Skip to main content

Ταχιάος: Θα έχουμε ανοιχτά έργα μετρό μέχρι και την επόμενη δεκαετία

Ανοιχτά έργα μετρό θα υπάρξουν στη Θεσσαλονίκη μέχρι και μέσα της επόμενης δεκαετίας, εάν προχωρήσουν οι επεκτάσεις, είπε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό.

«Το μετρό είναι ένα επεκτάσιμο στοίχημα. Αν προχωρήσουν η βορειοδυτική επέκταση και η επέκταση προς το αεροδρόμιο θα έχουμε ανοιχτά έργα μετρό μέχρι και μέσα της επόμενης δεκαετίας», τόνισε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Ταχιάος.

Σε ό,τι αφορά στην βασική γραμμή εκτίμησε ότι η καθυστέρηση από τις προσφυγές για την ακύρωση της απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης, που θα εκδικαστούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 6 Νοεμβρίου είναι μικρή: «Είναι μια καθυστέρηση, που μπορούμε να απορροφήσουμε. Δεν υπάρχει θέμα αναβολής, είναι μια δίκη που θα γίνει. Προφανώς κάθε καθυστέρηση δεν είναι για καλό του έργου.» Για το δε σενάριο απόφασης υπέρ των προσφυγών, ήταν κάθετος: «Plan B για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου δεν υπάρχει!».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ να εγκρίνει τη μελέτη του αρχιτέκτονα για την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Ταχιάος έκανε λόγο για «ένα επιστημονικό όργανο, το οποίο έχει να αποφασίσει με βάση τα δεδομένα, που παρουσιάζονται». «Το 2017», όπως είπε ο κ. Ταχιάος, «παρουσιάστηκαν στο ΚΑΣ μελέτες, οι οποίες ήταν ελλιπείς, διότι ουσιαστικά επρόκειτο μόνο περί αρχιτεκτονικών μελετών και δεύτερον ήταν και ανυπόγραφες, δεν είχαν πατρότητα αυτές οι μελέτες».

Πρόσθεσε δε, ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει το Μετρό και αργότερα ο σταθμός Βενιζέλου, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για μια τμηματική λειτουργία, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ απάντησε ότι  «προφανώς δεν έχει γνώση του θέματος» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο κ. Τσιπρας είτε ως πολιτικός, είτε ως πολιτικός μηχανικός επιπόλαιος ομιλεί. Είναι μεγάλο το ζήτημα ασφαλείας, το να κατασκευάζεται ο σταθμός πάνω από τη σήραγγα. Επίσης όλο αυτό είναι μια παραμετροποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων, η οποία έχει ένα πολύ σημαντικό κόστος. Υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάνει και τα 20 εκ. ευρώ».