Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019
x

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΖΕΡΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Πότε θα συναντήσει τον Νίκο Ταχιάο και την Κατερίνα Νοτοπούλου - Τι θα επιδιώξει και ποιους θα αξιοποιήσει τελικά ο νεοεκλεγείς δήμαρχος

Αποφασισμένος να τρενάρει για περίπου δύο εβδομάδες τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της νέας δημοτικής πλειοψηφίας εμφανίζεται ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζέρβας, ο οποίος επέστρεψε την Τρίτη από το ταξίδι του στις ΗΠΑ όπου είχε μεταβεί για την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, αποφάσισε να «παγώσει» έως τις εκλογές τις διαβουλεύσεις τις οποίες έχει σχεδιάσει να κάνει με τους επικεφαλής ορισμένων εκ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο λόγος είναι ότι δύο εξ αυτών, ο Νίκος Ταχιάος και η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι προσηλωμένοι τις μέρες αυτές στη μάχη του σταυρού καθώς συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Α’ Θεσσαλονίκης, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως.

Ο κ. Ζέρβας, παρότι θα επιθυμούσε να κλείσει αυτόν τον κύκλο των συζητήσεων πριν από το τέλος Ιουνίου, ώστε να λάβει στη συνέχεια τις αποφάσεις του προκειμένου να καταθέσει τις τελικές προτάσεις του προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης,  αναγνωρίζει εντούτοις, πως έως τις 7 Ιουλίου τέτοιου είδους συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν. «Δεν έχει νόημα να συζητάμε με άλλους και να σχεδιάζουμε πριν να συζητήσουμε με τον Ταχιάο και τη Νοτοπούλου» αναφέρει σε συνεργάτες του.

Έτσι, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος θα αναμένει να δει εάν οι δύο υποψήφιοι βουλευτές θα καταφέρουν να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο και ποια θα είναι στη συνέχεια η απόφασή τους σχετικά με την παραμονή τους ή όχι στον δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί» καθώς και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Νοτοπούλου θα παραμείνει στο δήμο σε κάθε περίπτωση∙ είτε εκλεγεί είτε όχι. Το ίδιο, βεβαίως, δηλώνει και ο κ. Ταχιάος.

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών και φυσικά και της σταυροδοσίας, άρα γύρω στις 9 με 10 Ιουλίου, ο κ. Ζέρβας θα ζητήσει να συναντηθεί με τον κ. Ταχιάο και την κ. Νοτοπούλου. Από τις συναντήσεις αυτές και από τη διάθεση που θα επιδειχθεί από τους δύο επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θα καθοριστεί και η δική του στάση και οι τελικές προτάσεις του.

Πιθανότερη συνεργασία

Συνεργάτες του θεωρούν ότι στο νέο διοικητικό σχήμα είναι μάλλον απίθανο να χωρέσουν και οι δύο. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει συνεννόηση με την πλευρά του κ. Ταχιάου παρά με αυτήν της κ. Νοτοπούλου. Σε αυτό συνηγορούν τα εξής:

1. Η επιστολή την οποία απέστειλε προ ημερών (και την οποία είχε αποκαλύψει η Voria.gr) ο κ. Ταχιάος προς τον κ. Ζέρβα με την οποία του εκφράζει τη διάθεση των στελεχών του συνδυασμού του καθώς και του ιδίου για συνεργασία.

2. Η σκληρή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η κ. Νοτοπούλου διατυπώνοντας έντονες επικρίσεις για την απόφαση του κ. Ζέρβα να επιλέξει για τη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου, τον απερχόμενο δήμαρχο Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλο.

3. Εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες, έπειτα από μια ενδεχόμενη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Νοτοπούλου πολύ δύσκολα θα θελήσει να μπει στο σχήμα διοίκησης του δήμου και πιθανότατα θα προτιμήσει το ρόλο της αντιπολίτευσης.

Την ολοκλήρωση αυτών των διαβουλεύσεων αναμένουν και οι υπόλοιποι συνδυασμοί με τους επικεφαλής των οποίων έχει ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση ο κ. Ζέρβας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βούγιας έχει δηλώσει, μετά τη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο πως η παράταξή του καθώς και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του είναι πρόθυμοι να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνδυασμός «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» σχεδίασε συνέλευση για την προσεχή Τετάρτη η οποία όμως πιθανότατα θα αναβληθεί για μετά τις εθνικές εκλογές προκειμένου να υπάρχουν στο τραπέζι οι τελικές προτάσεις του κ. Ζέρβα.

Οι σίγουροι

Το μόνο βέβαιο είναι πως στο νέο σχήμα της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης θα μετέχουν οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων Πέτρος Λεκάκης, Μάκης Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος, πιθανότατα σε θέσεις αντιδημάρχων, χωρίς ωστόσο, να έχει γίνει κάποια συζήτηση αναφορικά με τα χαρτοφυλάκια. Όλα τα υπόλοιπα θα ξεκαθαρίσουν μετά τις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζέρβας δεν θεωρεί εντελώς αναγκαίο να διασφαλίζει εξ αρχής πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων (σε σύνολο 49). «Δεν υπάρχει ανάγκη ‘δεδηλωμένης’», εξηγούν συνεργάτες του προσθέτοντας πως «εμείς θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό εξ αρχής, θα προχωρήσουμε με όσους το επιθυμούν».

Ως προς αυτό ο κ. Ζέρβας αναμένει και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει πως θα αναλάβει ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τις οποίες θα εκχωρεί αυξημένες αρμοδιότητες σε άλλα συλλογικά όργανα του δήμου (π.χ. Εκτελεστική Επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή) στην περίπτωση κατά την οποία θα παρουσιαστεί αδιέξοδο στο δημοτικό συμβούλιο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, εάν δηλαδή υπάρξει τροποποίηση του «Κλεισθένη» προς αυτή την κατεύθυνση τότε η εξασφάλιση ελάχιστης πλειοψηφίας των 25 δεν καθίσταται έτσι κι αλλιώς αναγκαία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