Skip to main content

Τα τρία σενάρια για τα κίνητρα της Ρούλας Πισπιρίγκου και το λάθος με την κεταμίνη

Ποια είναι τα τρία ενδεχόμενα για τα οποία η Ρούλα Πισπιρίγκου φέρεται να διέπραξε τη δολοφονία της Τζωρτζίνας - Το κίνητρο και τα ερωτήματα.

Το μυστήριο των άλλων δύο θανάτων των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη προσπαθούν να λύσουν οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών και ιατροδικαστές, γυρνώντας τον χρόνο πίσω και με οδηγό την ουσία κεταμίνη.

Για τους αναλυτές κομβικός μήνας είναι ο Απρίλιος. Τόσο ο περσινός όσο και αυτός του 2019. Και αυτό γιατί πριν τρία χρόνια πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες η μικρή Μαλένα, αλλά κυρίως γιατί πέρυσι τέτοιες ημέρες η Τζωρτζίνα αρχίζει να εμφανίζει σπασμούς και ανακοπή, προφανώς από την κεταμίνη που σε μικρές ποσότητες της χορηγούσε για να τη σκοτώνει σε δόσεις.

Για πολλούς, η Ρούλα Πισπιρίγκου χρησιμοποίησε ακόμη και εν αγνοία τους άτομα για να πετύχει τον σκοπό της. Θεωρείται βέβαιο ότι η 33χρονη, σε κάποιες φάσεις του αρρωστημένου της σχεδίου χρειάστηκε τη βοήθεια συγκεκριμένων ατόμων και αυτό που ερευνάται είναι, αν αυτοί γνώριζαν ή έμαθαν εκ των υστέρων τις νοσηρές της πράξεις. Ακόμη και ο πρώην σύζυγος της Μάνος Δασκαλάκης φαίνεται να είναι ένα από τα πρόσωπα που μέσα στην αφέλεια του πίστεψε τα όσα ξεφούρνιζε η Πισπιρίγκου για να ολοκληρώσει αυτό που για χρόνια κατέστρωνε μέσα στο χαοτικό και αβυσσαλέο της μυαλό.

Στο κάδρο των ερευνών, έχει μπει και η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα για έναν και μόνο λόγο. Είναι δεδομένο ότι τόσο τη νύχτα του θανάτου της Ίριδος πριν ένα χρόνο όσο και την ημέρα που η Τζωρτζίνα μετεφέρθη για νοσηλεία στο Καραμανδάνειο, ήταν στο πλευρό της αδερφής της. Συνεπώς, έχει δει πράγματα και μπορεί να δώσει στοιχεία που θα φωτίσουν τις έρευνες. Θεωρείται βέβαιο ότι Μάνος Δασκαλάκης και Δήμητρα Πισπιρίγκου θα περάσουν το κατώφλι του Ανθρωποκτονιών.

Η εφημερίδα ΘΕΜΑ, μέσα από τα δικόγραφα, τις έρευνες του Ανθρωποκτονιών και τις μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών, ξεδιπλώνει το θρίλερ της Πάτρας.

Όλα δείχνουν ότι το μοιραίο λάθος της 33χρονης είναι η κεταμίνη. Η Ρούλα Πισπιρίγκου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πληροφορήθηκε ότι η συγκεκριμένη ουσία μεταβολίζεται εύκολα από τον οργανισμό και έτσι δεν αφήνει ίχνη. «Όμως την πάτησε. Γιατί αυτό, προϋποθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός να είναι εν ζωή. Σε αντίθετη περίπτωση η ουσία παραμένει στο νεκρό αίμα και ανιχνεύεται εύκολα στις τοξικολογικές εξετάσεις. Όπως και έγινε», αναφέρεται.

