Skip to main content

Τα σκουπίδια στον Θερμαϊκό, η Τετάρτη του Άμπου Ντάμπι και η γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ

Η ανάγκη να προχωρήσει η ανάπλαση–οργάνωση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης και η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν οι εκλογές μέσα στη φετινή ΔΕΘ

Καλημέρα σας!

Ο νέος αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, που ανέλαβε πριν από μία εβδομάδα, στο μήνυμα του αναφέρει ότι για πρώτη φορά από το 1941 ο στρατός της Βρετανίας πρέπει να προετοιμαστεί για να πολεμήσει στην Ευρώπη. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημειώνει σε νεότερες εκτιμήσεις του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει χρόνια. Τα νέα αυτά, που έγιναν γνωστά το Σαββατοκύριακο, δε σημαίνουν απαραιτήτως ότι αυτοί που μιλούν εννοούν όσα λένε. Είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικοί παράγοντες συχνά διογκώνουν τους κινδύνους για να ενδυναμώσουν τη θέση τους και να επιτύχουν τους στόχους που διεκδικούν από τις πολιτικές ηγεσίες. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, η επιμήκυνση του χρόνου των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία είναι ορατό και απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο, εάν σκεφτεί κανείς ότι για τον Πούτιν το… μεγαλείο της Ρωσίας και η προσωπική του δικαίωση είναι σημαντικότερες αξίες και προτεραιότητες από την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία Ρώσων και Ευρωπαίων. Συμπέρασμα -για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη: ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Η συμμετοχή των ΗΑΕ στη ΔΕΘ

Την Τετάρτη στην Αθήνα θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα σε σχέση με τη συμμετοχή των εταιρειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του Σεπτεμβρίου, στην οποία η χώρα του Κόλπου είναι τιμώμενη. Ακριβέστερα θα υπάρξει μια πρώτη σαφής εικόνα. Η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo θα συναντηθεί με παράγοντες των ΗΑΕ που θα βρεθούν στην ελληνική πρωτεύουσα στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής, την οποία θα υποδεχθεί στη χώρα μας το Enterprise Greece. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή των ΗΑΕ στη ΔΕΘ να φιλοξενηθεί στο περίπτερο 13. Οι κλάδοι που θα φιλοξενηθούν αναμένεται να είναι -μεταξύ άλλων- οι αεροπορικές μεταφορές με την Emirates και ο τουρισμός, οι κατασκευές, η βιομηχανία του πετρελαίου και γενικότερα η ενέργεια, τα τρόφιμα. Επίσης, την Τετάρτη στην Αθήνα η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo θα συναντήσει τους εκπροσώπους της ADNEC, του εκθεσιακού οργανισμού των ΗΑΕ που θεωρείται πολύ δυναμικός στην περιοχή του Κόλπου και θα συζητήσει τις προοπτικές μιας ευρύτερης συνεργασίας, πέραν του Σεπτεμβρίου.

ΔΕΘ και εκλογές

Η φετινή ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 10 έως την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, μια ημερομηνία που «παίζει» ακόμη και για τις πρόωρες εκλογές, που φαίνεται ότι συζητούνται. Εάν όντως οι εκλογές γίνουν τη δεύτερη Κυριακή της ΔΕΘ θα είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η πρώτη ήταν το 2007, όταν οι τότε πρόωρες εκλογές, που έγιναν μετά τις καταστροφικές και φονικές φωτιές στην Ηλεία, πραγματοποιήθηκαν τη δεύτερη Κυριακή της ΔΕΘ και επηρέασαν το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Σκουπίδια στη θάλασσα

Η ανάγκη για να προχωρήσει το πρότζεκτ της ανάπλασης - οργάνωσης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης -από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι- είναι μεγάλη και αυτό το καταλαβαίνει από πρώτο χέρι όποιος περπατήσει για λίγο δίπλα στη θάλασσα του Θερμαϊκού. Με εξαίρεση το κέντρο της Θεσσαλονίκης -από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής- και ορισμένα σημεία του δήμου Καλαμαριάς και του δήμου Θερμαϊκού, στα υπόλοιπα σημεία η εικόνα είναι απογοητευτική. Φροντίζουν γι’ αυτό και οι πολίτες που κάποια στιγμή φτάνουν δίπλα στη θάλασσα, κάθονται με ρομαντική διάθεση για να απολαύσουν την επαφή μαζί της, πίνουν τις μπύρες, τα ποτά και τα αναψυκτικά τους και επιλέγουν να ξεφορτωθούν τα απορρίμματα στην ακτή, όπως δείχνει η φωτογραφία που δημοσιεύουμε και είναι τραβηγμένη στο δήμο Καλαμαριάς. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα σκουπίδια θα μείνουν εκεί για μέρες, αν δεν παρασυρθούν μέσα στη θάλασσα για να συνεχίζουν το… ταξίδι τους στα ανοιχτά. Το βέβαιον είναι ότι η απουσία οργάνωσης σε κάποια περιοχή, όπως είναι το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, εντείνει την αδιαφορία του κόσμου που συμπεριφέρεται απολίτιστα, πετώντας όπου να’ ναι τα σκουπίδια του, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν κοντά ούτε κάδος, ούτε καλαθάκι. Φαύλος κύκλος…

Οι εκλογές στον ΣΕΒΕ και…

Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, η φετινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που συνοδεύεται με αρχαιρεσίες, από τις οποίες θα αναδειχθεί η νέα διοίκηση. Επόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου για την περίοδο 2022 – 2024 αναμένεται να αναδειχθεί ο κ. Σίμος Διαμαντίδης της εταιρείας ΔΙΟΠΑΣ, ο οποίος μετά από διαβουλεύσεις και διαβούλια εξασφάλισε το «πράσινο φως» των προηγούμενων προέδρων του Συνδέσμου, αν όχι όλων των περισσότερων. Πέρα από τις εκλογές, που αποτελούν μια εσωτερική διαδικασία και το αποτέλεσμα τους θα κριθεί στις κινήσεις του ΣΕΒΕ το επόμενο διάστημα, την προσεχή Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δύο γεγονότα. Αφενός στην ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος προφανώς θα αναφερθεί στις δυνατότητες του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, αλλά και στο νέο ΕΣΠΑ. Αφετέρου σε πάνελ με την γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της PELOPAC Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της EREN Hellas Κοσμά Φέσσα. Η συζήτηση λόγω της παρουσίας της Αλ. Σδούκου είναι προφανές ότι θα κινηθεί πέριξ της ενεργειακής κρίσης, που τόσο επηρεάζει τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα, τροφοδοτώντας την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και… φρενάροντας την ανάπτυξη.

…ο «Χρυσός Αλέξανδρος» στον Γ. Μυλωνά

Στην διάρκεια του ανοιχτού μέρους της Γενικής Συνέλευσης ο ΣΕΒΕ θα τιμήσει με το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΛΟΥΜΥΛ Γιώργο Μυλωνά «για την πολύτιμη συμβολή του στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας». Καλή πρωτοβουλία για ένα επιχειρηματία που παλεύει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καθώς δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο με έντονη ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο.