Skip to main content

Τα προβλήματα των αγροτών συζήτησαν Τσιρώνης και Παπάς

Υπόμνημα με τα σημαντικότερα ζητήματα του αγροτικού κόσμου στην Κεντρική Μακεδονία έδωσε στον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο αντιπεριφερειάρχης.

Υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στην Κεντρική Μακεδονία έδωσε στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Φάνης Παπάς.

Η συνάντηση των κ.κ. Τσιρώνη και Παπά έγινε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, στο νέο περιφερειακό μέγαρο στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσιρώνης, μετά τη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, και τα θέματα που είχε θέσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, για την αγροτική οικονομία της περιοχής, ήρθε στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχει συνεργασία με τον κ. Παπά και να εξετάσουν από κοινού τα ζητήματα.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βασίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της στην ανάπτυξη του πρωτογενούς της τομέα και στον άμεσα εξαρτώμενο από αυτόν δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας. Τα προβλήματα όμως, όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά συνεχώς ανακύπτουν νέα, τα οποία πλέον αντιμετωπίζονται δυσκολότερα λόγω και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η οικονομική κρίση. Όπως για παράδειγμα τα πλημμυρικά προβλήματα στις Σέρρες και το Κιλκίς. Όμως αν θέλουμε ο πρωτογενής τομέας της Περιφέρειάς μας να παραμείνει η ατμομηχανή ανάπτυξης θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ενημέρωσα τον κ. Τσιρώνη για τα κυριότερα από αυτά, στα οποία ως Περιφέρεια προτείνουμε δράσεις και παρεμβάσεις, με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας και τη βελτίωση του εισοδήματος όσων απασχολούνται σε αυτόν», τόνισε ο κ. Παπάς.

Ο κ. Τσιρώνης συζήτησε με τον κ. Παπά τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στην Κεντρική Μακεδονία, που όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, την τιμή τους, το περιβάλλον και τελικά το εισόδημα των αγροτών. Ζήτησε μάλιστα την παρέμβαση του κ. Τσιρώνη, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα.

«Η Πολιτεία είναι μία δε χωρίζεται σε κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε στενή συνεργασία μεταξύ μας και έχουμε αποκαταστήσει πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα είχαμε με τον κ. Παπά συνάντηση εργασίας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής, πολλά από τα οποία είναι χρονίζοντα. Ειδικά για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και τα προβλήματα στην αδειοδότησή τους, το υπουργείο είναι σε συνεργασία με τις δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες και θα δοθεί λύση μέχρι το τέλος της άνοιξης, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να αρθούν οι όποιες δυστοκίες υπάρχουν. Έτσι, θα μπορούν να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι και στις επιδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ωστόσο, τα βοσκοτόπια είναι γενικότερο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου γίνεται διαβούλευση και διαπραγμάτευση σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Είναι άλλη η έννοια του βοσκοτόπου στις βορειοευρωπαϊκές χώρες και άλλη στις χώρες της Μεσογείου. Γι' αυτό και έχουμε προβλήματα και με τους δασικούς χάρτες. Πρόκειται για πολύ σημαντικά ζητήματα, για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπήκαν καν προηγούμενες κυβερνήσεις για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος. Εμείς όμως αναλαμβάνουμε να δώσουμε λύσεις. Σε ό,τι αφορά στους δασικούς χάρτες προσανατολιζόμαστε στην ελαχιστοποίηση του κόστους εξαγοράς και χρήσης της γης για τους αγρότες, προκειμένου να μη χαθεί και καλλιεργήσιμη γη», επισήμανε ο κ. Τσιρώνης.

Γεωργία

Σύμφωνα με το υπόμνημα που έδωσε ο κ. Παπάς στον κ. Τσιρώνη, τα κυριότερα ζητήματα στον τομέα της γεωργίας είναι:

-Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του. Πάνω από 1.200 επιλαχόντες στο πρόγραμμα νέων αγροτών στην Κεντρική Μακεδονία αποκλείονται από μελλοντικά προγράμματα νέων αγροτών ή σχεδίων βελτίωσης.

-Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία: Μετά τις δυο παρατάσεις που έδωσε το υπουργείο έχουν συνολικά κατατεθεί περίπου 64.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, που δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του μέτρου.

-Στάβλοι – Βοσκοτόπια: Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και στη διαχείριση των βοσκοτόπων κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία (Καϊμακτσαλάν), όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ζωικών μονάδων ανά εκτάριο βοσκότοπου.

-Ομάδες Παραγωγών: Πρόκειται για πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και για απαίτηση της ΕΕ, αλλά στον πρόσφατο νόμο υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία και αναντιστοιχίες που πρέπει άμεσα να διορθωθούν.

-ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ: Ο νέος νόμος περί εποπτείας, διαχείρισης και ελέγχων έχει προβλήματα. Να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των ζητημάτων, διότι πλέον αρχίζει και η νέα αρδευτική περίοδος.

-Απόδοση Ανταποδοτικών Τελών Γεωτεχνικών Ελέγχων: Να αποδίδονται κανονικά τα τέλη ελέγχων στις Περιφέρειες για να καλύπτονται οι δαπάνες κτηνιατρικών, φυτοϋγειονομικών και ποιοτικών ελέγχων.

