Skip to main content

Τα τροχαία είναι ρατσισμός!

Εκδήλωση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ σήμερα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

«Τα τροχαία εγκλήματα αποτελούν διάσταση του ρατσισμού στο δρόμο. Με πάνω από 40.000 νεκρούς και υπερδιπλάσιους τραυματίες στους ελληνικούς δρόμους από το 1990 μέχρι σήμερα, είναι επιτέλους αναγκαίο να τοποθετήσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη και κάθε είδους σκοπιμότητες. Η τρομοκρατία στο οδικό δίκτυο έχει συγκεκριμένους αποδέκτες. Στην κυκλοφορία δεν είμαστε ίσοι. Ο δρόμος δεν είναι ουδέτερος».

Αυτό είναι το μήνυμα της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ εν όψει της εκδήλωσης – συζήτησης με θέμα «Τροχαία εγκλήματα: ‘παράπλευρες απώλειες’ της δικτατορίας του αυτοκινήτου» σήμερα, στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο του 16ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα γίνει στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Στο χώρο του φεστιβάλ μάλιστα θα λειτουργήσει και έκθεση αφίσας του Δημήτρη Αρβανίτη, με θέμα «Social Design:Τροχαία εγκλήματα».

Η δράση ευαισθητοποίησης της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ έρχεται σε συνέχεια της παρουσίασης της έκθεσης φωτογραφίας του Βρετανού Paul Wenham-Clarke (13-24 Μαΐου 2013, ισόγειο κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου).

«Τα τροχαία δεν είναι μοιραία ούτε ζήτημα τύχης. Συχνότερες αιτίες των τροχαίων συγκρούσεων είναι οι σχετιζόμενες με την οδηγική συμπεριφορά και παιδεία. Πέρασμα με κόκκινο, υπερβολική ταχύτητα, μεθυσμένοι οδηγοί, πολλαπλές παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η πραγματικότητα αυτή αποδεικνύει ότι οι συγκρούσεις δεν οφείλονται στην τύχη, δεν είναι δηλαδή α-τυχήματα, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων στάσεων, αντιλήψεων και πρακτικών. Όταν μάλιστα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής μόνον τροχαία εγκλήματα μπορούμε να τα αποκαλέσουμε», τονίζει η Επιτροπή.

Οι λεγόμενοι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου (πεζοί, ποδηλάτες, επιβάτες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία) αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων της κυκλοφορίας.

«Στο δρόμο δεν υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει ρατσισμός στην πιο ακραία και επιθετική του μορφή. Και όταν το έγκλημα πραγματοποιηθεί, το θύμα και η οικογένεια του θα γνωρίσουν την εχθρότητα αρχών και δραστών και οι δράστες την κοινωνική ανοχή», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

Και το μήνυμα είναι: «Χάθηκαν στο Δρόμο - Αγνοήθηκαν από την Κοινωνία - Ποδοπατήθηκαν από την Δικαιοσύνη». Θα εξακολουθήσουμε να το ανεχόμαστε; Ο άνθρωπος πάνω από το αυτοκίνητο! Η Οδική Ασφάλεια είναι ζήτημα Πολιτικό και Κοινωνικό. Αν δεν τεθεί σαν τέτοιο καμιά λύση δεν πρόκειται να υπάρξει».