Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φεύγουν οι λαμαρίνες από Δελφών-Ελπίδες στην αγορά μετά από 13 πέτρινα χρόνια

Η απομάκρυνση των λαμαρινών από τη Δελφών στο τμήμα από Π. Συνδίκα μέχρι Μ. Μπότσαρη, αυξάνει το ενδιαφέρον για επαγγελματική στέγη.

Αχτίδες αισιοδοξίας πέφτουν μετά από περίπου 13 χρόνια στη Δελφών από τη σταδιακή απομάκρυνση των εργοταξίων για την κατασκευή των σταθμών του Μετρό.

Ένα από τα τμήματα που επλήγησαν όσα λίγα στη Θεσσαλονίκη από τη μακροχρόνια εγκατάσταση των εργοταξίων είναι το κομμάτι ανάμεσα στην Πέτρου Συνδίκα και την Μάρκου Μπότσαρη.

Η άλλοτε δυνατή αγορά που υπήρχε στο σημείο, με δεκάδες επιχειρήσεις, ρήμαξε στο πέρασμα των ετών. Πίσω από τις λαμαρίνες και τα αδιάβατα πεζοδρόμια, τα καταστήματα έκλειναν το ένα μετά το άλλο με τους ιδιοκτήτες τους στην καλύτερη περίπτωση να έχουν τη δυνατότητα να μετεγκατασταθούν σε κάποια άλλη περιοχή.

Οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού στο τμήμα Πέτρου Συνδίκα με Δροσίνη, λίγα μέτρα από την Μ. Μπότσαρη, θεωρούν τους εαυτούς τους ήρωες που κατάφεραν να διατηρήσουν  τις επιχειρήσεις τους ζωντανές έστω και λαβωμένες στα μεγάλο βαθμό.

Εδώ και λίγες ημέρες τόσο οι ίδιοι όσο και οι περίοικοι έχουν έναν λόγο να αισιοδοξούν, έστω και αμυδρά, καθώς είδαν τις λαμαρίνες από την πλευρά του ρεύματος από ανατολικά προς το κέντρο επί της οδού και μέχρι την οδό Δροσίνη να φεύγουν, ο δρόμος να ασφαλτοστρώνεται και να δημιουργείται ένα πιο φαρδύ πεζοδρόμιο. Επίσης, είναι θέμα ημερών να γίνει η αποκατάσταση ενός μικρού τμήματος από την οδό Δροσίνη μέχρι την Μ. Μπότσαρη.

Η απομάκρυνση των λαμαρινών για τους κατοίκους της γειτονιάς, τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και τους κατόχους ξενοίκιαστων μαγαζιών σημαίνει την σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Voria.gr, ήδη το ενδιαφέρον στην περιοχή για επαγγελματική στέγη έχει αυξηθεί σημαντικά, κάποιοι έχουν προχωρήσει σε εκμισθώσεις και ετοιμάζουν να ανοίξουν την επιχείρησή τους.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες περιμένουν να βγάλουν το ακίνητο προς μίσθωση όταν τεθεί το μετρό σε λειτουργία προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο ενοίκιο.

Επαγγελματίας που άνοιξε το κατάστημά της τον περασμένο Μάρτιο επισημαίνει στη Voria.gr ότι έφυγε από την Βαλαωρίτου και ήρθε στη Δελφών καθώς εκεί είναι και το πατρικό της σπίτι: «Ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν είδα ότι απομακρύνεται το εργοτάξιο. Δεν το πίστευα ότι μετά από 14 χρόνια φεύγουν οι λαμαρίνες, είχαμε ξεχάσει πως ήταν ο δρόμος».

Επισημαίνει ότι πλέον υπάρχει προοπτική και με τη λειτουργία του μετρό η περιοχή θα αναβαθμιστεί, θυμίζοντας ότι παλαιότερα ήταν μια καλή αγορά, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την εκμίσθωση καταστημάτων.

Σύμφωνα με την ίδια, το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες περιμένουν να τελειώσει το μετρό και στη συνέχεια να ενοικιάσουν για να εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα.

«Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά μας δεν θα ανέβει αμέσως, ωστόσο είναι σημαντικό ότι μετά από 12,5 χρόνια έφυγαν οι λαμαρίνες, υπάρχει μεν αισιοδοξία αλλά συγκρατημένη. Να φανταστείτε ότι περνάνε άνθρωποι και με ρωτάνε πότε άνοιξα, καθώς το μαγαζί δεν φαινόταν» αναφέρει στη  Voria.gr, ιδιοκτήτης δισκοπωλείου, που έμεινε όρθιος στα πέτρινα χρόνια. Σημειώνει ότι πλέον υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επαγγελματίες που θέλουν να έρθουν στην περιοχή μιας και υπάρχει πληθώρα ξενοίκιαστων καταστημάτων: «Ήδη ένας ετοιμάζεται να ανοίξει, θα ακολουθήσουν και άλλοι πιστεύω το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Voria.gr, ήδη προχωράνε οι εργασίες οριστικής διαμόρφωσης και στο τμήμα από δυτικά προς ανατολικά από την πλευρά δηλαδή που βρίσκεται το Νοσοκομείο Αφροδίσιων Νοσημάτων, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριου του 2022 και θα μείνει μόνο ο χώρος που χρειάζεται μέχρι να λειτουργήσει ο σταθμός της «Ανάληψης», ο οποίος είναι ήδη έτοιμος, όταν τεθεί το Μετρό σε λειτουργία.   

Αναφορικά με την συνολική εικόνα, φτάνοντας στο τέλος του χρόνου, είναι ήδη ορατές οι αλλαγές σε όλους τους χώρους που καταλάμβαναν τα εργοτάξια καθώς μεγάλα τμήματα έχουν ήδη αποκατασταθεί και αποδοθεί. Υπολογίζεται ότι τον πρώτο μήνα, στην πλειοψηφία των σταθμών, εκτός της Βενιζέλου, η εικόνα με τις λαμαρίνες και τα εργοτάξια θα είναι παρελθόν.