-Γη Υψηλής Παραγωγικότητας: Πρέπει να εκδοθούν διευκρινιστικές εγκύκλιοι για την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, να επικαιροποιηθούν τα κριτήρια διαβάθμισης της αγροτικής γης και να τροποποιηθούν όσα γενικά πολεοδομικά σχέδια και σχέδια ανοιχτής πόλης ή ζώνες οικιστικού ελέγχου δεν προστατεύουν τη γη υψηλής παραγωγικότητας.

-Προγράμματα Αξιοποίησης Αυτόχθονων Ποικιλιών και Φυλών.

-Δημιουργία Πειραματικών – Επιδεικτικών Αγρών: Με νέες καλλιέργειες και εκτροφές μέσω προγραμμάτων για τους αγρότες και για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

-Αξιοποίηση Γεωθερμίας: Να προχωρήσει όπου υπάρχει η δυνατότητα μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

-Μείωση Ετήσιων Τελών: Να μειωθούν τα τέλη που αφορούν στην παραγωγή και διακίνηση ζωοτροφών κατά 50% στις επιχειρήσεις και να καταργηθούν για τους κτηνοτρόφους που παράγουν ζωοτροφές για ιδιοκατανάλωση.

-Έμφαση στο Έμψυχο Υλικό: Δηλαδή στους γεωργούς, με εκπαίδευση, ενημέρωση και κάλυψη των αναγκών του.

-Δασικοί Χάρτες: Ο χαρακτηρισμός δημόσιων – αποικιστικών εκτάσεων ως δασικών θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, που παραχωρούνται κατά χρήση με ετήσιο μίσθωμα σε αγρότες και σε απώλεια μεγάλων ποσών επιδοτήσεων. Δημόσιες εκτάσεις χωρίς δασικό χαρακτήρα σήμερα πρέπει να χαρακτηριστούν αγροτικές εκτάσεις.

Κτηνιατρική

Τα ζητήματα του τομέα κτηνιατρικής που έθεσε ο κ. Παπάς στον κ. Τσιρώνη είναι:

-Υποστελέχωση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών: Χρειάζονται προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

-Συλλογή και Διαχείριση Νεκρών Ζώων και Εφαρμογή Προγράμματος Μεταβατικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων, στα οποία γίνεται δειγματοληψία για μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες.

-Προγράμματα Εξυγίανσης Ζωικού Κεφαλαίου: Απαιτείται έγκαιρη προμήθεια εμβολίων για την εφαρμογή τους.

-Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα: Πρέπει να γίνει τροποποίηση του νόμου, να υποχρεωθούν οι δήμοι να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία και να τροποποιηθεί η διαδικασία επιβολής προστίμων.

-Αποζημίωση Βοοτρόφων: Πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρές προϋποθέσεις για τα θετικά ζώα που οδηγούνται προς σφαγή λόγω βρουκέλλωσης ή φυματίωσης ώστε να εξυγιανθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

-Στελέχωση και εξοπλισμός των εργαστηρίων για να κάνουν τις εξετάσεις για βιοτοξίνες, σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, φυματίωση βοοειδών, ενζωοτική λεύκωση κτλ.

-Πρόσθετα Τέλη: Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για τα τέλη των ετών 2015 και 2016.

Αλιεία

Τα ζητήματα στον τομέα της αλιείας είναι:

-Ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων επί της διακίνησης – εμπορίας της αλιευτικής παραγωγής τόσο στην Ιχθυόσκαλα όσο και σε κάθε σημείο λιανικής πώλησης. Επισημαίνεται η απουσία των Κτηνιατρικών Επιθεωρητών.

-Ανάγκη ελέγχων για τον περιορισμό καταστρατηγήσεων της αλιείας στα διεθνή ύδατα.

-Το έργο επέκτασης της Ιχθυόσκαλας Ν. Μηχανιώνας (ενταγμένο στο ΕΠΑΛ 2007-2013) θα καλύψει αρκετά τις απαιτήσεις σε υποδομές, στη χονδρική πώληση των αλιευμάτων, πλην όμως δε θα βελτιωθούν οι συνθήκες πώλησης στις λαϊκές αγορές με τήρηση των διατάξεων περί ιχνηλασιμότητας και υπομεγέθη αλιευμάτων.

-Αντιμετώπιση των θεμάτων αδειοδότησης των μονάδων μυδοκαλλιέργειας στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου.

-Ανάγκη για επικαιροποίηση του Αλιευτικού Κώδικα.

-Ανάγκη περιορισμού της ερασιτεχνικής αλιείας στα εσωτερικά νερά (ποταμούς, λίμνες) της Περιφέρειας και ενάσκησης μόνο σε καθορισμένες θέσεις-περιοχές από την όχθη.

-Εύρεση διαδικασίας αποζημίωσης παρακτίων αλιέων λόγω ζημιών στα δίχτυα τους από δελφίνια και άλλα μεγάλα θηλαστικά.

-Ανάγκη για άμεση ενίσχυση του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών.

-Ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για τα ολοθούρια.

-Ανάγκη οριοθέτησης των ζωνών αλιείας του αχινού.