Skip to main content

Τα πραγματικά θύματα του πολέμου και οι ιδιωτικές επαφές Ελπιδοφόρου στη Θεσσαλονίκη

Οι ιδιωτικές επαφές του Ελπιδοφόρου στη Θεσσαλονίκη, η νέα πλατφόρμα ακινήτων και η Ιστορία που γυρίζει σελίδα, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο

Καλημέρα σας! Καλή εβδομάδα!

Το πόσο καλή μπορεί να είναι μια ημέρα ή μια εβδομάδα με όλα αυτά που συμβαίνουν είναι κάτι σχετικό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα πυρηνικά σχέδια του Πούτιν, η αντίδραση της Δύσης, η αντίσταση των Ουκρανών, το σκηνικό ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, η ιστορία που γυρίζει σελίδα, ανοίγει νέο κεφάλαιο και ετοιμάζεται να γράψει ένα καινούργιο βιβλίο. Όλα αυτά δεν λαμβάνουν καν υπόψιν τους ότι τις τελευταίες ημέρες και ώρες αυτοί που πραγματικά δοκιμάζονται επί του πεδίου δεν είναι οι ηγέτες. Είναι οι καθημερινοί άνθρωποι, τους οποίους κανείς δεν ρώτησε για τίποτα. Όσοι πολεμούν. Όσοι κρύβονται τρομαγμένοι στα καταφύγια. Όσοι πανικόβλητοι ξεσπιτώνονται χωρίς αύριο. Τα μικρά παιδιά που περνούν τα σύνορα κλαίγοντας σαν χαμένα, επειδή δεν καταλαβαίνουν ούτε τι γίνεται ούτε γιατί στερούνται το παιχνίδι με τους φίλους τους. Πολύ περισσότερο δεν καταλαβαίνουν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να αγκαλιάσουν τον μπαμπά, ενίοτε και τη μαμά. Η ζωή σε δεύτερο πλάνο. Η τρέλα σε πρώτο. Δυστυχώς…

Ιδιωτικές επαφές Ελπιδοφόρου στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, στο πλαίσιο προσκυνηματικής επίσκεψης στη χώρα μας, αλλά και της αναγόρευσής του συτή την εβδομάδα σε επίτιμο διδάκτορα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Πέρα από τις θεσμικές του υποχρεώσεις και παρά το εξαιρετικά πιεσμένο πρόγραμμα του ο κ. Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε ιδιωτική συνάντηση με τον Αθανάσιο Κουιμτζή, τον Θεσσαλονικιό επιχειρηματία που διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με την Αρχιεπισκοπή -πρόσφατα ήταν από τους λίγους Ελλαδίτες που βρέθηκαν στα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη- όσο και με την ομογένεια των ΗΠΑ, όπου άλλωστε έχει ζήσει πάνω από δεκαετία. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης. Στη συζήτηση -μεταξύ άλλων- ο κ. Ελπιδοφόρος σχολίασε την κρίση στην Ουκρανία λέγοντας ότι κάθε πόλεμος είναι δυσάρεστος, πολύ περισσότερο όταν ορθόδοξοι στρέφονται κατά ορθοδόξων. Από την πλευρά του ο κ. Κουιμτζής, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται έντονα στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, έθεσε στον ιεράρχη το θέμα της ανάγκης για εντονότερη παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά των ΗΠΑ και ζήτησε την ενθάρρυνση του.

Νέα πλατφόρμα ακινήτων, ενώ…

Η κινητικότητα στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι συνεχής, πολύ περισσότερο στην παρούσα συγκυρία που το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και οι τιμές ανεβαίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το έργο που εξελίσσουν αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη από κοινού η εταιρεία Flexice P.C., συμφερόντων του Νίκου Μανομενίδη, το εργαστήριο φωτογραμμετρίας και τηλεπισκόπησης του τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος και χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τη δημιουργία πλατφόρμας επιχειρηματικής ευφυΐας, συνολικού προϋπολογισμού 220.000 ευρώ, που θα παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες και εργαλεία προς τους εκτιμητές, συμβούλους ακινήτων και κάθε μορφής επαγγελματία του κλάδου. Κύριο συστατικό της πλατφόρμας αυτής θα αποτελέσει η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων συγκριτικών στοιχείων πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, η οποία θα εμπλουτίζεται από πραγματικά στοιχεία των χρηστών του κτηματομεσιτικού κλάδου. Θα σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες με σκοπό την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων (Blockchain), τη δημιουργία αλγορίθμων υπολογισμού μοντέλων αξιών (μέσω τεχνολογιών μηχανικής μάθησης) και τον εμπλουτισμό της πληροφορίας με κοινωνικοοικονομικά στοιχεία των περιοχών ενδιαφέροντος. Με δεδομένο ότι η επικρατέστερη προσέγγιση της αγοραίας αξίας των ακινήτων είναι η συγκριτική για την οποία απαιτούνται αξιόπιστα στοιχεία από πραγματικές συναλλαγές, η πλατφόρμα φιλοδοξεί να αντανακλά την πραγματικότητα, πέρα από τις τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια ή στις αγγελίες πώλησης. Τα συγκριτικά στοιχεία θα καταχωρούνται ανώνυμα από τους πιστοποιημένους χρήστες του συστήματος και θα εντάσσονται στην Αξιόπιστη Λίστα αφού εγκριθούν για την ορθότητά τους είτε από διαπιστευμένους εκτιμητές είτε από συγκεκριμένο ποσοστό ή από συγκεκριμένο αριθμό πιστοποιημένων μελών. Η πληροφορία αυτή του μοντέλου θα είναι διαθέσιμη προς τρίτους πιθανούς πελάτες και σε συνδυασμό με την δυνατότητα εμπλουτισμού από Κοινωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά θα αποτελεί το τελικό προϊόν προς αξιοποίηση. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες, τα fund, οι εκτιμητές και άλλοι τρίτοι φορείς είναι αυτοί που ως δυνητικοί πελάτες θα χρησιμοποιούν τα εργαλεία επιχειρηματικής ευφυΐας που θα παρέχει η πλατφόρμα.

…σημαντικός ξένος παίκτης στην ελληνική αγορά ακινήτων από τον Μάρτιο

Στο μεταξύ τις επόμενες 10 – 15 ημέρες -και πάντως σίγουρα εντός Μάρτίου- θα ανακοινωθεί η άφιξη στην Ελλάδα μιας διεθνούς εταιρείας ακινήτων, που θα δημιουργήσει αίσθηση. Είναι σαφές ότι το παιχνίδι στην ελληνική αγορά χοντραίνει, καθώς μετά από δέκα σχεδόν χρόνια αδράνειας το ενδιαφέρον μεγαλώνει μέρα τη μέρα.