Skip to main content

Τα Σκόπια πιέζουν την Κομισιόν να δεχθεί ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας»

Οι πιέσεις των Σκοπιανών στην ΕΕ, η γλοιώδης συμπεριφορά του αντιπροέδρου του ΑΚΡ, και οι δηλώσεις των Γερμανών υπουργών για τα τζαμιά στη χώρα τους.

Τα Σκόπια προσπαθούν να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχθεί την ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας". Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν το κείμενο να περιέχει τη φράση "υπογεγραμμένο από τις γλώσσες των αντίστοιχων μερών". Ωστόσο, τα Σκόπια διατύπωσαν αντιρρήσεις.

Επιμένουν να καθορίζεται ότι υπογράφηκε  στη "μακεδονική γλώσσα". Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε "μακεδονική γλώσσα", ενώ η Βουλγαρία υποστηρίζει ότι είναι βουλγαρική δυτική διάλεκτος με σερβικά στοιχεία. Το λάθος (της Βουλγαρίας) ήταν ότι δεν συζητήθηκε ούτε συμφωνήθηκε κατά τη σύμβαση Καλής Γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων, λένε Βούλγαροι ακαδημαϊκοί.

Τι ξέρουν οι Βούλγαροι ακαδημαϊκοί; Αυτά τα ξέρουν οι Τσίπρας και Κοτζιάς, που βάπτισαν την σλάβικη γλώσσα ως μακεδονική. Το άλλο το παραμυθάκι, ότι υπάρχει αστερίσκος που δηλοί πως ανήκει στις σλαβικές γλώσσες, μήπως είδε κάποιος Συριζαίος αν αναφέρθηκε ποτέ; Μόνον και αποκλειστικά για μακεδονική γλώσσα γίνεται λόγος. Είναι και υπερήφανοι που υπέγραψαν Συμφωνία εκχώρησης εθνικών δικαιωμάτων!

Στείλαμε επί τέλους πρέσβη στην Μόσχα. Την κ. Τασία Αθανασίου, η οποία το 2015 ήταν επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει αντικατάσταση του πρέσβη μας, θεωρώντας τον άνθρωπο του Ν. Κοτζιά, μετά τις χωρίς αποδείξεις καταγγελίες του ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί τις κινητοποιήσεις κατά της διαβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών. Και στη θέση του στέλνουμε τώρα πάλι πρόσωπο εμπιστοσύνης Ν. Κοτζιά. Επίτηδες το κάνουμε;Σημειώνω, πόσο μας υπολογίζουν σύμφωνα με το ρωσικό πρωτόκολλο. Στην Ελλάδα, τα διαπιστευτήριά του, οποιασδήποτε απίθανης χώρας, δίνει ο πρέσβης της στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κ. Αθανασίου έδωσε τα διαπιστευτήριά της στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Πόσο πιο πολύ γλοιώδης συμπεριφορά μπορεί να υπάρξει; Σύμφωνα με την είδηση από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Αλή Ιχσαν Γιαβούζ, αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, έγραψε ποίημα, που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: Ήρθες και σαν να έγινες ζωή για μας / Σαν να έγινες αίμα που κυλά στις φλέβες / Ήταν σαν να βρήκαμε τη γαλήνη /  Εσύ είσαι η αποδοχή ακριβώς της προσευχής μας. [Όποιος γελάσει, φυσικά δεν ξέει από ποίηση].

Στις διαδηλώσεις στα Τίρανα, οι Αλβανοί δεν δέρνονται μόνον μεταξύ τους, αλλά έδειραν και τον επικεφαλής εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ στην Αλβανία. Οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ καταδίκασαν απερίφραστα τη χρήση βίας, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας αυτό το Σαββατοκύριακο στα Τίρανα, καθώς και απειλές και απόπειρες εκφοβισμού τους.

Τόνισαν ότι «το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως και διαμαρτυρίας αποτελεί προϋπόθεση για ένα δημοκρατικό κράτος. Ωστόσο, οι ισχυροί εσωτερικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός αποτελεσματικού Κοινοβουλίου, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της δημοκρατίας και είναι ουσιώδεις για την πολιτική σταθερότητα και το κράτος δικαίου. Η βία και οι απειλές εναντίον αξιωματούχων διεθνών οργανισμών είναι απαράδεκτες».

Σε δηλώσεις που είχαν κάνει στο περιοδικό Spiegel δύο Γερμανοί υπουργοί είχαν αναφέρει πως είναι ανάγκη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν «να μη μεταφέρει στη Γερμανία διαμέσου των τζαμιών επικίνδυνες ιδεολογίες». Στη Γερμανία κάποια τζάμια τα έκλεισαν λόγω της διάδοσης ακραίων απόψεων. Στην Ελλάδα, όπου πολλά τζαμιά στην Θράκη είναι κέντρα ανθελληνικής προπαγάνδας, υπάρχει ανάλογη ανησυχία; Και πώς εκδηλώνεται;