Skip to main content

Τα περιβαλλοντικά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Τρέχουν οι παρεμβάσεις μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το περιβάλλον στην Κεντρική Μακεδονία. Η εικόνα της υλοποίησης ανά τομέα.

Ένα πολύ μεγάλο «πακέτο» χρηματοδοτήσεων για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος στην Κεντρική Μακεδονία, περιλαμβάνει το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, που είναι σε εξέλιξη.

Παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις, οι διαδικασίες, η γραφειοκρατία και τα εμπόδια δε λείπουν, οι παρεμβάσεις για το περιβάλλον που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ, Ταμείο Συνοχής) προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς στην Περιφέρεια. Ακόμη πρέπει να γίνουν βήματα σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα στα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτηρίων, όπου τα αρμόδια στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής επισημαίνουν ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και στα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπου έχουν επισημανθεί καθυστερήσεις στην εξειδίκευση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων (σχετικά βήματα ανακοίνωσε προσφάτως ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος).

Στο σχετικό άξονα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορά στο περιβάλλον, βάσει των επίσημων στοιχείων, έχουν εκδοθεί πέντε προσκλήσεις 72 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη υλοποιούνται 34 έργα ύψους 55 εκ. ευρώ.

Οι δράσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων αποκτούν ρυθμό στην υλοποίησή τους μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Κλιματική Αλλαγή. Ενδεικτικά τα έργα που υλοποιούνται αφορούν στην προμήθεια 19 πυροσβεστικών οχημάτων και στην αντιπλημμυρική θωράκιση 19 πόλεων και οικισμών της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο συνολικής παρέμβασης αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 43,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τη βελτίωση της ποιότητας και τη διασφάλιση της ποσότητας του πόσιμου νερού, υλοποιούνται 12 έργα ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (περιοχή εξυπηρέτησης ΕΥΑΘ) και στους δήμους Σιθωνίας, Βέροιας, Έδεσσας, Κασσάνδρας, Νάουσας, Πολυγύρου, Πύδνας-Κολινδρού, Βόλβης, Σκύδρας και Θερμαϊκού.

Σε φάση υλοποίησης είναι και το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της Κεντρικής Μακεδονίας και ενημέρωσης του κοινού σε ετήσια βάση, ενώ έχει προκηρυχθεί δράση ύψους 10 εκ. ευρώ για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από τη διάβρωση των ακτών.

Σε ό,τι αφορά στα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, υπάρχει η διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων (εκχώρηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ), στην οποία κατευθύνονται επιπλέον πόροι ύψους 220 ευρώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στον ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εκδοθεί τρεις προσκλήσεις 163,9 εκ. ευρώ και υλοποιούνται 24 έργα ύψους 161 εκ. ευρώ.

Σημαντικό είναι και το πρόγραμμα των αποχετευτικών έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς στο πλαίσιο συνολικής παρέμβασης επεξεργασίας λυμάτων ύψους 126,4 εκ. ευρώ για οικισμούς με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους διατίθενται ήδη μέχρι σήμερα 122 εκ. ευρώ για 18 ενταγμένα έργα αποχέτευσης στη λεκάνη Ανθεμούντα και στους δήμους Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά, Χαλκηδόνας, Αλμωπίας, Πέλλας, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Παιονίας και Αλεξάνδρειας, που θωρακίζουν τη δημόσια υγεία και βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής 62.000 πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τα στερεά απορρίμματα ο συνολικός προϋπολογισμός για έργα διαχείρισής τους στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ είναι 93,5 εκ. ευρώ. Έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έξι σημαντικές παρεμβάσεις σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πέλλα (ΧΥΤΑ Μαυροράχης, Κασσάνδρας, Αρναίας, Αλμωπίας, η ολοκλήρωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας κλπ.), συνολικού προϋπολογισμού 39 εκ. ευρώ.