Skip to main content

Τα σενάρια κατάτμησης της εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Στις υποψήφιες προς κατάτμηση εκλογικές περιφέρειες περιλαμβανόταν και η Α’ Θεσσαλονίκης η οποία εκλέγει σήμερα 16 βουλευτές. Πώς θα κατατμηθεί.

Αιφνιδιαστικά, μέσω ενός δημοσιεύματος την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Αυγή» η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Μόνον που αυτή τη φορά προτίθεται, όπως φαίνεται, να το περιορίσει μόνον στο Λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, η πρόταση την οποία μελετά το Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει το διαχωρισμό της Β’ Αθήνας (έχει συνολικά 44 έδρες) σε τρεις περιφέρειες (11, 15 και 18 έδρες) και του υπολοίπου Αττικής (έχει 15 έδρες) σε δύο

Ωστόσο, σε ανάλογη συζήτηση η οποία είχε ανοίξει πριν από περίπου δύο χρόνια, το ενδεχόμενο διαχωρισμού περιελάμβανε και άλλες εκλογικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Α’ Θεσσαλονίκης και υπό προϋποθέσεις και η Β’. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε πει ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήταν, εκτός από την Β’ Αθηνών, να σπάσουν και άλλες μεγάλες περιφέρειες ώστε να μην υπάρχει καμία με περισσότερες από 6 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Β’ Αθηνών, υπεράριθμες, με περισσότερους από δέκα βουλευτές είναι οι εκλογικές περιφέρειες της Αττικής (15 βουλευτές), της Α' Αθηνών (14) και της Α’ Θεσσαλονίκης (16). Μεγάλο αριθμό βουλευτών έχουν και οι περιφέρειες της Β’ Θεσσαλονίκης (9), της Β' Πειραιά, των Αχαΐας, Ηρακλείου και Λαρίσης (εκλέγουν από 8), της Αιτωλίας και Ακαρνανίας (εκλέγει 7).

Η κατάτμηση της Α’ Θεσσαλονίκης

Στους παλαιότερους σχεδιασμούς, στις υποψήφιες προς κατάτμηση εκλογικές περιφέρειες περιλαμβανόταν και η Α’ Θεσσαλονίκης η οποία εκλέγει σήμερα 16 βουλευτές. Το επικρατέστερο σενάριο ήταν η περιφέρεια να σπάει στα δύο, εκλέγοντας από οκτώ βουλευτές έκαστη. Υπήρχε, ωστόσο και το ενδεχόμενο να προκύψουν τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες. Το ερώτημα, σ’ αυτή την περίπτωση είναι με ποια κριτήρια, πέραν του αυτονόητου πληθυσμιακού, θα γίνει ο διαχωρισμός.

Στην περίπτωση των τριών περιφερειών τα σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν τα ακόλουθα:

1. Ο κεντρικός δήμος ο οποίος αριθμεί 245.153 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να αποτελέσει μια περιφέρεια. Οι άλλες δύο να συγκροτηθούν, μια δυτικά που θα περιλαμβάνει τους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης (37.532 εγγεγραμμένους), Κορδελιού Ευόσμου (55.967) και Παύλου Μελά (57.411) και μια δεύτερη βορειοανατολικά με τους δήμους Καλαμαριάς (53.387) και Νεάπολης Συκεών (65.312) η οποία θα έχει λιγότερες έδρες από τις άλλες δύο.

2. Το δεύτερο σενάριο θέλει τη συγκρότηση τριών απολύτως ισοδύναμων εκλογικών περιφερειών, γεγονός που προϋποθέτει όμως το σπάσιμο του κεντρικού δήμου σε περισσότερες από μια περιφέρειες. Σε αυτή την περίπτωση κάποια από τα δημοτικά του διαμερίσματα θα προσκολληθούν σε γειτονικούς δήμους για τη συγκρότηση κάποιας νέας εκλογικής περιφέρειας.
Στην περίπτωση που τελικώς η Α’ θα σπάσει στα δύο ως πιο προφανής λύση προβάλλει η μια εκλογική περιφέρεια να ταυτίζεται με τα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης και η δεύτερη να αποτελείται από όλους τους άλλους περιφερειακούς δήμους. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται ο κεντρικός δήμος να εκλέγει επτά βουλευτές και οι περιφερειακοί τους υπόλοιπους εννέα.

Η Β’ Θεσσαλονίκης
Στην περίπτωση που η συζήτηση για την κατάτμηση περιελάμβανε και μικρότερες περιφέρειες όπως η Β’ Θεσσαλονίκης τότε θα προέκυπταν άλλες δύο περιφέρειες έναντι της ενιαίας σημερινής. Σε αυτή την περίπτωση η κατάτμηση, εκτός από τα πληθυσμιακά θα πρέπει να εξυπηρετεί και γεωγραφικά κριτήρια. Το πιθανότερο είναι να συγκροτηθεί μια περιφέρεια ανατολικά και μια δυτικά. Στην πρώτη θα συμμετάσχουν σίγουρα οι δήμοι Θέρμης (με 35.845 εγγεγραμμένους) και Θερμαϊκού (31.979) και πιθανότατα και οι δήμοι Πυλαίας Χορτιάτη (41.126) και Ωραιοκάστρου (30.128), δημιουργώντας μια περιφέρεια με συνολικά 139.078 εγγεγραμμένους. Τη δεύτερη περιφέρεια θα συγκροτούν οι δήμοι Λαγκαδά (51.674), Βόλβης (26.102), Δέλτα (36.605) και Χαλκηδόνας (32.133) με συνολικά 146.514 εγγεγραμμένους.