Skip to main content

Τα ψεύτικα δάκρυα της ΕΕ και ο αποφασισμένος Νικόλας

Η θεωρία του Κύπριου προέδρου είναι απλή και βάσιμη: Δεν μπορεί η Ευρώπη να τιμωρεί – και σωστά – έναν τσαμπουκά, ενώ έναν άλλον να τον χαϊδεύει.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται ότι δεν αστειεύεται. Οι πληροφορίες που έρχονται από την Λευκωσία αναφέρουν ότι είναι αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους και να βάλει βέτο στην απόφαση της ΕΕ για λήψη μέτρων σε βάρος της Λευκορωσίας, αν δεν αποφασισθούν κυρώσεις και σε βάρος και της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που «κατέβηκε» προχθές στην Κύπρο έγινε κοινωνός αυτών των προθέσεων κι όπως μαθαίνουμε, παρά τις όποιες προσπάθειες έκανε, δεν κατάφερε να του αλλάξει άποψη. Η θεωρία του Κύπριου προέδρου είναι απλή και βάσιμη: Δεν μπορεί η Ευρώπη να τιμωρεί – και σωστά – έναν τσαμπουκά, ενώ έναν άλλον να τον χαϊδεύει.

Και μπορεί το «τουρκικό» με το «λευκορωσικό» ζήτημα να μην έχουν σχέση, όπως λένε στις Βρυξέλλες, όμως, από την άλλη συνιστούν ένα πρώτης τάξης παράδειγμα της παρελκυστικής πολιτικής που αρέσκονται να εφαρμόζουν στην ΕΕ, αναλόγως με τα συμφέροντα τους.

Με άλλα λόγια, στη Λευκωσία υποστηρίζουν: «Ε, όχι και να μας κοροϊδεύετε μπροστά στα μάτια μας». Και σωστά, θα προσθέσει ο Τειρεσίας. Ειδικά αν ισχύουν κάποιες φήμες, που φτάνουν στα αφτιά του, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί η πρόσφατη εικόνα που μεταδόθηκε από την Κορσική να ήταν ειδυλλιακή, σχετικά με τις εκεί συζητήσεις μεταξύ των «7» ευρωπαίων του νότου, αλλά ήταν και ...ψεύτικη. Τι κυκλοφορεί εκ των υστέρων;

*Ότι ο Μαλτέζος πρωθυπουργός επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή να υπάρξει μια διατύπωση ίσων αποστάσεων από Ελλάδα/Κύπρο και Τουρκία στην τελική ανακοίνωση, κάτι που αποτράπηκε με παρέμβαση του Μακρόν

*Ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός την επόμενη μέρα συνομίλησε με τον πρόεδρο Ερντογάν για να του εκφράσει τη συμπάθεια του

*Ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έκανε το ίδιο με τον Τούρκο ομόλογο του

Γι' αυτό και ο Αναστασιάδης διαμήνυσε στον Μισέλ ότι αν δεν ανακοινωθούν κυρώσεις σε βάρος των τούρκων, που εξακολουθούν "να κόβουν βόλτες" έξω από το νησί, με τα υποτιθέμενα ερευνητικά τους σκάφη, τότε καλά θα κάνετε να ξεχάσετε και τις κυρώσεις σε βάρος του Λουκασένκο. Γιατί, δεν μπορεί, για παράδειγμα, η Μαδρίτη να «κλαίει» για τη Λευκορωσία, αλλά να αδιαφορεί για τη Λευκωσία, επειδή η Άγκυρα παρήγγειλε φρεγάτες στα ισπανικά ναυπηγεία. Είτε θα «κλαίει» για όλους, είτε για κανέναν. Τόσο απλά. Για την ακρίβεια, πιο απλά δεν γίνεται.