Κεταμίνη

Ήταν αρχές Μαρτίου όταν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών κατά τη διάρκεια των τοξικολογικών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι στον οργανισμό της Τζωρτζίνας εκτός από άλλες φαρμακευτικές ουσίες, μέρος της βαριάς αγωγής που λάμβανε το κοριτσάκι, βρέθηκε και κεταμίνη. Αμέσως, απευθύνονται στους θεράποντες ιατρούς και διαπιστώνουν ότι τη 9χρονη, στις δύο αγωγές που της χορηγούσαν δεν υπήρχε τέτοια ουσία ενώ από τον έλεγχο βρέθηκε πως σε όλο το νοσοκομείο Παίδων δεν υπήρχε φάρμακο που να περιλαμβάνει την κεταμίνη. Έτσι, διεξάγεται το συμπέρασμα ότι η λύση του μυστηρίου βρίσκεται σε αυτήν την ουσία.

Γνωρίζοντας οι αστυνομικοί ότι η κεταμίνη προκαλεί τον θάνατο το πολύ σε 20 λεπτά καταφέρνουν μέσα από καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών να κάνουν αναπαράσταση των τελευταίων 60 λεπτών της Τζωρτζίνας στο μονόκλινο δωμάτιο του 4ου ορόφου του νοσοκομείου. Διαπιστώνουν ότι η τελευταία καταγραφή γιατρού είναι μια ώρα πριν και από τις δεκάδες καταθέσεις νοσηλευτών του συγκεκριμένου τμήματος προκύπτει ότι κανένας άλλος δεν βρισκόταν μαζί με το κοριτσάκι πλην της μητέρας της. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι αρκετά για να «σπάσουν» την προκαταρκτική, να διαβιβαστεί η δικογραφία στον εισαγγελέα και να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της πρωτότοκης θυγατέρας της.

Πλέον, οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών προσπαθούν να μπουν στο μυαλό της 33χρονης για να αποκωδικοποιήσουν τρία πράγματα: Το πρώτο, έχει να κάνει με το πώς της καρφώθηκε η ιδέα να χρησιμοποιήσει κεταμίνη για να δολοφονήσει το παιδί της. Διαπίστωσαν ότι σε μια αστυνομική σειρά υπάρχει μια τέτοια δολοφονία με αυτή την ουσία, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερα στοιχεία για την προμήθειά της. Είναι δεδομένο ότι η κεταμίνη είναι η βάση για την παρασκευή των παραισθησιογόνων ναρκωτικών special K, που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί στις νυχτερινές πιάτσες της πόλης έναντι λίγων ευρώ. Ερευνούν αν η Πισπιρίγκου που ήταν εμμονικός χρήστης του διαδικτύου βρήκε την άκρη να προμηθευτεί ένα χρόνο πριν καθαρή κεταμίνη σε σκόνη ή χάπια μέσω των παράνομων καναλιών του internet. Για αυτό, το κινητό της τηλέφωνο και οι υπολογιστές έχουν κατασχεθεί έτσι ώστε να γίνουν φύλλο και φτερό στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ και να έχουν οι αστυνομικοί όλες τις κινήσεις και τις επαφές που έκανε όλο αυτό το διάστημα. Τρίτο ενδεχόμενο, να προμηθεύτηκε την ουσία μέσω κάποιας φαρμακευτικής εταιρείας καθώς η κεταμίνη χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική αλλά και στην ιατρική όμως σε περιορισμένο επίπεδο. Εξετάζεται, δε, αν κατάφερε με κάποιον τρόπο να το εξασφαλίσει κρυφά από τη φαρμακευτική αποθήκη που δούλευε ο πατέρας του Μάνου Δασκαλάκη ή να χρησιμοποίησε τη δουλειά του πρώην συζύγου της ως οδηγού στις μεταφορές φαρμάκων δύο φορές την εβδομάδα, από την Πάτρα στην Αθήνα και ανάποδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μεγάλο λάθος που ουσιαστικά την πρόδωσε, είναι αυτό που έμαθε ότι η κεταμίνη έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Μεταβολίζεται πολύ εύκολα στον οργανισμό και αποβάλλεται μέσα σε λίγη ώρα. Εκτιμάται ότι όταν στις 11 του περασμένου Απριλίου η Τζωρτζίνα έπαθε την πρώτη καρδιακή ανακοπή και τελικά κατάφερε να επιζήσει μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, η Ρούλα Πισπιρίγκου τη δηλητηρίασε με μικρότερη ποσότητα κεταμίνης. Στις εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύθηκε επιβεβαιώνοντας στην ουσία αυτό που είχε μάθει η 33χρονη για τον γρήγορο μεταβολισμό και έτσι ξεκίνησε ένα μανιακό μπαράζ άλλων 8 προσπαθειών μέχρι τελικά να καταφέρει να της «πάρει» τη ζωή στις 29 Ιανουαρίου. Το λάθος που ουσιαστικά την πρόδωσε ήταν το γεγονός ότι δεν γνώριζε ότι η κεταμίνη στον νεκρό οργανισμό δεν είναι δυνατόν να μεταβολιστεί και παραμένει στο αίμα. Έτσι, ανιχνεύθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις και επιβεβαιώθηκε ένα νούμερο που πραγματικά σοκάρει: 6.5mg/ ml, όταν μόλις 2.4 mg/ml είναι αρκετά να δολοφονήσουν έναν ενήλικα.

