Skip to main content

Τα παραλειπόμενα των εγκαινίων στην περιφέρεια από τον Βαρθολομαίο

Το πηγαδάκι στα εγκαίνια του νέου κτηρίου της περιφέρειας από τον Βαρθολομαίο και τα εμπόδια στις τοποθετήσεις νέων διοικήσεων σε οργανισμούς.

-Την ευκαιρία να τα πει, έστω και στο όρθιο, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, είχε ο Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά την τελετή εγκαινίων του νέου Κτηρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην παλιά δυτική είσοδο. Όσο ανέμεναν την έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, ο κ. Θεοδωρικάκος με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, είχαν πάει απόμερα και είχαν στήσει «πηγαδάκι». Μόλις έφτασε ο κ. Κυρίζογλου πήγε στην παρέα κι αυτός και στη συνέχεια προστέθηκε και ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου. Τι συζήτησαν δεν ακούσαμε, αλλά να μην έβαλε θέμα ΚΕΔΕ ο κ. Κυρίζογλου το βρίσκουμε αδύνατο...

-Μαθαίνουμε ότι κόλλησαν οι τοποθετήσεις νέων διοικήσεων σε ορισμένους οργανισμούς και φορείς της Θεσσαλονίκης, καθώς οι υπουργοί δεν θέλουν να τα βάλουν με το Υπερταμείο. Σε ορισμένους τέτοιους φορείς οι διοικήσεις ορίστηκαν από το Υπερταμείο, αφού πέρασαν στον έλεγχό του, και παρότι κάποιες θητείες έχουν λήξει ούτε λόγος για αντικατάσταση... Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν διοικήσεις που ορίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα προκαλεί γκρίνια, όχι μόνον από εκείνους που προαλείφονται για τις συγκεκριμένες θέσεις, αλλά ακόμη κι από υπουργούς, που κατηγορούνται από «γαλάζια» στελέχη ότι δεν κάνουν τίποτα για να ξεπεράσουν το σκόπελο. Εύκολο είναι; Κι από την άλλη υπάρχουν και διοικήσεις, των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί οι όποιες αντικαταστάσεις δεν πρόκειται να έρθουν σύντομα. Κι ας υπάρχει πολύς κόσμος στο... περίμενε. Η δυσαρέσκεια περισσεύει αυτό το διάστημα και παρότι υπάρχει αυτοσυγκράτηση, κάποια στιγμή θα ακουστούν πολλά και επωνύμως... Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται προς το παρόν να παίζει άμυνα, καθώς περιμένει τις αλλαγές στην κεφαλή του Υπερταμείου κατά το Δεκέμβριο με Ιανουάριο.

-Υποψήφιος δήμαρχος, πιθανώς και δεύτερος, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές σε δήμο της Β' Θεσσαλονίκης, πήρε (ή πήραν) ποσοστά μαθαίνουμε σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης. Κι όχι μικρά... Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος (ή υποψήφιοι) και στις επόμενες εκλογές ή αν το ενδιαφέρον του (ή τους) είναι αμιγώς επενδυτικό. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση έγινε μετεκλογικά, οπότε δεν τίθενται δεοντολογικά ζητήματα για τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

-Το προσωνύμιο «πράσινος πατριάρχης», που αποδίδουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, τιμά σε κάθε ευκαιρία όχι μόνο με τον λόγο, αλλά και με το έργο του ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε πέρσι τη δυτική Θεσσαλονίκη και το παράκτιο μέτωπό της, όπου είχε κάνει λόγο για συνύπαρξη της εγκατάλειψης και του φυσικού πλούτου. Φέτος ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση του Απόστολου Τζιτζικώστα να εγκαινιάσουν μαζί το νέο κτήριο της Περιφέρειας, καθώς είναι κι αυτό συνυφασμένο με το περιβάλλον, αφού είναι βιοκλιματικό και εξαιρετικά μη ενεργοβόρο και βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στον εξαιρετικά στοχευμένο χαιρετισμό του ο κ.κ. Βαρθολομαίος συνέδεσε την ορθόδοξη πίστη με την περιβαλλοντική προστασία, με μοναδικό, μεστό τρόπο, με αποτέλεσμα να αποσπάσει το χειροκρότημα των εκατοντάδων παρισταμένων. Το σαφές μήνυμά του ήταν ότι «δεν μπορεί να καταστρέφεται το περιβάλλον για γεωπολιτικούς λόγους και λόγους οικονομικού συμφέροντος. Δεν μπορούμε να σεβόμαστε το Θεό και να καταστρέφουμε τα δημιουργήματα του».

-Ποιοι τελετάρχες και ποιες τελετές... Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, είναι η πλέον πειστική φωνή για να γίνουν όλα με τάξη και σειρά. «Ες αύριον τα σπουδαία. Στο ασανσέρ παρακαλώ», «Ελένη το ψαλίδι», «Προχωρούμε παρακαλώ. Προχωρούμε, κανένας, προχωρούμε παρακαλώ...». Οι προσταγές του με βροντερή φωνή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνουν τα πάντα όπως πρέπει. Όσο για την επιμονή του και τον πάγια καταγγελτικό του λόγο για τη δυτική Θεσσαλονίκη και την ανάγκη να πάψει να βρίσκεται στο περιθώριο, αποτελεί πια δεδομένο σε κάθε δημόσια εμφάνισή του.