Skip to main content

Τα ονόματα για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Α' Θεσσαλονίκης

Οι «εκπλήξεις», οι «κλειδωμένοι» και το σενάριο που φέρνει καραμπόλες και ανακατατάξεις. Μέχρι την Κυριακή η οριστική ανακοίνωση.

Το επόμενο τριήμερο αναμένεται να ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στην Α' και στη Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Η σημερινή έλευση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη δεν προοιωνίζεται και ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, αν και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Τα ψηφοδέλτια φέρονται να έχουν κλείσει, με ελάχιστες θέσεις να είναι ακόμη ανοιχτές και τα ονόματα των υποψηφίων να είναι πολλαπλάσια.

Στη ΝΔ έχουν κάνει την αξιολόγηση των υποψηφίων και περιμένουν να ολοκληρωθούν σήμερα οι τελικές μετρήσεις κοινής γνώμης για την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων, ώστε να καταλήξουν οριστικά.

Εξάλλου, σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για όσους ειδοποιήθηκαν από την Πειραιώς για να καταθέσουν τα στοιχεία τους στο κόμμα, προκειμένου να στείλουν το τελευταίο χαρτί, που είναι αντίγραφο του ποινικού μητρώου τους.

Στην Α' Θεσσαλονίκης, όπως είχε γράψει η Voria.gr αναμένονται δύο ή και περισσότερες εκπλήξεις στο 20μελές ψηφοδέλτιο.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί ως υποψήφιοι οι νυν βουλευτές, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη και Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και η Βίκυ Νάκου.

Σίγουροι θεωρούνται η Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο Δημήτρης Βενιέρης και η Νιόβη Παυλίδου.

Επίσης, έχουν κλειδώσει την υποψηφιότητά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Στράτος Σιμόπουλος, η Σύνθια Σάπικα και η Άννα Ευθυμίου.

Δυο νέες προσθήκες θα είναι ο Διαμαντής Γκολιδάκης και ο Νίκος Καραγιαννακίδης.

Κι από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν οι καραμπόλες, οι εκπλήξεις και τα «αν».

Υποψήφιος θα είναι ο Νίκος Ταχιάος, εάν όμως και εφόσον προκύψει κι από τις σχετικές μετρήσεις ότι έχει πιθανότητες εκλογής. Σε άλλη περίπτωση, ο κ. Ταχιάος δεν πρόκειται να μπει εκ νέου στη βάσανο της αναζήτησης ψήφων, δηλαδή σε μια νέα προεκλογική εκστρατεία, έστω και 20 ημερών, μόλις δέκα μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες της Voria.gr.

Τυχόν είσοδος του κ. Ταχιάου θα κλείσει μια από τις «πολύτιμες» θέσεις ανδρών στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. «Πολύτιμες» επειδή οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί και οι θέσεις μόλις 12, με τις περισσότερες να έχουν καλυφθεί ήδη.

Αν συνυπολογίσουμε και τη φημολογούμενη είσοδο ενός στρατιωτικού στη συγκεκριμένη «γαλάζια» λίστα, τότε μένουν μόλις δυο θέσεις. Δύο ονόματα στρατιωτικών έχουν ακουστεί και εξεταστεί από την Πειραιώς για το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Το ένα είναι του κ. Φραγκούλη Φράγκου και το άλλο του κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, με πιθανότερο το δεύτερο. Αυτή θεωρείται και η μια από τις δυο εκπλήξεις του ψηφοδελτίου.

Η άλλη έκπληξη αφορά και πάλι σε άνδρα, με πολιτική εμπειρία, το όνομα του οποίου κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό στην Πειραιώς. Πρόκειται για είσοδο της τελευταίας στιγμής (για την ακρίβεια της τελευταίας εβδομάδας), η οποία θα συζητηθεί, εφόσον τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δώσει το «πράσινο φως». Ήδη από τον συγκεκριμένο υποψήφιο ζητήθηκε να καταθέσει τα χαρτιά του (και το έπραξε) και την οριστική απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο πρόεδρος.

Με αυτά τα δεδομένα, τυχόν είσοδος και του κ. Ταχιάου σημαίνει ότι κλείνουν οι 12 θέσεις των ανδρών και οι άλλοι υποψήφιοι μένουν εκτός ψηφοδελτίου. Και είναι πολλοί.

Το σενάριο να μην μπουν στο ψηφοδέλτιο ούτε ο κ. Ταχιάος, ούτε ο... υποψήφιος – έκπληξη (μάλλον απίθανο) αδειάζει δυο θέσεις, τις οποίες θα διεκδικήσουν οι κ.κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πανοζάχος, Παναγιώτης Κοκκόρης κ.ά. Εξάλλου, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι και άλλοι επίδοξοι δεν έχουν καταθέσει τα όπλα στην προσπάθεια για είσοδό τους στη λίστα. Οι συναντήσεις τους με κομματικά στελέχη είναι συνεχείς και οι πιέσεις το ίδιο προς την τριμελή επιτροπή εξέτασης των ψηφοδελτίων και αξιολόγησης των υποψηφίων της Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά στις οχτώ γυναίκες του ψηφοδελτίου, μένουν δυο κενές θέσεις, που μάλλον έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα τις καλύψουν οι κ.κ. Άντζελα Φίλου και Μαρία Μήτσιου, χωρίς να αποκλείεται κι εδώ κάποια νέα είσοδος, για την οποία πάντως δεν έχει ακουστεί ακόμη τίποτα, δεδομένου ότι άλλες υποψήφιες, όπως οι κ.κ. Κατερίνα Σταμούλη, Μαρία Καρατενίζη και Ελένη Φύκα, δε φέρονται διατεθειμένες να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.

Η οριστική λίστα είναι ζήτημα ωρών ή έστω ημερών για να ανακοινωθεί και επισήμως, οπότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα δοθεί λίγος χρόνος στους υποψήφιους να τρέξουν για τον... σταυρό.