Skip to main content

Τα «ορφανά» του Άκη οι πρωτομάστορες της «Γέφυρας» στη Θεσσαλονίκη

Ποιοι ετοιμάζουν εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ανάλογη με την αυριανή της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στην Αθήνα. Η επόμενη ημέρα.

Γράφει ο Σαλονικιός

Αύριο κάνει επίσημη πρεμιέρα η Προοδευτική Συμμαχία, το όχημα δηλαδή, μέσω του οποίου επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει το χώρο του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία του στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η σχετική εκδήλωση θα γίνει στο Ολυμπιακό Γήπεδο του Γαλατσίου όπου θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αυριανή εκδήλωση είναι το αποκορύφωμα των ζυμώσεων, κυρίως παρασκηνιακών, οι οποίες προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με την περίφημη «Γέφυρα» και πρωτεργάτες πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ (Κοτσακάς, Σπίρτζης, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.), υπό την απαραίτητη καθοδήγηση από το Μέγαρο Μαξίμου (Βερναρδάκης).

Πληροφορούμαι πως ανάλογη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, εδώ και λίγο καιρό διακινείται ένα κείμενο στο οποίο τονίζεται η ανάγκη για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων «ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό», με στόχο τη σύμπηξη προοδευτικού μετώπου. Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, όπως μαθαίνω, είναι πρώην στελέχη του στενού περιβάλλοντος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Μου λένε ότι τη σχετική πρωτοβουλία τρέχει μεταξύ άλλων ο Χάρη Τσιόκας, ο οποίος ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Άκη, πρώην βουλευτής, κυβερνητικό στέλεχος, διορισμένος νομάρχης, γενικός γραμματέας υπουργείου επί μνημονιακής κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, που όμως, όταν είδε πως το καράβι του ΠΑΣΟΚ πάει στα βράχια, εγκαίρως το εγκατέλειψε και μεταπήδησε στο καταμαράν του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσιόκας έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον Χρήστο Σπίρτζη. Μάλιστα, όπως με ενημέρωσε άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ο Σπίρτζης είχε υποσχεθεί στον Τσιόκα ότι θα τον διορίσει επικεφαλής σε κάποιον από τους συγκοινωνιακούς φορείς (ΟΑΣΑ, ΟΣΕ κ.λπ.). Και θα το έκανε, μου λένε, αλλά την τελευταία στιγμή παρενέβη στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικό στέλεχος από τη Θεσσαλονίκη και απέτρεψε τον διορισμό.

Αλλά και οι άλλοι… γεφυροποιοί προέρχονται από το στενό (πιο στενό δεν γίνεται) περιβάλλον του Άκη. Αναφέρομαι στον Γιώργο Χαλβατζόγλου, συνεργάτη του πρώην ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ, διατελέσαντα γενικό γραμματέα σε διάφορα υπουργεία (Εμπορίου, Ναυτιλίας) καθώς και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, νυν αντιπρόεδρο της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Οι τρεις τους, λοιπόν, μαζί και με δυο, τρεις ακόμη, διακινούν αυτό το κείμενο με σκοπό να μαζέψουν όσες περισσότερες υπογραφές μπορούν. Προνομιακοί χώροι στους οποίους απευθύνονται είναι δημοτικοί συνδυασμοί σε περιφερειακούς κυρίως δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος όπου συμπράττουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά του Κινήματος Αλλαγής, όπως για παράδειγμα στο δήμο Νεάπολης Συκεών, Αμπελοκήπων Μενεμένης κ.ο.κ.

Θυμίζω ότι οι τρεις, μαζί με Βερναρδάκη και Μπόλαρη είχαν πρωτοστατήσει σε εκείνη τη συνάντηση η οποία είχε γίνει στο τέλος του 2018 σε ξενοδοχείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στόχο την εξεύρεση πασοκογενούς υποψηφίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μια προσπάθεια η οποία απέβη τελικώς άκαρπη, γεγονός που ανάγκασε στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει δικό του υποψήφιο (τον Χρήστο Γιαννούλη).

Στόχος αυτής της νέας πρωτοβουλίας είναι, μετά την αυριανή εκδήλωση στην Αθήνα, να διοργανωθεί κι εδώ κάτι ανάλογο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με προφανή στόχο την ενίσχυση των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος. Θα παρακολουθώ το εγχείρημα και θα σας ενημερώνω εγκαίρως και εγκύρως.