Skip to main content

Τα πολλά λόγια για το Σκοπιανό ζημιώνουν την κυβέρνηση

Οι άστοχες δηλώσεις, που προφανώς θα ενόχλησαν τον πρωθυπουργό, έδωσαν την ευκαιρία στον Νίκο Κοτζιά να προβεί σε επιτιμητικά σχόλια.

Είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος: «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτεύχθηκε για καλό σκοπό», στο Συνέδριο του Economist. Και συνέχισε λέγοντας ότι «Ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον την περιοχή των Βαλκανίων γεννάει η απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Και συνέχισε: «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές…

»Για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».  
Και αφού προηγήθηκε μεγάλος θόρυβος και τα ειρωνικά σχόλια του Ν. Κοτζιά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός δεν ασχολήθηκε με το θέμα και μόνον την επομένη, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, διέψευσε τις δηλώσεις του.

Πέραν του ότι οι δηλώσεις του είναι καταχωρημένες σε βίντεο, και μπορεί ο οιοσδήποτε να ανατρέξει, ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τι διέψευσε. Ούτε γιατί δεν προέβη αμέσως σε διάψευση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Eξηγούμαι λοιπόν για να μην παρεξηγούμαι. Χθες στο συνέδριο του ECONOMIST, μπροστά σε διεθνές ακροατήριο, είπα ότι για να σταθεί η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος. Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει. Προφανώς δεν αρέσει στην Νέα Δημοκρατία. Προφανώς δεν αρέσει στην Κυβέρνηση... Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι υλικό προς στρέβλωση», κατέληξε.

Στην απομαγνητοφώνηση του κειμένου ο κ. υπουργός λέγει: «Αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές…». Είναι ακριβώς η επιχειρηματολογία του Ν. Κοτζιά και Α. Τσίπρα. Φαίνεται πως ο κ. υπουργός δεν παρακολουθεί τι λέει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε υπογραφή της Συμφωνίας, για να επιτρέψει η Μέρκελ την μη περικοπή των συντάξεων, ως είχε υποχρέωση ο ΣΥΡΙΖΑ να πράξει. Πού είδε ο κ. υπουργός τον "καλό σκοπό";

Τι να υποθέσεω; Ότι ο κ. υπουργός αγνοεί τι συνέβει στις Πρέσπες. Ότι ήταν τόσο χαρούμενος που καθόταν δίπλα στον κ. Πάιατ και δήλωνε ό,τι θα ευχαριστούσε τον Αμερικανό πρεσβευτή; Άλλο τι;

Περίεργες δηλώσεις για το Σκοπιανό εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο οποίος προφανώς αγνοεί, ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα στις οικονομικές μας σχέσεις με τα Σκόπια, και δήλωσε ότι: «Έτσι τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας, που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας». Τι δηλαδή θα κάνουμε, που δεν το κάναμε μέχρι σήμερα;

Οι άστοχες δηλώσεις, που προφανώς θα ενόχλησαν τον πρωθυπουργό, έδωσαν την ευκαιρία σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Κοτζιά να προβούν σε επιτιμητικά σχόλια: «Μόλις δέκα μέρες μετά τις εκλογές, η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώνεται απόλυτα. Τώρα, οι υπουργοί της μιλούν για "επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές" (Μ. Βαρβιτσιώτης)».

Και ο Ν. Κοτζιάς: Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναρωτιέται, «μήπως περισσεύει καμία συγγνώμη για τον ίδιο».

Φρονώ, πως σύντομα πρέπει να οδηγηθούν οι κυβερνητικοί σε ειδικό φροντιστήριο, ώστε να αντιληφθούν τι ακριβώς συνέβη στις Πρέσπες, και να μη αγνοούν ότι η απώλεια της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται και στο ότι υπέγραψε την κατάπτυστη Συμφωνία, την οποία τώρα δύο υπουργοί της Ν.Δ. αποκαλούν "επωφελή".

Είναι κρίμα για την κυβέρνηση, που άρχισε το έργο της τόσο ενθαρρυντικά, να δίνει αφορμές για αρνητική κριτική λόγω αστόχων δηλώσεων υπουργών της.