόνασμα ή για μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα τεχνικοί της ΔΕΗ που μετατάσσονται σε νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τις υποχρεωτικές μετακινήσεις θα υπάρξει προστασία για συζύγους που εργάζονται στο Δημόσιο προκειμένου να μη δημιουργούνται οικογενειακά προβλήματα.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη λειτουργία του Δημοσίου μετά την θεσμοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων περιλαμβάνει και νέες προσλήψεις. Πηγές του αρμόδιο υπουργείου αναφέρουν στο «Εθνος» ότι στην περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν κενές θέσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες με την εθελοντική κινητικότητα, ακόμα και εάν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην ίδια ειδικότητα που δεν επιθυμεί να μετακινηθεί, τότε θα γίνουν νέες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών. Με το νέο σύστημα καταγραφής και δημοσιοποίησης των οργανισμών των φορέων του Δημοσίου θα γίνεται προγραμματισμός προσλήψεων σε βάθος 3-5 ετών, καθώς η ηλεκτρονική απεικόνιση των οργανικών θέσεων θα μπορεί να συμπεριλάβει τους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται τα επόμενα τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στον τομέα των προσλήψεων στα νησιά που θα προηγηθούν τόσο για την κάλυψη των οργανικών θέσεων μέσω της κινητικότητα από τους επόμενους μήνες όσο και με νέους διορισμούς για τη στελέχωση των υπηρεσιών.