Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα βήματα για τη χωροθέτηση των 875 επιχειρήσεων στο Καλοχώρι

Ανακοινώθηκαν τα βήματα που θα ακολουθήσουν από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να μπει τέλος στα ζητήματα οργάνωσης.

Συνολικά 875 επιχειρήσεις τακτοποιουνται και αποκτούν τις υποδομές και τα δίκτυα ώστε επιτέλους να λειτουργούν οργανωμένα έπειτα από δεκαετίες ανεξέλεγκτης χωροθέτησης και λειτουργίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικωστα, στην έδρα της Περιφέρειας, ανακοινώθηκαν τα βήματα που θα ακολουθήσουν από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να μπει τέλος στα ζητήματα οργάνωσης, λειτουργίας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου.

Το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας αφορά στην ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στο Καλοχώρι και συγκεκριμένα σε όλη την περιοχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας «η συγκέντρωση βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου, που χωροθετείται από το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης και εκτείνεται βόρεια και νότια του άξονα Θεσσαλονίκης – Αθηνών, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης. Και μάλιστα της μεγαλύτερης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα ζητήματα είναι διαχρονικά και έχουν να κάνουν με την άναρχη εγκατάσταση πλήθους επιχειρήσεων του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, χωρίς πολεοδομική οργάνωση και χωρίς τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και υποδομές. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη από όλους, σε συνεργασία με τους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα και με τους εμπλεκόμενους φορείς, ανέλαβε πρωτοβουλία οργάνωσης της περιοχής και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών, προκειμένου τα επόμενα χρόνια η κατάσταση να βελτιωθεί και η περιοχή να γίνει λειτουργική για όλους όσοι δραστηριοποιούνται και κατοικούν εκεί. Ήδη όλοι γνωρίζουν τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο. Ως διοίκηση της Περιφέρειας αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα και μέσα από σχετική μελέτη διαγνώστηκε το σύνολο των προβλημάτων και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις, που ήδη εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και την προστασία του, την αποκατάσταση του θαλασσίου μετώπου και την επισκεψιμότητάς του. Το δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι το πρώτο τμήμα του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, που αποκαθίσταται και διαμορφώνεται ώστε τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενοποίηση και ανάπλαση των 40 χιλιομέτρων της παραλίας της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Τώρα είμαστε στο επόμενο βήμα, για να δώσουμε λύση σε ένα ζήτημα που επί δεκαετίες πλέον απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους θεσμικούς φορείς επιχειρηματικότητας, εκατοντάδες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Το σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ολοκληρωμένο και είναι η πρώτη φορά που τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεις γίνονται σε μια περιοχή εξαιρετικά ευαίσθητη, σε μια περιοχή που επί πολλά χρόνια έμεινε ξεχασμένη συσσωρεύοντας προβλήματα. Βαδίζουμε με σχέδιο, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, για να περάσει η περιοχή από την εποχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην εποχή του Οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου. Βάζουμε τάξη σε μια μεγάλη εκκρεμότητα της περιοχής, ενισχύοντας την ανάπτυξη, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα και προστατεύοντας το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη σύσκεψη, στην περιοχή του Καλοχωρίου εκατέρωθεν του οδικού άξονα ΠΑΘΕ, άρχισαν να εγκαθίστανται με ανοργάνωτο όμως τρόπο πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες από τη δεκαετία του 1960. H περιοχή είναι ελκυστική για επενδύσεις, καθώς έχει άμεση πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό, στον ΠΑΘΕ, ενώ υπάρχει και διαθέσιμη γη.

Στην πορεία των ετών οι βιομηχανίες αναπτύχθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολογίζεται ότι λειτουργούν στην περιοχή περίπου 800 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 6.000 εργαζόμενους.

Λόγω της ανοργάνωτης εγκατάστασης οι υφιστάμενες υποδομές δεν επαρκούν. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε τον ανισόπεδο κόμβο Κ16, που έδωσε λύσεις στην περιοχή, όμως είναι αναγκαίες περισσότερες υποδομές. Σε εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση του παράπλευρου οδικού δικτύου του Κ16 από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Το 2016 η Περιφέρεια ολοκλήρωσε την αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος TerraMed και άρχισε τις παρεμβάσεις εξυγίανσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη μελέτη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης διαμορφώνει το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης του Καλοχωρίου, αλλά και συνολικά για την αναδιοργάνωση των 30 Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιείται:

-Διαμόρφωση της συνολικής οριογραμμής της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των μελετών τεκμηρίωσής της.