Κίνητρο

Το επόμενο βήμα των ερευνών της ειδικής ομάδας του Ανθρωποκτονιών είναι να εξακριβώσουν το κίνητρο της 33χρονης. Θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα κομβικό καθώς αν εντοπιστεί θα διαλευκάνουν και τους άλλους δύο θανάτους των παιδιών. Όπως λένε, η απάντηση στο αν τα άλλα δύο κοριτσάκια τα δολοφόνησε η Ρούλα θα αποδειχτεί από το κίνητρο της δολοφονίας της Τζωρτζίνας.

Προσπαθούν, μέσα από το προφίλ που έχουν σκιαγραφήσει για την Πισπιρίγκου, τη ζωή που έκανε, τα όσα έλεγε αλλά και τις μαρτυρίες γνωστών και φίλων της να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό.

Τρία είναι τα πιθανά ενδεχόμενα για τους λόγους που διέπραξε αυτό το ανοσιούργημα σε βάρος της μεγαλύτερης κόρης που είχε μείνει ζωντανή. Το πρώτο έχει να κάνει με την εμμονή που είχε στο πρόσωπο του πρώην συζύγου της. Ενδεχομένως, αναφέρεται, να ήθελε, κάνοντας κακό στα παιδιά της, να τον εκδικηθεί. Όμως υπάρχει και ένα πιο εφιαλτικό σενάριο. Αυτό, συνδέεται με τις ημερομηνίες που το ζευγάρι ήταν σε διάσταση και μια σύμπτωση που πρέπει να ερευνηθεί. Κάθε φορά που ο Μάνος Δασκαλάκης έφευγε από το σπίτι ή απειλούσε με διαζύγιο, ένα παιδί αρρώσταινε και στη συνέχεια πέθαινε φέρνοντας και πάλι κοντά το ζευγάρι. Ίσως θεωρούσε ότι κάθε μεγάλη δυσκολία που είχε να κάνει με το μόνο κοινό που είχαν μεταξύ τους, δηλαδή τα παιδιά, έφερνε μια εφήμερη ανακωχή που ήλπιζε ότι θα διαρκούσε για πάντα.

Το δεύτερο σενάριο για τα κίνητρα της 33χρονης έχει να κάνει με την ακόρεστη ανάγκη που είχε να προσελκύει την προσοχή μέσα από τον οίκτο που προκαλούσε στους άλλους. Ένα τραγικό και μη αναστρέψιμο περιστατικό όπως μια αρρώστια ή ο θάνατος ενός παιδιού έστρεφε το βλέμμα όλων των ανθρώπων που ήταν γύρω της πάνω της με την ίδια ενδεχομένως να απολαμβάνει την προσοχή ως πρωταγωνίστρια των δραματικών γεγονότων που ίσως στην πορεία αποδειχθεί ότι εκείνη είχε επινοήσει και εκτελέσει με αριστοτεχνικό τρόπο.

