Skip to main content

Τα προβλήματα με τη ρωσική βίζα και η... μεγάλη αποκάλυψη του Σαμαρά

Τα μεγάλα προβλήματα με τη ρωσική βίζα, η... μεγάλη αποκάλυψη του Σαμαρά στον Βερύκιο και ο ερωτύλος πρέσβης της Βενεζουέλας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών Ν.Ξυδάκη στο πρόσφατο ελληνορωσικό τουριστικό φόρουμ, πως οι ελληνικές αρχές θα εκδίδουν έγκαιρα βίζες σε όλους τους Ρώσους που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, τα προβλήματα παραμένουν.

Ρωσικά δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για 11 τουρίστες-πελάτες του τουρ οπερέϊτορ Anex, οι οποίοι έχασαν την πτήση τους για Ρόδο επειδή καθυστέρησαν οι θεωρήσεις βίζας. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, φέρονται να είχαν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά 3,5 βδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία ταξιδιού τους.

Να ενημερώσω, πως δεν οφείλονται οι αρνήσεις -με πρόσχημα τις καθυστερήσεις- χορήγησης βίζας στους Ρώσους στην Σένγκεν, επειδή και οι Ισπανοί είναι στην ίδια Συνθήκη, αλλά δίνουν βίζα σε μια μέρα. Το αποτέλεσμα είναι, από τα 5+ εκατ. Ρώσων που πήγαιναν στην Τουρκία, σε συντριπτικό ποσοστό προτίμησαν την Ισπανία, ενώ μόνο κάποιες λίγες εκατοντάδες χιλιάδες θα έρθουν στην Ελλάδα.

Αυτήν την μικρή αύξηση όμως, την περιμέναμε και πριν από την διακοπή των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Ποιοι ενοχλούνται από το φιλικό κλίμα που δημιουργεί η έλευση Ρώσων τουριστών;

Ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, αποκάλυψε πως σε ιδιαίτερη συνομιλία που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, επί πρωθυπουργίας του, τού είπε με παράπονο ότι δεν προχωρεί το κυβερνητικό έργο, επειδή δεν έχει "ικανούς υπουργούς". Εντυπωσιακή αποκάλυψη, που δεν είδα να διαψεύδεται.

Δηλαδή ο "ικανός" Σαμαράς είχε στείλει την Ν.Δ. στο 20%, όχι με δική του υπαιτιότητα, αλλά λόγω των ανίκανων υπουργών του. Πέρα από το γεγονός, πως είναι περίεργο που σε ένα κόμμα το οποίο παρέλαβε στο 33%, δεν κατάφερε να βρει άξιους συνεργάτες, ούτε εξωκοινοβουλευτικούς, ο Σαμαράς αγνοεί προφανώς και την διαπίστωση του Ντε Γκωλ, ότι η αξία ενός ηγέτη, έγκειται κατά 50% στην ικανότητά του να βρει ικανούς συνεργάτες.

Μπορεί η κυβέρνηση να παραμυθιάζει τον ελληνικό λαό, αλλά δυστυχώς "μάς κατάλαβαν" οι ξένοι και δεν μάς χαρίζονται. Η ισπανική εφημερίδα ABC αναφέρεται στο θέμα του ερωτύλου πρέσβη της Βενεζουέλας και στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Με τίτλο "Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας που προστάτεψε ο Τσίπρας", αναφέρεται στις καταγγελίες για τη σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών υπαλλήλων.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο π. πρέσβης ήταν προσωπικός φίλος του Μαδούρο, που είχε τοποθετηθεί στην Αθήνα για να στηρίξει τον Τσίπρα, αφού εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ -και οι Podemos- κέρδιζαν έδαφος ως εναλλακτική λύση. Και απορεί από την έλλειψη αντίδρασης του Τμήματος Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ [κι εγώ είχε γράψει για την σιωπή της Γραμματείας Ισότητας, που ενοχλήθηκε από το αυγό της Άντζελας, επειδή ήταν ντόπιο και όχι βενεζουελάνικο, και εξακολουθεί η σιωπή]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρήσει δημοκρατική μια κυβέρνηση στα Σκόπια, αν γίνουν εκλογές μόνο με το κόμμα του Γκρούεφσκι. Έστειλε μήνυμα στα Σκόπια, ότι δεν μπορεί υπάρξει κυβερνητική εξουσία, κατά τη στιγμή που τα τρία μεγάλα κόμματα στη χώρα απέχουν από τις εκλογές. [και μόλις πληροφορούμαι ότι οι εκλογές αναβάλλονται - πάλι].