-Συγκέντρωση των δεδομένων ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των στοιχείων των υφιστάμενων επιχειρήσεων στην προτεινόμενη περιοχή ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, με σκοπό τη διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες γης στην προτεινόμενη περιοχή του ΕΠΕ, τόσο για την παρουσίαση των βασικών παραμέτρων του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης του ΕΠΕ, όσο και για την προκαταρκτική αναγνώριση τους σύμφωνης γνώμης και συναίνεσής του για την ανάπτυξη του έργου.

-Προκαταρκτική αξιολόγηση των βασικών τεχνικών και πολεοδομικών παραμέτρων του Επιχειρηματικού Σχεδίου Ανάπτυξης Καλοχωρίου.

-Προκαταρκτική χρηματοοικονομική ανάλυση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΕΠΕ Καλοχωρίου.

-Προσδιορισμός Σχεδίου Δράσης ανάπτυξης του ΕΠΕ Καλοχωρίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της Ατυπης Βιομηχανικής Συγκεντρωσης Καλοχωρίου. «Πρόκειται για μια συνολική έκταση άνω των 15.000 στρεμμάτων που είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει στη χώρα. Οι 875 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκεί, παράγουν περίπου το 15% του εγχώριου βιομηχανικού ΑΕΠ. Επιπλέον, η γεωγραφική της ανάπτυξη, είναι σε στρατηγική θέση σε σχέση με τους υφιστάμενους, αλλά και προγραμματιζόμενους συνδυασμένους κόμβους μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει διαβούλευση με όλους τους επαγγελματίες που είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μέσω των Επιμελητηρίων τους και ότι το εγχείρημα θα προχωρήσει εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση από αυτούς, ενώ κατέληξε: «Βάζοντας σήμερα στις ράγες τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Καλοχωρίου ανάβουμε πράσινο στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε ένα δυναμικό οικονομικό πόλο στην ευρύτερη περιοχή».

Στη συνάντηση εργασίας ο εκπρόσωπος του αναδόχου παρουσίασε τον οδικό χάρτη του σχεδίου, ενώ με παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν με την παρέμβαση και συνυπέγραψαν το αίτημα έκδοσης ΚΥΑ προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για τον χαρακτηρισμό της ΑΒΣ Καλοχωρίου ως περιοχής που χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης με σκοπό την μετεξέλιξή της σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης.

Φορείς

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε: «Σήμερα η κατάσταση στην περιοχή είναι επιεικώς απαράδεκτη. Είμαι θετικός στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που δίνει αναπτυξιακή διέξοδο».

Ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης σημείωσε: «Η σημερινή πραγματικότητα αποτελεί ντροπή και η περιοχή εδώ και χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη. Συμφωνούμε με το σχέδιο και με την παρέμβαση που είναι θετική και πρέπει να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακούμης δήλωσε: «Είναι αδικαιολόγητο να υπάρχει σήμερα μια περιοχή δίπλα στη Θεσσαλονίκη σε μια τέτοια κατάσταση. Το Τεχνικό Επιμελητήριο υπερθεματίζει για το σχέδιο και είναι δίπλα στην Περιφέρεια για την πρωτοβουλία».

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αναστάσιος Καπνοπώλης επισήμανε: «Ολοι να βάλουμε το λιθαράκι μας για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία κατοίκων και επιχειρήσεων. Συμφωνώ απόλυτα στο να ενημερωθούν τα μέλη των Επιμελητηρίων για να προχωρήσει πιο γρήγορα η μελέτη».

Ο Α' Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μανώλης Βλαχογιάννης σημείωσε: «Το Επιμελητήριό μας αγκάλιασε από την αρχή την πρωτοβουλία για να ολοκληρωθεί μια δύσκολη μελέτη. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις θα είναι πολλά».

Η Α' Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χρύσα Ρανούζη τόνισε: «Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μόνο θετική μπορεί να χαρακτηρισθεί, γιατί η ανάγκη για έργα και υποδομές στην περιοχή είναι μεγάλη. Φυσικά και είμαστε δίπλα στο σχέδιο, γιατί τέτοιες δράσεις μόνο καλό μπορεί να κάνουν».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδα Σίμος Διαμαντίδης σημείωσε: «Η πρόταση μάς βρίσκει σύμφωνους και πρέπει κάποτε αυτή η περιοχή να αλλάξει εικόνα. Εμείς ως Σύνδεσμος Εξαγωγέων θα προτρέψουμε τις επιχειρήσεις μας να την στηρίξουν».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΒΕ Χρήστος Γεωργίου σημείωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία και μια ιδιαίτερα τεκμηριωμένη μελέτη. Μιλάμε για τα προφανή και τα αυτονόητα που πρέπει να γίνουν. Και αυτά δεν είναι άλλα από την εξυγίανση της περιοχής».