Skip to main content

Νέα πρόστιμα σε επιχειρήσεις για παραβάσεις υγειονομικών μέτρων

Η ΚΥΑ αναφέρεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις εν γένει και η κλιμάκωση των προστίμων 1.000-50.000 και αφορά όλων των ειδών επιχειρήσεις.

Νέα πρόστιμα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που παραβιάζουν τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας από τον Covid-19 προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η ΚΥΑ έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:

-ενιαιοποιεί κι εξορθολογίζει τα πρόστιμα ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν, που είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η διατήρηση των κεκτημένων από τη συλλογική προσπάθεια των πολιτών, αλλά και να μην είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις και
    
-τιμωρεί όσους είναι υπότροποι
    
-έχει αναδρομική ισχύ ώστε να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά

Πιο συγκεκριμένα προβλέπει: διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15- 90 ημέρες (15 μέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση, 30 ημέρες στη δεύτερη και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου - 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου).

Διευκρίνιση: Η ΚΥΑ αναφέρεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις εν γένει και η κλιμάκωση των προστίμων 1.000-50.000 είναι γενικότερη και όχι μόνο για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

φωτο αρχείου