Skip to main content

Το ντιμπέιτ για τη «φούσκα» στη γερμανική αγορά ακινήτων

Η συζήτηση για το αν υπάρχει «φούσκα» στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας και τι υποστηρίζουν ελληνικοί μεσιτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται εκεί.

Συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια. Περί τίνος ο λόγος; Στη Γερμανία ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες μια κρίσιμη συζήτηση για το αν υπάρχει «φούσκα» στην εκεί αγορά ακινήτων ή όχι. Οι απόψεις που εκφράζονται είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Προσέξτε: Η Moody's, με έκθεση της λέει «ναι» και η S&P με δική της λέει «όχι». Πρόκειται για δύο από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης στον κόσμο, οι οποίοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα κοινό συμπέρασμα.

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί, ως εκ της φύσεως δύσπιστοι, βλέπουν παντού «δράκους». Ακόμα και η κεντρική τους τράπεζα, η γνωστή και μη εξαιρετέα, Μπούντεσμπανκ, φωνάζει για «φούσκα» μόνο που αυτή το κάνει ήδη από το 2014. Το αποτέλεσμα είναι να παραπέμπει στο παραμύθι με τον «Πέτρο και το λύκο». Όταν τελικώς θα προκύψει η φούσκα κανείς δεν θα την πιστεύει. Αν βεβαίως, προκύψει.

Γιατί υπάρχουν και γνωστοί μεσιτικοί οίκοι στην Ελλάδα που υποστηρίζουν ότι «αυτές είναι φαντασιώσεις και φοβίες των Γερμανών». Ωστόσο και αυτοί οι οίκοι μιλούν με ιδιοτέλεια. Κι αυτό γιατί δραστηριοποιούνται στο χώρο της πώλησης ακινήτων στο εξωτερικό και δη στην Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία. Και διαφημίζουν, ακόμα, φτηνά σπίτια στο Αμβούργο ή το Αννόβερο. Ακόμα και μέσα στην εποχή των capital controls.