Skip to main content

Τα ξένα κρατικά funds αποφασίζουν για τις τοποθετήσεις στην Ελλάδα

Οι διαχειριστές των μεγάλων ξένων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων αποφασίζουν αναφορικά με το μέλλον των τοποθετήσεών τους στην Ελλάδα.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να αποφασίσουν οριστικά, αναφορικά με το μέλλον των τοποθετήσεών τους στην χώρα μας, οι διαχειριστές των μεγάλων ξένων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων (sovereign-wealth funds). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση του είναι μάλλον θετική, υπό την έννοια ότι πολλά από αυτά μόλις πρόσφατα ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους, συμμετέχοντας στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Νορβηγίας, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, τοποθετούμενο σε παραπάνω από μία συστημικές. Την ίδια ώρα, τα κρατικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ συμμετέχουν στο σχήμα που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ Ταμείο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει μέσω ελεγχόμενου ομίλου του, συμμετοχή στο σχήμα του προτιμητέου επενδυτή για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ έχει μπει μέσω κρατικού fund στις αυξήσεις κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών, ενώ διατηρεί και συμμετοχές σε θυγατρικές ελληνικών εισηγμένων. Τέλος, κινεζικό κρατικό ταμείο έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ άλλο, κινεζικών συμφερόντων, fund φέρεται να συμμετείχε νωρίτερα φέτος και σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, αποκτώντας μάλιστα θέση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.