Skip to main content

Δήμαρχοι προς κυβέρνηση: Όχι μπίζνες με τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

Οι δήμαρχοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο Καμμένου, λένει όχι στην εμπορευματοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων και ζητούν χώρους πρασίνου και πολιτισμού.

του Βλάση Καμπάνη

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου που οδηγεί στη δημιουργία «Υπηρεσίας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», με το οποίο η τύχη των ανενεργών στρατοπέδων θα καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Voria.gr που φώτισε τις άγνωστες πτυχές του νομοσχεδίου (δείτε εδώ), οι δήμαρχοι ζήτησαν την απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να δημιουργηθούν μητροπολιτικά πάρκα και πνεύμονες πρασίνου που θα αναβαθμίσουν την πόλη και ιδίως τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου κάλεσε την κυβέρνηση, έστω στο στάδιο της διαβούλευσης, να λάβει υπόψη τη θέση των δήμων και ειδικότερα τα γενικά πολεοδομικά σχέδια των δήμων που είναι νομίμως εγκεκριμένα και να ξεκινήσει τις διαδικασίες απόδοσης των στρατοπέδων στους δήμους.

«Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ρωτήθηκε ως προς τα στρατόπεδα. Θα στείλουμε τις θέσεις μας στην κυβέρνηση για τα στρατόπεδα που σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη είναι 2.500 στρέμματα. Θέλουμε πράσινο, χώρους περιπάτου και πολιτισμού, λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση των στρατοπέδων, λέμε όχι στις business με τους ελάχιστους χώρους που έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη, όταν το πράσινο που αναλογεί κατά κεφαλήν είναι πολύ λιγότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πιστεύω ότι θα ακουστεί η φωνή μας και τα στρατόπεδα αυτά θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.