Skip to main content

Τα τρία αντιπλημμυρικά έργα που δίνουν λύση στο πρόβλημα του δήμου Παύλου Μελά

Σε ποια φάση βρίσκονται τα σημαντικότερα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, η οποία πλημμυρίζει σε κάθε νεροποντή.

Τρία αντιπλημμυρικά έργα δρομολογούνται στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, που επηρεάζουν αποφασιστικά τη θωράκιση του δήμου Παύλου Μελά, όπου προσφάτως ένας πολίτης έχασε τη ζωή του στην Πολίχνη.

Τα έργα έχουν καθυστερήσει σημαντικά στην υλοποίησή τους, καθώς είχαν μεν ιεραρχηθεί, αλλά μέχρι σήμερα, παρά τις εκκλήσεις της αυτοδιοίκησης για τη χρηματοδότησή τους, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις.

Το κυριότερο έργο αφορά στο ρέμα που αρχίζει στον Χορτιάτη και καταλήγει στον Δενδροπόταμο. Περιλαμβάνει σειρά ρεμάτων, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν ώστε σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων να μην πλημμυρίζουν, όπως έγινε με το ρέμα Ξηροποτάμου, όπου έχασε τη ζωή του ο 26χρονος, του οποίου το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από την υπερχείλιση του ρέματος.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στη συνολική μελέτη για τις παρεμβάσεις στα ρέματα της Θεσσαλονίκης, που είναι σε εκκρεμότητα, και η αρμοδιότητα είναι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, όπου προβλέπονταν όλες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλονίκη έχει εκπονηθεί εδώ και δέκα χρόνια και υλοποιείται σταδιακά και με αργούς ρυθμούς, δεδομένου ότι το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων είναι μεγάλο και οι πηγές άντλησης πόρων περιορισμένες.

Η μελέτη ολοκληρώνεται στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου (συμβατική προθεσμία) και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο και είναι πιθανό να επισπευστεί. Το κόστος των παρεμβάσεων θα αγγίξει τα 15 εκ. ευρώ και η δημοπράτηση του έργου θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Προφανώς τα έργα δε θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα απαιτήσουν αρκετό χρονικό διάστημα, ακόμη και με την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Ένα από τα αντιπλημμυρικά έργα, που έχουν δρομολογηθεί πάντως είναι οι παρεμβάσεις στο ρέμα Ευκαρπίας. Η μελέτη υπάρχει και αναμένεται το έργο να δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ανάλογη πορεία έχει και το τρίτο έργο της κατασκευής του δικτύου ομβρίων υδάτων στη Νικόπολη. Τα δυο αυτά έργα έχουν κόστος 5,5 εκ. ευρώ.

Το ξεχασμένο επί χρόνια master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, άρχισε να επανενεργοποιείται από πέρσι, με την έναρξη των δυο μεγάλων παρεμβάσεων στη Λαχαναγορά και την Καλαμαριά, αλλά και με την ένταξη οχτώ ρεμάτων στον προγραμματισμό υλοποίησης της αποκατάστασης και διευθέτησής τους. Τα ρέματα αυτά ομαδοποιήθηκαν σε δυο συγκεκριμένα έργα:

1.Διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων εντός των ορίων των πρώην δήμων Ευκαρπίας, Τριανδρίας και Πυλαίας. Πρόκειται για τέσσερα ρέματα (Κυψέλης, Ευκαρπίας, Δόξας και Ορτανσίας), που έχουν κριθεί εξαιρετικής σημασίας για την προστασία ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης από τις πλημμύρες. Η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε. Η δημοπράτηση των έργων προβλέπεται να γίνει εντός του 2021.

2.Διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων των πρώην δήμων Πεύκων και Πολίχνης. Πρόκειται συνολικά για τέσσερις χειμάρρους, που είναι σημαντικό να διευθετηθούν και οριοθετηθούν για την προστασία των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών. Κάποια έργα έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πλημμύρας να παραμένει. Η δημοπράτηση θα γίνει εντός του φθινοπώρου.

Πάντως, κάθε χρόνο ο δήμος Παύλου Μελά φροντίζει την εποχή του φθινοπώρου να πραγματοποιεί εκτεταμένους καθαρισμούς στα ρέματα και τους χειμάρρους, ακριβώς επειδή είναι σε γνώση των διοικούντων οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Πέρσι τον Οκτώβριο έγινε μια σημαντική παρέμβαση στο ρέμα Μυτιλήνης στην Πολίχνη και στο ρέμα Ανθοκήπων στην Ευκαρπία, όμως είναι αναγκαία η υλοποίηση των έργων σε εκκρεμότητα, προκειμένου οι καθαρισμοί αυτοί να έχουν αντίκρισμα και καλύτερο αποτέλεσμα.