Το τρίτο σενάριο που αφορά στο γιατί το έκανε, επικεντρώνεται στην περίπτωση της Τζωρτζίνας. Να οδηγήθηκε στην εγκληματική ενέργεια για να βγάλει από τη μέση το κοριτσάκι που ίσως κάτι είχε ακούσει ή είχε δει και φοβόταν μην αποκαλυφθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πιθανότητα η Τζωρτζίνα, να είδε κάτι που έχει να κάνει με τον θάνατο της 7 μηνών αδερφούλας της Ίριδος και γιαυτό σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά ξαφνικά αρρωσταίνει και καταλήγει στο Καραμανδάνειο όπου παθαίνει την πρώτη ανακοπή.

Μετά τη σύλληψη της Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον θάνατο της Μαλένας πριν ακριβώς τρία χρόνια στο νοσοκομείο Παίδων. Και αυτό γιατί, ολοκληρώνεται η έρευνα της άτυπης επιτροπής Καρακούκη – Καλόγρια, στο φάκελο της 3.5 ετών κόρης. Η ιατροδικαστική έκθεση θανάτου που είχε συντάξει η Χριστίνα Τσάκωνα, ανέφερε ότι το παιδί πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Παράλληλα, οι τοξικολογικές εξετάσεις που είχαν τότε διενεργηθεί ήταν «καθαρές» αφού δεν βρέθηκαν ίχνη κάποιας περίεργης ουσίας και συγκεκριμένα κεταμίνης. Όμως τα πλακίδια με τους ιστούς των παιδιών που είναι διαθέσιμα, ενδεχομένως να σταλούν στο Εργαστήριο Τοξικολογίας του ΑΠΘ και να μπουν στο μικροσκόπιο της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Νικόλαου Ράικου η οποία θεωρείται μια από τις κορυφαίες στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ιατροδικαστή και προέδρου της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρη Λέων στο ΘΕΜΑ για τις περιπτώσεις των δύο παιδιών. «Σύμφωνα με τα αντίγραφα των ιατροδικαστικών εκθέσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τα συγκεκριμένα ευρήματα το φαινόμενο του ασφυκτικού θανάτου δεν μπορεί να αποκλειστεί και για τα δύο παιδιά. Υπάρχουν κοινά στοιχεία και στα δύο παιδιά και ο τρόπος που επήλθε η ασφυξία θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές».

Το κελί

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη των ερευνών θεωρούν οι αστυνομικοί ότι θα έχει η απολογία της Πισπιρίγκου στην ανακρίτρια. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η 33χρονη θα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία της Τζωρτζίνας και θα σε γενικές γραμμές θα υποστηρίξει όσα έβγαινε και έλεγε στις διάφορες συνεντεύξεις που έδινε καθώς από την αρχή της υπόθεσης είχε φροντίσει να έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τα ΜΜΕ. Σε σημείο που να μιλάει καθημερινά στο τηλέφωνο, στο messenger του Facebook ενώ σε κάποιες περιπτώσεις να σηκώνει το ακουστικό και να καλεί σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για να κάνει off the record παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια εκπομπών! Ένα σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών είναι αν θα αμφισβητήσει στην απολογία της στον ανακριτή, όπως έκανε και στην άτυπη κουβέντα που είχε με τους αστυνομικούς που πήγαν στην Πάτρα για να την πιάσουν, την ύπαρξη της κεταμίνης και αν θα ζητήσει επανέλεγχο. Όπως επίσης και πως θα δικαιολογήσει το γεγονός ότι η ουσία χορηγήθηκε στη μικρή Τζωρτζίνα το χρονικό διάστημα που μόνο εκείνη ήταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

