Skip to main content

Τα πάνω κάτω στον δήμο Θεσσαλονίκης - Οι συσχετισμοί

Ρόλο μείζονος αντιπολίτευσης ασκεί πλέον η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου - Σημαντική εφεδρεία για Ζέρβα - Ο ρόλος της ΝΔ

Σημαντικές ανατροπές στους συσχετισμούς στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης προέκυψαν μετά όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και όσων έγιναν στις χθεσινές δημαιρεσίες. Η παράταξη του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα κατέστη πλέον πλειοψηφική παρότι στην κάλπη εξέλεξε μόλις επτά δημοτικούς συμβούλους, η δε παράταξη του Νίκου Ταχιάου από πλειοψηφική που ήταν, με έντεκα δημοτικούς συμβούλους υποχώρησε πλέον στην τρίτη θέση μετά την αποχώρηση πέντε μελών της. Κατόπιν αυτών ρόλο μείζονος αντιπολίτευσης ασκεί πλέον κατ’ ουσία η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Το νέο σκηνικό αποτυπώθηκε και στη διάρκεια των χθεσινών δημαιρεσιών. Με βάση το νόμο και το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου πρόεδρος ορίστηκε ο Δρόσος Τσαβλής από την παράταξη του δημάρχου, αντιπρόεδρος ο Λευτέρης Αρβανίτης από την παράταξη του κ. Ταχιάου και γραμματέας η Χριστίνα Αρχοντή από την παράταξη του Γιώργου Ορφανού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Ταχιάος είχε έρθει πρώτος εκλέγοντας έντεκα συμβούλους, ο κ. Ζέρβας δεύτερος με επτά, όσους και ο κ. Ορφανός που ήρθε τρίτος, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου που κατετάγη τέταρτη. Μετά, όμως, όσα συνέβησαν τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες οι συσχετισμοί έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα του δημοτικού συμβουλίου να μην έχει καμία σχέση με αυτήν η οποία προέκυψε από την κάλπη.

Ισχυρός ο Κ. Ζέρβας

Η παράταξη του δημάρχου αριθμεί πλέον δέκα δημοτικούς συμβούλους μετά το πρωτόκολλο σύμπραξης που συνυπέγραψαν ο κ. Ζέρβας με τους Πέτρο Λεκάκη, Μάκη Κυριζίδη και Χάρη Αηδονόπουλο, υποψήφιους δημάρχους οι οποίοι, όμως από χθες είναι αντιδήμαρχοι. Τυπικά οι τρεις παρατάξεις διατηρούν την αυτονομία τους, πρακτικά ωστόσο, θα πρέπει να λογίζονται ως μία και αδιαίρετη.

Πέραν αυτών ο κ. Ζέρβας διαθέτει και μια σημαντική πολιτική εφεδρεία οκτώ ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι προέρχονται από παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά κατέχουν θέσεις ευθύνης στη νέα διοίκηση. Πρόκειται για πέντε μέλη της παράταξης του κ. Ταχιάου (Δημητριάδης, Ακριτίδου, Κούπκας, Ζεϊμπέκης, Κοσμοπούλου) και τρία μέλη της παράταξης του κ. Ορφανού (Λιακόπουλος, Ιακώβου, Πατέλης).

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης Ζέρβα, αλλά τυπικά παραμένει στην παράταξη του κ. Βούγια, ωστόσο, θεωρείται δύσκολο αν όχι απίθανο να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές του δημάρχου. Όπως και ο Βασίλης Μωϋσίδης, υποψήφιος δήμαρχος τον οποίο αξιοποιεί ο κ. Ζέρβας στο διοικητικό σχήμα σε θέση εντεταλμένου συμβούλου.

Κατόπιν όλων αυτών η παράταξη του δημάρχου θα πρέπει να λογίζεται ότι αριθμεί κατ’ ουσία είκοσι δημοτικούς συμβούλους. Μάλιστα, στο μέλλον, δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη περισσότεροι εάν υπάρξουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κυρίως του κ. Ταχιάου και του κ. Ορφανού. Ήδη, άλλωστε, ακούγεται πως και ο Γιώργος Κούδας από την παράταξη του κ. Ορφανού, ενδέχεται να αξιοποιηθεί από τον κ. Ζέρβα σε κάποια θέση.

Ο ρόλος της ΝΔ

Έτσι, η παράταξη του κ. Ταχιάου περιορίστηκε πλέον στους έξι δημοτικούς συμβούλους, υποβιβαζόμενη κατ’ ουσία σε θέση ελάσσονος αντιπολίτευσης και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να φυλλοροεί και στο μέλλον. Το ίδιο ισχύει και για την παράταξη του κ. Ορφανού η οποία απέμεινε με τέσσερις δημοτικούς συμβούλους από τους αρχικώς επτά. Και για τις δύο αυτές παρατάξεις υπάρχει το ερώτημα εάν θα καταφέρουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους δεδομένου ότι πρόσκεινται και οι δύο στη Νέα Δημοκρατία η ηγεσία της οποίας θα επιδιώξει να προσεταιριστεί πολιτικά τον κ. Ζέρβα, πιέζοντας, άμεσα ή έμμεσα τους κ. Ταχιάο και Ορφανό, ώστε αργά ή γρήγορα να συμπράξουν με την παράταξη του δημάρχου.

Αντιπολιτευτικός πόλος η Κ. Νοτοπούλου

Κατόπιν αυτών, βασικός αντιπολιτευτικός πόλος αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων η παράταξη της κ. Νοτοπούλου η οποία διατήρησε τη δύναμή της με τις επτά συμβούλους που είχε εκλέξει στις 26 Μαΐου. Άλλωστε, δεδομένης και της αλλαγής ρόλων στην κεντρική πολιτική σκηνή η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συμπράξει με κανέναν τρόπο με αυτήν του κ. Ζέρβα.

Ερώτημα αποτελεί η στάση την οποία θα τηρήσουν οι παρατάξεις του Σπύρου Βούγια και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που εξέλεξαν από τρεις συμβούλους. Η πρώτη έχει ένα από τα τρία μέλη της στη διοίκηση, αλλά διακηρύσσει συγχρόνως ότι θα ασκεί δημιουργική αντιπολίτευση. Όσο για τον κ. Ψωμιάδη, δεν φαίνεται να έχει ούτε τη διάθεση, ενδεχομένως ούτε και τη δυνατότητα να ασχοληθεί σε βάθος με τα του δήμου. Απόδειξη ότι στις χθεσινές δημαιρεσίες δεν κατέβασε καν υποψηφίους για τις δύο επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητας Ζωής.

Απέναντι στη διοίκηση του κ. Ζέρβα θα είναι ασφαλώς η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» όπως και η παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς «Η Πόλη Ανάποδα». Αντιπολιτευτικό προσανατολισμό φαίνεται να έχουν και οι παρατάξεις των Οικολόγων (Οικολογία Αλληλεγγύη) και οι «Μένουμε Θεσσαλονίκη».