Skip to main content

Τα προγνωστικά για τις εκλογές στο ΤΕΕ/ΤΚΜ - Φαβορί και δύο ερωτήματα

Πότε θα ανοίξουν οι κάλπες, ποιους θα κληθούν να εκλέξουν οι εγγεγραμμένοι μηχανικοί, τα δύο σημαντικά ερωτήματα, τα φαβορί και οι εκτιμήσεις.

Κάλπες στήνονται αύριο στον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οι εγγεγραμμένοι μηχανικοί ξεπερνούν τους 100.000 και εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν σε 61 πόλεις, μεταξύ αυτών και οι πρωτεύουσες των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Οι μηχανικοί θα κληθούν να εκλέξουν τα 155 μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, τα 65 μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών, τα τέσσερα μέλη του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου και φυσικά τα μέλη των Αντιπροσωπειών των επιμέρους περιφερειακών τμημάτων του Επιμελητηρίου από τις οποίες θα προκύψουν στη συνέχεια και οι διοικήσεις τους.  

Το πρώτο ερώτημα, όσον αφορά τις αυριανές εκλογές στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ είναι το ποσοστό συμμετοχής. Στελέχη του Επιμελητηρίου εκτιμούν ότι η συμμεετοχή θα είναι μάλλον μικρότερη σε σχέση με το 2016 καθώς τότε είχε σημειωθεί μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τις εκλογές του 2013. Συγκεκριμένα, το 2016 ψήφισαν 4.878 μηχανικοί, περίπου χίλιοι περισσότεροι σε σχέδη με το 2013 όταν είχαν προσέλθει 3.880.

Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιες παρατάξεις θα βρεθούν στη δεύτερη και στην τρίτη θέση, καθώς αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση είναι η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) με επικεφαλής τον Γιώργο Τσακούμη. Μάλιστα τα στελέχη της περιμένουν περαιτέρω άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, υπολογίζοντας ότι φέτος θα ξεπεράσουν το 40%. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η ΔΚΜ είχε έρθει πρώτη με 37,35% σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το 2013 όταν είχε λάβει 32,7%.

Τα στελέχη της εκτιμούν ότι φέτος θα πάνε ακόμη καλύτερα και το αποδίδουν αυτό κυρίως σε τρεις λόγους: πρώτον, το γενικότερο πολιτικό κλίμα, με τη ΝΔ να βρίσκεται στα πάνω της, είναι περισσότερο ευνοϊκό σε σχέση με το 2016. Δεύτερον, η κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα τα οποία ευνοούν τους μηχανικούς αλλά και γενικότερα το χώρο των κατασκευών και, τρίτον, η πολυδιάσπαση η οποία υπήρχε στον κεντροδεξιό χώρο έχει κάπως μετριαστεί. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 ο χώρος της κεντροδεξιάς ήταν διασπασμένος σε τρεις παρατάξεις, ΔΚΜ, Ανασυγκρότηση και Δύναμη, αλλά τώρα, ένα σημαντικό μέρος των στελεχών της Ανασυγκρότησης έχει επιστρέψει στην ΔΚΜ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΤΕΕ/ΤΚΜ μάχη για τη δεύτερη θέση θα δώσουν οι παρατάξεις Ανασυγκρότηση Μηχανικών – ΔΥΝΑΜΗ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μήτρου και η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών με επικεφαλής τον Μιχάλη Παπαστεργίου η οποία πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ. Η ΔΗΣΥΜ είναι ισχυρή στους περιφερειακούς νομούς ενώ η  Ανασυγκρότηση Μηχανικών – ΔΥΝΑΜΗ ποντάρει περισσότερο στη Θεσσαλονίκη.

Να καταγράψει διψήφιο ποσοστό θα επιχειρήσει η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ, με επικεφαλής τον Στράτο Μάνο. Το 2016 ως Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών είχε λάβει 8,96% σημειώνοντας πτώση περίπου 3,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2013 (12,6%).  

Η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ,  Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις δυνάμεις της (γύρω στο 5%).

Στις εκλογές του ΤΚΜ του ΤΕΕ συμμετέχουν φέτος συνολικά οκτώ παρατάξεις, έναντι δέκα το 2016, με συνολικά 358 υποψηφίους, ενώ άλλοι 25 είναι υποψήφιοι για το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Από την κάλπη πρόκειται να αναδειχθούν τα 24 μέλη για την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ καθώς και τα 60 μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ από την οποία θα προκύψουν στη συνέχεια τα 11 μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ.