Skip to main content

Τεράστιο ενδιαφέρον για επιχειρηματικές συνεργασίες Ελλήνων-Σέρβων

Ελληνική εταιρεία του κλάδου της ενέργειας, μελετάει επένδυση 10 εκατ.ευρώ στη Σερβία. Συνέδριο για την Ελλάδα στο Βελιγράδι.

Το επόμενο μεγάλο βήμα του Ελληνο- Σερβικού Επιμελητηρίου ανακοινώθηκε σήμερα, από το Επιχειρηματικό Forum που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με την εντυπωσιακή συμμετοχή 470 επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων που θέλουν νέες διεξόδους ανάπτυξης μέσω επιχειρηματικών συνεργασιών.

Η Ελλάδα, όπως συμπεραίνεται από τη βούληση φορέων και επιχειρηματιών, μπορεί να ανεβεί από την πολύ χαμηλή, 22η θέση, του σχεδόν ανύπαρκτου εμπορικού εταίρου, σε υψηλότερα «σκαλοπάτια» στην κλίμακα των διμερών εμπορικών σχέσεων, αξιοποιώντας παράλληλα τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της Σερβίας με τη Ρωσία, την Κίνα αλλά και με πολλές ακόμη χώρες.

Από το Forum λοιπόν ανακοινώθηκε ότι το Επιμελητήριο, που μόλις έκλεισε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, σχεδιάζει να ανοίξει το Γραφείο του στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σικάγο όπου ζούνε 500.000 Έλληνες και Σέρβοι, δημιουργώντας έτσι μία αγορά που δυνητικά μπορεί να απορροφήσει εξαγωγές από τις δύο φίλες χώρες.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του Ελληνο- Σερβικού Επιχειρηματικού Forum «Γνωρίζουμε τη Σερβία», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Γεωργάκος τόνισε ότι η συμμετοχή στο συνέδριο, οι εγγραφές στα workshops, το ενδιαφέρον από ελληνικής και σερβικής πλευράς, ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Γι΄ αυτό το Επιμελητήριο, από τον Απρίλιο θα περάσει στη διοργάνωση κλαδικών forum, ενώ ένα μεγάλο συνέδριο, αντίστοιχο του σημερινού με θέμα «Γνωρίζουμε την Ελλάδα», θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι.

Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και οι συνεργασίες, σε μεγάλο βαθμό περνάνε μέσα από τους δρόμους των μεταφορών γι΄ αυτό και εχθές μεγάλη σερβική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε διοίκηση και στελέχη του ΟΛΘ. Απο σερβικής πλευράς ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στις μεταφορές, εκπρόσωποι τελωνείων, Σιδηροδρόμων, Επιμελητηρίων.  Συμφωνήθηκε, αφού καταγραφούν τα προβλήματα και από τις δύο πλευρές, μία ακόμη συνάντηση να γίνει στο Βελιγράδι με σκοπό να αυξηθούν τα σερβικά φορτία που διακινούνται μέσω λιμανιού Θεσσαλονίκης.

Η αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί καλύτερα καθώς μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 ολοκληρώνεται ο οδικός άξονας Ε10, μειώνοντας τον χρόνο μεταξύ Θεσσαλονίκης- Βελιγραδίου στις 4,5 ώρες. Επίσης, τις συνδυασμένες μεταφορές με πλοίο και τρένο, θα διευκολύνει η νέα σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγραδίου - Βουδαπέστης.

Οι επιχειρήσεις ψάχνουν διέξοδο για δράση και ήδη, στον ένα χρόνο λειτουργίας του Επιμελητηρίου, όπως είπε ο κ. Γεωργάκος, έχουν γίνει συνεργασίες μεταξύ εταιρειών τροφίμων ενώ μεγάλη ελληνική εταιρεία του κλάδου της ενέργειας, μελετάει επένδυση 10 εκατ.ευρώ στη Σερβία.

Σε παρέμβασή του ο κ. Μίχαλος, πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., τόνισε ότι στη Σερβία η Ελλάδα πρέπει να πάει έχοντας να παρουσιάσει στοιχεία που θα δημιουργήσουν αίσθημα εμπιστοσύνης στους Σέρβους. Όταν η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα προβληματίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες, είναι δύσκολο να πεισθούν οι ξένοι.

Σημειωτέον ότι σήμερα λειτουργούν στη Σερβία 200-210 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που απασχολούν άμεσα και έμμεσα 25.000 εργαζομένους, έχοντας επενδύσει στη χώρα 2,2 δισ.ευρώ.

Ακολούθως πήρε το λόγο ο πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα κ Dusan Spasojevic ο οποίος στάθηκε στη σημασία της πολιτικής υποστήριξης που απολαμβάνουν οι πρωτοβουλίες του Ελληνο- Σερβικού Επιμελητηρίου, καθώς οι δύο λαοί, μπορούν να αξιοποιήσουν και στον οικονομικό τομέα τις σχέσεις φιλίας που διαχρονικά τους ενώνουν. Αυτή τη προσέγγιση,  ο κ. Spasojevic θέλει σε πρώτη φάση να τη δει και στον τουρισμό, κάτι που συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Το Βελιγράδι έχει γίνει πολύ δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη. Θέλω να ακούω και ελληνικά στο Βελιγράδι», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος διπλωμάτης.

Αισιόδοξο μήνυμα προς του Έλληνες επιχειρηματίες έστειλε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Miletic Miroslav λέγοντας ότι «στη Σερβία είχαμε οικονομική κρίση τα τελευταία 30 χρόνια και μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη δεκαετία του 1990, όταν υποδεχθήκαμε από την πρώην Γιουγκοσλαβία 700.000 πρόσφυγες αλλά κι όταν 800.000 Σέρβων επιστομόνων, έφυγαν μετανάστες. Ωστόσο, πρόσθεσε, «επιζήσαμε και σήμερα έχουμε ανάπτυξη και η χώρα μας αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στην Ευρώπη».

Να σημειωθεί ότι στη Σερβία υλοποιείται πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, έχει ψηφιστεί νέος νόμος για τις επενδύσεις και δημιουργήθηκε φορέας υποστήριξς της ανάπτυξης ενώ η χώρα έχει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με πάρα πολλά κράτη της υφηλίου.

Ελλάδα και Σερβία μπορούνε να πάνε μαζί στη διεθνή αγορά, υποστήριξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Leskovac και μέλους του Ελληνο- Σερβικού, κ. Goran Jovic, ο οποίος αποκάλυψε ότι το βήμα στο Σικάγο θα γίνει τον Αύγουστο του 2016, ενώ νωρίτερα, στις 6 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Επιμελητήριο της Μάλτας και τον δήμαρχο της Βαλέτας προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές εξαγωγών στη συγκεκριμένη χώρα που ειναι μεν μικρή αγορά, αλλά αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Η συνέντευξη έκλεισε με το σύντομο χαιρετισμό του προξένου της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη κ. Sinisa Pavic, ο οποίος αναφέρθηκε στο στέρεο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο στις σχέσεις των δύο λαών, που πρέπει να αξιοποιηθεί και για την οικονομική προσέγγιση και συνεργασία.