Skip to main content

Τα Βαλκάνια επαναχαράσσουν σύνορα, με την Ελλάδα να απουσιάζει

Οι αλβανικές και ελληνικές Αρχές, έχουν αναπτύξει σχέδια συμφωνιών για να επιτευχθεί, τελικά, η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

Να πούμε κατ’ αρχάς, ότι έχουν δοθεί ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Από αλβανικής πλευράς πληροφορούμαστε, ότι οι αλβανικές και ελληνικές Αρχές, έχουν αναπτύξει σχέδια συμφωνιών και τα αντάλλαξαν μεταξύ τους για να επιτευχθεί, τελικά, η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων περιοχών.

Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα που φρενάρουν την πορεία των διαπραγματεύσεων, με κύριο το γεγονός ότι η Αλβανία δεν έχει τώρα λόγους να βιάζεται, αφού δεν πήρε την πολυπόθητη έγκριση από την Ε.Ε. για έναρξη ενταξιακής διαδικασίας.

Άλλο εμπόδιο είναι η διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, τουλάχιστον όσον αφορά το ζήτημα των ελληνοαλβανικών διαπραγματεύσεων. Η δράση της αλβανικής διαπραγματευτικής ομάδας, φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υποβολή του σχεδίου συμφωνίας έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή του. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως, που διαπιστώνεται πως ο Έντι Ράμα δεν θέλει ενεργό συμμετοχή του Προέδρου στις διαπραγματεύσεις.

Όμως, προσφάτως εμφανίζεται ένα άλλο εμπόδιο, μη αναμενόμενο, που προέρχεται από την απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν να εκδιωχθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, απότη κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να ρωτήσει κάποιος από πού αποκτά το δικαίωμα ο αρχηγός ενός κράτους να απαιτεί τη αντικατάσταση υπουργού άλλου κράτους, αφού η απάντηση είναι απλή. Ο Έντι Ράμα είναι πειθήνιο όργανο όχι μόνον την αλβανικής μαφίας αλλά και του Ερντογάν.

Πληροφορίες από την Αλβανία φέρουν τον Ράμα να καθυστερεί την εκτέλεση της διαταγής του Ερντογάν, αλλά φαίνεται πως έχει περιθωριοποιήσει τον Μπουσάτι, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην συμφωνία Βούτσις - Θάτσι - Ράμα, με την οποία θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν, δεν μπορεί φυσικά να χαρακτηρίσει "γκιουλενιστή" τον Μπουσάτι, αλλά τον θεωρεί "εντεψίζη", όπως γράφει ο αλβανικός Τύπος. Ανέτρεξα σε τουρκικό λεξικό, και συμφώνως προς αυτό, ο όρος σημαίνει τον "ανάγωγο, άνθρωπο χωρίς τρόπους, αυθάδη και βωμολόχο". Προφανώς ο Μπουσάτι δεν εκτέλεσε κάποια από τις εντολές του Ερντογάν και τον δυσαρέστησε. Ίσως φταίει και ότι σπούδασε στην Ελλάδα.

Με όλα αυτά, και με το δικαίωμα που μας έδωσε ο κ. Ν. Κοτζιάς να μη τον εμπιστευόμαστε, από την στιγμή που για άλλη συμφωνία με τα Σκόπια μας προετοίμαζε, και η επαίσχυντη των Πρεσπών προέκυψε, αγνοούμε εάν εφαρμόζεται και στη νέα συμφωνία η αρχή της μέσης γραμμής στην ΑΟΖ, ή μήπως οι Αλβανοί με τη συνεργασία Τούρκων διπλωματών πέτυχαν να οριστεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη βόρεια της Κέρκυρας με βάση την αρχή της ευθυδικίας;

Δημοσιεύματα στο αλβανικό Τύπο, από διαρροές του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνουν λόγο ότι τα τρία Διαπόντια νησιά, δηλαδή το Μαθράκι, η Ερείκουσσα και οι Οθωνοί, δεν έχουν πλήρη επήρεια και τα Τίρανα κατάφεραν να υποβαθμίσουν τη γεωγραφική τους θέση προς όφελος της αλβανικής πλευράς. Είθε να πρόκειται για πληροφορίες προς δημιουργία εντυπώσεων.
Ως προς τις "μάχες" που δίνονται για τον έλεγχο και την κυριαρχία στις χώρες και τους λαούς της Βαλκανικής, στο παρόν στάδιο οι εξελίξεις δεν περιλαμβάνουν άμεσα την Ελλάδα. Εν τούτοις, οι επιπτώσεις τους, αν προχωρήσουν τα σχέδια που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν σε προτεραιότητα και τον επανακαθορισμό των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν και τη χώρα μας, καθώς θα γίνει αναπροσαρμογή των διεθνών και διμερών σχέσεων, συμφωνιών κλπ.

Η έγκυρη εφημερίδα των Ιωαννίνων "Πρωινός Λόγος", γράφει ότι κομβικό ρόλο στις συζητήσεις και στους σχεδιασμούς που γίνονται στο παρασκήνιο, διαδραματίζει η Αλβανία και προσωπικά ο Πρωθυπουργός της Έντι Ράμα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε τοποτηρητή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ο στόχος της επαναχάραξης των

συνόρων είναι κοινός.
Ο Ερντογάν επιθυμεί και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία να παρουσιαστεί ως ο προστάτης όλων των Μουσουλμάνων και ιδίως αυτών της Βαλκανικής, που σήμερα (εκτός της Βουλγαρίας) είναι διασκορπισμένοι και σε Σκόπια, Κόσσοβο, Αλβανία.

Ο Έντι Ράμα μέσω της πιθανής επαναχάραξης των συνόρων, έρχεται πιο κοντά στο ''όνειρό του" για τη Μεγάλη Αλβανία, που σε αρχικό στάδιο θα περιλαμβάνει το Κόσσοβο, μελλοντικά κάποιο τμήμα των Σκοπίων και θα μπορεί στη συνέχεια να θέτει επί τάπητος και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις του κατά της Ελλάδος.
Η καλή εφημερίδα απορεί, γιατί είναι απλός θεατής στα γεγονότα η Ελλάδα. Γράφει συγκεκριμένα: «Στις εξελίξεις που διαδραματίζονται δείχνει να είναι αμέτοχη και απλός θεατής η ελληνική Κυβέρνηση. Εκτός της πρόθεσής της να επισπεύσει τις ετεροβαρείς για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνίες με Σκόπια και Αλβανία, δεν υπάρχει διαμορφωμένη κυβερνητική και πολύ περισσότερο εθνική πολιτική, για τα εξωτερικά θέματα και ειδικότερα για την αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων από το «ντόμινο» που θα προκαλέσουν οι εξελίξεις σε Κόσοβο- Σκόπια- Σερβία».