Skip to main content

Τα τρία κρίσιμα βήματα της μεταμνημονιακής Ελλάδας

Με εντολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ετοιμάζονται παρεμβάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν ενέργειες σε τρία μέτωπα.

Τις στρατηγικές κινήσεις της επόμενης μέρας ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια, μετά τις δημοσιονομικές αλλαγές, να κάνει και τις απαραίτητες διαρθρωτικές, που θα επιτρέψουν στη χώρα να κάνει το επόμενο, κρίσιμο, βήμα της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με εντολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ετοιμάζονται παρεμβάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν ενέργειες για:

-την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης,

-την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και

-τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Και οι τρεις αποσκοπούν στην προσέλκυση ξένων, κυρίως, επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους. Κι αυτό γιατί κοινή είναι η εκτίμηση ότι αν δεν γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων, στους κόλπους της ελληνικής δικαιοσύνης, σοβαρή ξένη επένδυση στην χώρα μας δεν πρόκειται να έρθει. Από τη στιγμή που μια διοικητική – φορολογική εκκρεμότητα χρειάζεται κατά μέσο όρο πέντε με έξι χρόνια για να τελεσιδικήσει καθίσταται προφανές ότι κανείς CFO δεν θα δώσει έγκριση για τοποθέτηση κεφαλαίων στη χώρα μας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι αυτό θα είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς, χωρίς να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε τις χρηματοπιστωτικές αγορές είτε τους θεσμούς. Κι εκεί πάνω θα χτίσει, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης, που εκ των πραγμάτων θα είναι δύσκολα.

Και θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα με τις αποστολές της μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ που θα είναι πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.