Skip to main content

Τα Prototypingames από τη Θεσσαλονίκη… παίζουν και τα άτομα με δυσκολίες όρασης

Ο Κερκυραίος Γιώργος Δεληγιάννης έφτιαξε δημιουργικά παιχνίδια που παίζονται και από άτομα με προβλήματα όρασης, φέρνοντας πιο κοντά βλέποντες και μη

Θέλει τα παιχνίδια του να φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, χωρίς αποκλεισμούς, να τους κάνουν να συνεργάζονται, να μαθαίνουν και να περνάνε καλά. Γι’ αυτό άλλωστε κάποια από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άτομα με τύφλωση ή περιορισμένη όραση. Ο Κερκυραίος Γιώργος Δεληγιάννης δημιούργησε τα Prototypingames, βάζοντας στο… παιχνίδι και άτομα με προβλήματα όρασης, που δεν είχαν την πολυτέλεια να συμμετάσχουν σε ένα συμβατικό επιτραπέζιο. Μάλιστα, τα παιχνίδια αυτά δίνουν τη δυνατότητα και σε βλέποντες να μάθουν με διασκεδαστικό τρόπο την γραφή Μπράιγ. Μεταξύ των Prototypingames, που ανέρχονται σε 14 τον αριθμό και μπορούν να παιχτούν από όλους, υπάρχει επίσης ένα παιχνίδι για άτομα με αχρωματοψία, αλλά και ένα που αξιοποιεί τη νοηματική.

Ο Γιώργος Δεληγιάννης είναι έτοιμος να βγάλει στην αγορά το Μπιριμπόλεξο, την Κάρτα Μία, τα Monsterάκια και το Rainbow Octopus, ενώ σκέφτεται να καταφύγει στη μέθοδο του crowdfunding για να ανοίξει το δρόμο για το πρώτο του παιχνίδι, το Μπιριμπόλεξο, το οποίο έχει φτιάξει και στα αγγλικά με την ονομασία Wordish. Στο πλαίσιο όλης αυτής της προσπάθειας απευθύνθηκε στο OK!Thess και πέρασε στον 12ο κύκλο επιτάχυνσης, όπου, για να αναπτύξει την start up του, θα συμμετάσχει σε ένα online εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εξειδικευμένα εργαστήρια, masterclasses και εβδομαδιαίο coaching από έμπειρους επιχειρηματίες, αποκτώντας πρόσβαση στην αναγκαία δικτύωση. Σε μια επόμενη φάση σκέφτεται να δημιουργήσει το δικό του concept store, όπου θα μπορεί να αλληλεπιδρά με όποιον θέλει να παίξει τα παιχνίδια του.

Μπιριμπόλεξο

 

 

Αν και η ιδέα για τα παιχνίδια που θα απευθύνονται και σε άτομα με προβλήματα όρασης προέκυψε στην πορεία, η προοπτική αυτή τον έχει ενθουσιάσει, καθώς θεωρεί τους μη βλέποντες… ήρωες και θέλει να τους προσφέρει ό,τι μπορεί από τη δική του πλευρά.

Ένα από τα παιχνίδια του, το Monsterάκια, το έφτιαξε με την μικρή του κόρη, η οποία εμπνεύστηκε τους ήρωες στο τάμπλετ της και μαζί τούς έδωσαν σάρκα και οστά σε ένα επιτραπέζιο. Η κόρη του άλλωστε είναι και ο καλύτερος κριτής των Prototypingames, αφού αποτελεί το βαρόμετρο για το αν ένα παιχνίδι έχει ενδιαφέρον.

 

 

«Τα παιχνίδια μου έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα και θέλω να χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό, γι’ αυτό και τους δίνω πολλές εκδοχές, ώστε να μπορούν να αλλάζουν και να κρατούν το ενδιαφέρον των παικτών ζωντανό» λέει στη Voria.gr ο Γιώργος Δεληγιάννης.

Από την Κέρκυρα στη Θεσσαλονίκη και στην πόρτα της Σχολής Τυφλών

Ο Γιώργος Δεληγιάννης μεγάλωσε στην Κέρκυρα και εργαζόταν μέχρι πρόσφατα εκεί. Τρίτη γενιά σε μια επιχείρηση με ρολόγια, μετά από μια δύσκολη οικογενειακή στιγμή, αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του και να κάνει κάτι που να του δίνει χαρά. Ανέκαθεν του άρεσε να «πειράζει» γνωστά παιχνίδια, να τα παραλλάσσει ή να προσθέτει δικές του εκδοχές. Όταν οι φίλοι του έρχονταν στο μαγαζί, πειραματιζόταν ώστε να περάσουν όλοι μαζί καλύτερα την ώρα τους. Άλλαξε μάλιστα ακόμα και το γνωστό scrabble, κάνοντάς το πιο συνεργατικό. Όταν αποφάσισε να κλείσει το μαγαζί του στην Κέρκυρα, οι φίλοι του, που είχαν περάσει ωραίες στιγμές παίζοντας τα παιχνίδια του, τον παρότρυναν να ασχοληθεί με το χόμπι του αυτό.

 

Έχοντας φτιάξει κάποια επιτραπέζια παιχνίδια έκανε μια πρώτη παρουσίαση σε εταιρείες του κλάδου, έλαβε ένα πρώτο ενδιαφέρον, δεν του άρεσε όμως η αντιμετώπιση απέναντι στον δημιουργό. Έτσι αποφάσισε να τολμήσει το δικό του επιχειρηματικό βήμα, έχοντας άλλωστε εμπειρία, αφού από οκτώ χρονών εργαζόταν στην επιχείρηση της οικογένειας. Στόχος του δεν ήταν οι μεγάλες παραγωγές, αλλά μια μικρή παραγωγή, που αν έκανε έναν δικό του χώρο να μπορούσε να την πουλήσει.

 

rainbow octopus

 

 

Έχοντας στο ενδιάμεσο μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη και μένοντας κοντά στην Σχολή Τυφλών, έβλεπε καθημερινά τους ανθρώπους με δυσκολίες όρασης να δίνουν τον δικό τους αγώνα και εμπνεύστηκε από αυτούς. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, διαπίστωσε πως δεν υπήρχαν ελληνικά παιχνίδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους και αποφάσισε να δημιουργήσει εκείνος. Έτσι χτύπησε την πόρτα της Σχολής Τυφλών και παρουσίασε μια ιδέα για παιχνίδια που θα μπορούσαν να παίζονται από άτομα που δεν βλέπουν, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα και σε βλέποντες να μάθουν τη γραφή Μπράιγ μέσω του παιχνιδιού. Η καινοτομία του ήταν πως αξιοποίησε την τεχνική spot uv όγκου πάνω στις κάρτες των παιχνιδιών του, ώστε η αποτύπωση της γραφής Μπράιγ να μην χάνει τον όγκο της με τον χρόνο και τη χρήση και το παιχνίδι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ περισσότερο καιρό. Σημαντική στην προσπάθειά του αυτή ήταν η συμβολή του Γιώργου Καρδελά που διδάσκει τη γραφή Μπράιγ στη Σχολή Τυφλών. Μάλιστα, τα παιχνίδια του χρησιμοποιήθηκαν στο summer camp της Σχολής, ενώ κάποια εντάχθηκαν και σε μαθήματά της.

«Υπάρχουν οικογένειες με βλέποντες και μη. Με αυτά τα παιχνίδια μπορούν να παίζουν όλοι μαζί» λέει στη Voria.gr ο Γιώργος Δεληγιάννης.

 

Γιώργος Δεληγιάννης