Skip to main content

Τα πρώτα βήματα για ένα μικρό Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη

Συζητήσεις για γυρίσματα ελληνοαμερικανικής παραγωγής στην Κεντρική Μακεδονία - Στο Λος Άντζελες για επαφές με στούντιο ο επικεφαλής του ΕΚΟΜΕ

«Ζουμ» στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη κάνουν διεθνείς κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εταιρείες, που διαπιστώνουν στην Ελλάδα ένα ιδανικό σκηνικό για να γυρίσουν οπτικοακουστικές παραγωγές.

Το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει από φέτος στην Ελλάδα για τις παραγωγές κινηματογραφικού και τηλεοπτικού περιεχομένου, το λεγόμενο cash rebate (σσ: που επιστρέφει ακόμη και το 30% για κάθε οπτικοακουστική επένδυση άνω των 100.000 ευρώ) φαίνεται ότι μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή στην προσέλκυση διεθνών παραγωγών στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, η δημιουργία του δικτύου γραφείων κινηματογράφου (Film Offices) στις 13 περιφέρειες αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης ενός κλάδου που δύναται να προσφέρει τόσο άμεση (ξένες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας) όσο και έμμεση (παγκόσμια προβολή) αξία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Στο νέο τοπίο και τις προοπτικές που δημιουργούνται για το εγχώριο κινηματογραφικό προϊόν, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις για να «τρέξει» μια σημαντική ελληνοαμερικανική παραγωγή με γυρίσματα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ διαπιστώνει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από εταιρείες παραγωγής τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από Βαλκανικές χώρες. Είχε, μάλιστα, σχετική συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας στο περιθώριο του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου «Δρόμος του Μεταξιού» που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για τα γυρίσματα διεθνών παραγωγών, ενώ η ΒΙΠΕ Σίνδου, όπου υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα κτήρια και αποθήκες έχει τις προοπτικές για να καταστεί ιδανικός χώρος για τη δημιουργία στούντιο. Πρόκειται για ένα μοντέλο, αυτό της αξιοποίησης βιομηχανικών χώρων σε αχρηστία, που έχει υιοθετήσει με επιτυχία η Βουλγαρία.

Εκτός από την αμερικανική και ευρωπαϊκή κινηματογραφική και τηλεοπτική αγορά, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «κοιτάζει» και προς την Κίνα, από όπου έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για γύρισμα εκπομπής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου CCTV στην περιοχή. Εξάλλου, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ινδία, θα γίνουν επαφές με εκπροσώπους του ινδικού κινηματογράφου (του λεγόμενου «Bollywood»), που αποτελεί τη βιομηχανία με τη μεγαλύτερη σε αριθμό παραγωγή ταινιών στον κόσμο (σσ: στην Ινδία παράγονται κάθε χρόνο πάνω από 1.000 κινηματογραφικές ταινίες, αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος από αυτές που παράγονται στις ΗΠΑ). Ακόμη, η ΠΚΜ θα διοργανώσει στα μέσα του 2019 fam trip για σημαντικούς ανθρώπους του διεθνούς κινηματογράφου.

Σημαντικές επαφές με τα μεγαλύτερα αμερικανικά στούντιο θα έχει τις επόμενες ημέρες στο Λος Άντζελες ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), Πάνος Κουάνης, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο να λειτουργήσουν τα Film Offices ανά τη χώρα στα μέσα του 2019, ώστε εντός του 2020 να γίνει μια οργανωμένη και στοχευμένη διεθνής προβολή της Ελλάδας ως ευνοϊκού προορισμού για τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα έχουν «τρέξει» στην Ελλάδα πάνω από 30 διεθνείς και εγχώριες παραγωγές. Η πρώτη διεθνής παραγωγή που υλοποιήθηκε υπό το καθεστώς του cash rebate ήταν η τηλεοπτική σειρά «EDEN» (μίνι σειρά έξι επεισοδίων, γαλλογερμανικής παραγωγής), ενώ αξιοσημείωτες παραγωγές είναι τα γυρίσματα της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς (BBC) Durrells που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα, και τα γυρίσματα ταινίας του γνωστού ηθοποιού, σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Στιβ Κούγκαν (Philomena, Alan Partridge, 24 Hour Party People) σε Μύκονο και Δήλο. «Πλέον, ανά πάσα στιγμή στην Ελλάδα γυρίζονται περί τις 10 ταινίες και σειρές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουάνης.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η κινηματογραφική εταιρεία «Nu Boyana Film Studios», μέλος του ομίλου «Nu Image», στον οποίο ανήκει και η αμερικανική Millenium Pictures, παραμένει σε αναζήτηση χώρων στη Θεσσαλονίκη για να ανοίξει γραφεία. Τις σχετικές ανακοινώσεις είχε κάνει ο κ. Κουάνης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την 83η ΔΕΘ (δείτε περισσότερα εδώ).