Skip to main content

Τα παραλειπόμενα του ντέρμπι του Μάντσεστερ

Μετά τη νίκη της Γιουνάιτεντ στο κύπελλο επί της Σίτι έγιναν πολλά και από τις δύο πλευρές. Από τις δηλώσεις των προπονητών, τις δημοσιεύσεις στο twitter και την επανεμφάνιση του Σκόουλς

Μετά το θρίαμβο με 6-1 της Σίτι μέσα στο "Ολντ Τράφορντ" για το πρωτάθλημα, οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ διασταύρωσαν εκ νέου τα ξίφη τους στο χάραμα του 2012 και προσέφεραν ένα ακόμα match to remember στο κοινό τους, μόνο που αυτή τη φορά οι δάφνες πήγαν στους "κόκκινους" της πόλης.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρατάχτηκε στο άνδρο της συμπολίτισσας με αμφίβολη ψυχολογία μετά από δύο σερί ήττες από Μπλάκμπερν (3-2 εντός) και Νιούκαστλ (3-0 εκτός), όμως απέδειξε πως η μπογιά της περνάει ακόμα, αφού επιβλήθηκε με 3-2 και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Κυπέλλου, αφήνοντας παράλληλα εκτός συνέχειας την περσινή κάτοχο.

Απόλυτος σταρ της βραδιάς για τους πρωταθλητές δεν ήταν άλλος μάλιστα από τον Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος "χτύπησε" την πλέον κατάλληλη στιγμή.

Τα σενάρια τον ήθελαν στη "μπούκα του κανονιού" του Φέργκιουσον μετά τα πρόσφατα νυχτοπερπατήματά του και το τσουχτερό πρόστιμο 200.000 λιρών που του επιβλήθηκε (η "Independent" έγραψε στο πρωτοσέλιδό της παραμονή του ντέρμπι πως ο Ρούνεϊ είναι στην πόρτα της εξόδου, κάτι που διαψεύστηκε με επίσημη ανακοίνωση από τη Γιουνάιτεντ), όμως ο ίδιος φρόντισε να αποδείξει πως είναι "πολύ σκληρός για να πεθάνει".

Δύο γκολ πέτυχε ο Άγγλος άσος, το πρώτο στο 10ο λεπτό (έκανε το 0-1) και το δεύτερο στο 39' (έκανε το 0-3), για να ανανεώσει τους όρκους αιώνιας πίστης με τους "κόκκινους διαβόλους" αμέσως μετά.

"Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θέλω να είμαι σε αυτό το σύλλογο για πολλά χρόνια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο 25χρονος Άγγλος φορ, την ώρα που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τα "έριξε" στους δημοσιογράφους!

"Ο Γουέιν Ρούνεϊ είναι ιδανικός για πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Καλά ή κακά. Αυτή η κατάσταση συνέβαινε και με τον Πολ Γκασκόιν. Οτιδήποτε γίνεται διογκώνεται από τον Τύπο".

Ο Ρούνεϊ μάλιστα φρόντισε να στείλει και το κατάλληλο μήνυμα στον κόσμο της ομάδας, ενόψει της κούρσας του τίτλου:

"Η νίκη αυτή είναι καλή και από ψυχολογική άποψη για μας, ειδικά από τη στιγμή που θα έρθουμε στο γήπεδο αυτό λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος της φετινής Premier League".

Την ίδια ώρα πάντως που στην κόκκινη πλευρά της πόλης εξυμνούν τον Ρούνεϊ, στην γαλάζια πλευρά είναι "πυρ και μανία" μαζί του, με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να τον κατηγορεί πως επηρέασε τον διαιτητή Κρις Φόι στην απόφασή του να δείξει απευθείας κόκκινη κάρτα τον Κομπανί στο 12ο λεπτό...

"Ναι, ο Ρούνεϊ ήταν κοντά στον διαιτητή. Δεν ήταν κόκκινη κάρτα. Ο Ρούνεϊ του υπαγόρευσε τι να κάνει", δήλωσε ο Ιταλός τεχνικός για την αποβολή του Κομπανί στο μαρκάρισμα (με τα δύο πόδια) πάνω στον Νάνι, με τον ίδιο τον Βέλγο αμυντικό να κάνει λόγο για ηθικούς... νικητές μέσω Twitter.