Βέβαια, τις ώρες που η Ρούλα Πισπιρίγκου βρίσκεται στον 7ο όροφο των κρατητηρίων της Ασφάλειας ασχολείται αρκετά με την υπερασπιστική της τακτική και την εικόνα της. Συναντήθηκε με τους δικηγόρους της για περίπου μιάμιση ώρα την κάθε φορά έχοντας άποψη για το πώς θα δομήσει το απολογητικό της υπόμνημα. Μέχρι στιγμής, στο μέγαρο της ΓΑΔΑ, την έχουν επισκεφθεί η μητέρα της, η αδερφή και οι δύο νομικοί υπερασπιστές της. Οι δύο γυναίκες, στην πρώτη τους επίσκεψη εμφανίστηκαν με μαύρα γυαλιά ηλίου και κουκουλωμένες για να αποφύγουν την επαφή με τους δημοσιογράφους που έχουν «κατασκηνώσει» έξω από το κτήριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, της πήγαν μια βαλίτσα με ρούχα, κάποια σνακ και εμφιαλωμένα νερά. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα, μάνα και κόρη έκαναν τηλεοπτική παρέμβαση σε μεσημεριανή εκπομπή, καταγγέλλοντας ότι η κατηγορούμενη υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και βασανιστήρια για να ομολογήσει. Κάτι που όμως διαψεύστηκε όχι μόνο από τους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και τον ιατροδικαστή που κλήθηκε να μεταβεί άμεσα να την εξετάσει (σ.σ: υπάρχουν και φωτογραφίες προκειμένου να μην αμφισβητηθεί το γεγονός ότι δεν έχει υποστεί το παραμικρό) αλλά και την ίδια την Πισπιρίγκου, δημιουργώντας ερωτήματα για τους λόγους που η μητέρα και η αδερφή της προέβησαν σε αυτές τις ψευδείς καταγγελίες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κράτησή της, η 33χρονη είναι μόνη της σε ένα κελί στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ στη γυναικεία πτέρυγα και επιτηρείται διακριτικά από δύο αστυνομικούς. Διαθέτει πέτρινο κρεβάτι και τουαλέτα προκειμένου να μην τίθεται η σωματική της ακεραιότητά της σε κίνδυνο σε περίπτωση που εμφανίσει τάσεις αυτοκτονίας. Οι αστυνομικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί της την περιγράφουν ως νευρική, φοβισμένη που δεν έχει ζητήσει κάτι ιδιαίτερο ενώ σιτίζεται ελάχιστα από το φαγητό που φθάνει στα κελιά από τη λέσχη της Αστυνομίας. Παράλληλα, έχει πρόσβαση και στο καρτοτηλέφωνο για να έρχεται σε επαφή με τους δικούς της ανθρώπους και τους δικηγόρους της. Σε μια από τις επικοινωνίες της, η Πισπιρίγκου μίλησε σε εκπομπή κάνοντας μια περίεργη κουβέντα που αφορούσε σε μια τηλεφωνική επαφή που είχε με τον σύζυγο της το πρωί της Παρασκευής. Αφού ανεφέρθη στην πρόθεση του Μάνου Δασκαλάκη να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, με τη δικαιολογία για να μπορεί να δουλεύει, είπε ότι ζήτησε περισσότερη στήριξη από τον πρώην σύζυγο της και περιέγραψε την απάντηση που έλαβε από εκείνον. Ότι δεν πρόκειται να την επισκεφθεί ούτε να τη στηρίξει περισσότερο για να μην καταλήξει και αυτός και ο πατέρας του στη φυλακή. Μια αινιγματική δήλωση που σίγουρα έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των αρχών. Το πρωί της Κυριακής και μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Μάνου Δασκαλάκη «ξαναχτύπησε» με δημόσια παρέμβαση σε τηλεοπτικό σταθμό. Μέσα από τα κρατητήρια, κάλεσε και δήλωσε πως «Θα κάνω τα πάντα για να δουν τι μάνα είχαν τα παιδιά» για να συμπληρώσει αναφερόμενη και στην πρόθεση που εξέφρασε να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης ψεύδους «θα φέρω ό,τι τεχνική υπάρχει για να αποδείξω την αλήθεια και όχι σαν μερικούς, μερικούς που κάνουν τα κροκοδείλια δάκρυα για να φανούν “άγιοι”», «φωτογραφίζοντας» των πρώην σύζυγο της μετά τη δήλωση του πως θα στηρίξει την κατηγορία εναντίον της.

Πηγή: protothema.gr