Skip to main content

Τα τέσσερα πολιτικά μηνύματα Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη

Κυρίαρχα πολιτικά ζητήματα της ατζέντας του πρωθυπουργού στην τριήμερη παρουσία του στην πόλη εκλογές, συναίνεση, μεταρρυθμίσεις και μεσαία τάξη.

Τα πολιτικά μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και ειδικά από τη συνέντευξη τύπου ήταν πολύ συγκεκριμένα, είχαν στόχευση και έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει αταλάντευτος στο δρόμο που χάραξε, παρά τις όποιες εσωτερικές γκρίνιες στο κόμμα του και παρά τα «πυρά» της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει δικό του σχεδιασμό για τις εκλογές και για την εφαρμοσμένη κυβερνητική πολιτική, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε με την ευκαιρία της ΔΕΘ να περάσει πολλά μηνύματα από τη Θεσσαλονίκη.

Σταχυολογώντας όσα ο ίδιος ανακοίνωσε και αξιολογώντας τις θέσεις που εξέφρασε και σε συνομιλητές του, τα κυριότερα μηνύματα και συνεπώς η πολιτική που θα ακολουθήσει στο εξής ο κ. Μητσοτάκης είναι τα εξής:

1. Εκλογές: Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει εκλογές στην ώρα τους, δηλαδή το 2023, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές. Τουλάχιστον αυτό επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους. Είπε ότι στα δυο χρόνια διακυβέρνησης δεν σκέφτηκε καν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να τις κάνει το 2022 και προτίμησε να κλείσει κι αυτή την κουβέντα λέγοντας ότι όσοι βλέπουν εκλογές το 2022 θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την τελευταία μέρα για να διαψευστούν. Επίσης, έδειξε αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Μάλιστα, σημείωσε με νόημα πως κακώς όλοι θεωρούν δεδομένες τις διπλές κάλπες, διότι όπως είπε δικός του στόχος είναι και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής η αυτοδυναμία και αυτή θα ζητήσει από τους πολίτες. Μόνον εφόσον δεν πετύχει αυτοδυναμία στην πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική θα γίνει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με τον ίδιο στόχο, την αυτοδυναμία... Και επίσης ξεπέρασε τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν φθορά λέγοντας πως ήταν αναμενόμενα και συγκυριακά, ενώ φρόντισε να αντεπιτεθεί στο επιχείρημα Τσίπρα περί «κυβέρνησης σε αποδρομή», λέγοντας: «Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

2. Συναίνεση: Ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν πρόκειται να κάνει άλλη προσπάθεια συναίνεσης με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι προσπάθησε αρκετές φορές να λειτουργήσει χωρίς κομματικές παρωπίδες, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από την αξιωματική, ούτε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό που φαίνεται να έσβησε οριστικά τη διάθεση του πρωθυπουργού για συνεννόηση είναι η υπόθεση Αποστολάκη στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι θα επιδιώξει συναίνεση και συνεννοήσεις στην κοινωνία, γι' αυτό άλλωστε και προχωράει διαρκώς τη διεύρυνση του κόμματος, με την είσοδο στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα στελεχών, που δεν ανήκουν σε έναν μόνο πολιτικό ή κομματικό χώρο. Έμειναν ατάκες όπως «δεν έχω δεξιόμετρο ούτε αριστερόμετρο, με ενδιαφέρει κάποιος να κάνει το χιλιόμετρο», «η ΝΔ εκφράζει όλο το πολιτικό φάσμα» και «στον κομματικό προσδιορισμό δεν δίνω τόση σημασία». Κι εκεί ακριβώς βρήκε την ευκαιρία να δείξει τη διαφορά του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τον κατέστησε υπεύθυνο για τις προσωπικές εναντίον του επιθέσεις και εναντίον των μελών της οικογένειάς του. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον μας χωρίζει ηθικό και αξιακό χάσμα. Πρόθεσή μου είναι να ενώσω την κοινωνία κι όχι να συνεννοηθώ με τον κ. Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.

3. Μεταρρυθμίσεις: Φαίνεται ότι είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στην ιεράρχηση που κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Ο ίδιος με νόημα έλεγε ότι ο ανασχηματισμός είναι μια απόδειξη της προσήλωσής του στις μεταρρυθμίσεις. Δεν πείραξε κανένα υπουργείο, που προχώρησε το μεταρρυθμιστικό έργο. Και μάλιστα ο ίδιος έχει καλή εικόνα για την κυβέρνησή του ακριβώς εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που προχωράνε παρά τις κρίσεις.

4. Μεσαία τάξη: Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης ένα άνοιγμα στη μεσαία τάξη, δείχνοντας ότι ακούει τα μηνύματα της κοινωνίας και ειδικά της κομματικής του βάσης, που γκρινιάζει επειδή μετά τα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περίμενε περισσότερα από τη ΝΔ και τον ίδιο. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων, που έκανε η κυβέρνησή του, ενώ τόνισε ότι σταδιακά επιστρέφει στη μεσαία τάξη αυτά που της στέρησε ο κ. Τσίπρας (ήδη ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις και παρεμβάσεις για την ακρίβεια). «Ο κ. Τσίπρας διέλυσε τη μεσαία τάξη με ιδεολογική εμμονή», είπε ο πρωθυπουργός προκειμένου να δείξει τη διαφορά στις πολιτικές και άφησε υποσχέσεις για καλύτερες μέρες (οικονομικά) για τους μικρομεσαίους, προσεγγίζοντας έτσι το πιο κρίσιμο κομμάτι της κοινωνίας (τουλάχιστον εκλογικά).