"Eίμαστε ξεκάθαρα οι ηθικοί νικητές του αγώνα. Μου έκαναν έκπληξη τα σχόλια του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά το ματς".

Ποια ήταν όμως η γνώμη του Φέργκιουσον για την επίμαχη φάση; "Ήταν αποβολή. Είναι τυχερός που δεν υπήρχε επαφή. Υπήρχε πρόθεση να τον τραυματίσει. Ήταν τάκλιν με τα δύο πόδια στο έδαφος. Έχω δει τον Κομπανί να το κάνει αυτό στο παρελθόν".

Φυσικά, η "κόντρα" των δύο προπονητών δεν περιορίστηκε μόνο στη φάση της αποβολής του Κομπανί αλλά και στη συνολική ανάλυση του αγώνα.

"Με 3-0 υπέρ μας έπρεπε να είχαμε καθαρίσει πιο άνετα το ματς. Κάναμε τη Σίτι να φαίνεται καλύτερη από ότι είναι. Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό", τόνισε ο Φέργκιουνσον, με τον Μαντσίνι από την πλευρά του να προβάλλει μία άλλη διάσταση των πραγμάτων:

"Η Γιουνάιτεντ έχει την κορυφαία ομάδα στην Αγγλία και αν παίζουμε όπως κάναμε απέναντί τους με 10 παίκτες, με την ίδια νοοτροπία και την ίδια δίψα σε κάθε ματς, στο τέλος εμείς πάρουμε το πρωτάθλημα.

Είμαι απογοητευμένος από την ήττα αλλά νομίζω ότι κάναμε δύο βήματα προς τα εμπρός αφού δείξαμε χαρακτήρα. Όταν η Γιουνάιτεντ έπαιξε με 10 παίκτες για 40 λεπτά έχασε με 6-1.

Εμείς παίξαμε για 80 λεπτά με 10 παίκτες και δεν μας έκαναν ευκαιρία στο δεύτερο μέρος..."

Και πάνω σε αυτό το όμορφο πορτραίτο του ντέρμπι, ήρθε να προστεθεί και η... υπογραφή στο κάτω μέρος δεξιά του κάδρου, με την είσοδο του Πολ Σκόουλς (!) στο δεύτερο ημίχρονο του ντέρμπι, αντί του Νάνι.

Όχι, δεν διαβάσατε λάθος. Ο 37χρονος άσος μπορεί να κρέμασε τα παπούτσια του πριν μερικούς μήνες, όμως εντελώς ξαφνικά αποφάσισε να επιστρέψει στο χορτάρι, με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να τον υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες (βλέποντας και τα αμέτρητα προβλήματα τραυματισμών στη μεσαία γραμμή...) και να του δίνει χρόνο συμμετοχής κόντρα στη Σίτι.

Η "Sun" είχε αποκαλύψει πριν λίγες ημέρες ότι "ψηνόταν" επιστροφή-έκπληξη του Σκόουλς, όμως το εντυπωσιακό είναι πως οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμαθαν για τον βετεράνο άσο λίγα λεπτά πριν την εναρξη του αγώνα, βλέποντάς τον στα αποδυτήρια της ομάδας!

"Για να είμαι ειλικρινής ήταν κάτι σαν σοκ. Το μάθαμε στα αποδυτήρια. Όλοι μας ανεβήκαμε. Ξέρουμε τι φανταστικός παίκτης είναι και έδειξε την ποιότητά του όταν μπήκε", δήλωσε ο Γουέιν Ρούνεϊ, με τον Φέργκιουσον να αποκαλύπτει:

"Ήρθε να με δει και μου είπε ότι επιθυμεί να επιστρέψει, ότι του έλειπε πάρα πολύ η μπάλα. Οι παίκτες χάρηκαν, είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και για τους οπαδούς.

Όλοι ξέρουν ότι είναι ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχει χάσει την καλή φυσική του κατάσταση".

Και για όσους πίστεψαν ότι θα κάνουμε καιρό να ξαναδούμε ματς με τόσο μεγάλη ένταση στο  FA Cup, ας το ξεχάσουν...

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έβγαλε η κληρωτίδα για τους "32' του θεσμού, οπότε το Νησί θα πρέπει να ετοιμάζεται σιγά σιγά για μία ακόμα επική ποδοσφαιρική παράσταση.