Skip to main content

Ταχιάος: Η εργαλειοποίηση του μετρό Θεσσαλονίκης τελείωσε

Τι λέει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό για την προηγούμενη διοίκηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον σταθμό Βενιζέλου και την πορεία του έργου.

«Η εποχή της εργαλειοποίησης του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης τελείωσε». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Νίκος Ταχιάος, σε ανάρτησή του πριν από λίγο στο Facebook, εξαπολύει επίθεση στην προηγούμενη διοίκηση της εταιρίας και στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για τον σταθμό Βενιζέλου, όσο και συνολικά για το έργο του μετρό.

Μάλιστα, ο κ. Ταχιάος λέει ότι από την εποχή της «επικοινωνίας» η διοίκηση της εταιρίας επέστρεψε στην εποχή της δουλειάς, ενώ κάνει λόγο για «χειραγώγηση της κοινής γνώμης με ψέματα», «συναισθηματική διαχείριση του γνήσιου ενδιαφέροντος συμπολιτών μας», «κατασυκοφάντηση και ενοχοποίηση της αντίθετης άποψης», «σκηνοθετημένη εικονική πραγματικότητα» κ.ά.

Η ανάρτηση του κ. Ταχιάου, με την οποία απαντά και στους επικριτές του είναι η εξής:

«Κλείνουν σήμερα τρεις μήνες από την ημέρα που ως νέα διοίκηση της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» εγκατασταθήκαμε στην εταιρία. Στο διάστημα αυτό ανεχθήκαμε ένα μπαράζ άθλιων επιθέσεων, που σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ξεκίνησαν ήδη από την παρουσίασή μου στην βουλή. Υπήρξε και παραμένει συνειδητή επιλογή η λειτουργία της εταιρίας υπό αυστηρά τεχνοκρατικό management. Η διοίκηση της Αττικό Μετρό άλλαξε ρότα, από την εποχή της «επικοινωνίας» επέστρεψε στην δουλειά.

Στο προχθεσινό ΚΑΣ παρουσιαστήκαμε μετά από εξαντλητική προετοιμασία και μελέτη εις βάθος του έργου του μετρό της Θεσσαλονίκης και με απόλυτο σεβασμό στην κρίση ενός σοβαρότατου οργάνου με επιστημονικό κύρος και αδιαμφισβήτητη προσφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Η εποχή της εργαλειοποίησης του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης τελείωσε.

Βεβαίως για τους ΣΥΡΙΖΑίους όλα αυτά αποτελούν άγνωστες εικόνες. Στην παρουσία μας στο ΚΑΣ και ειδικά στη δική μου, είδαν θεατρικότητα και περφόρμανς. Τα τεχνικά θέματα, ακόμη και οι νομικές προσεγγίσεις είναι άγνωστες έννοιες. Η μόνη αποδεκτή γι' αυτούς γλώσσα είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης με ψέματα, η συναισθηματική διαχείριση του γνήσιου ενδιαφέροντος καλοπροαίρετων συμπολιτών μας, η κατασυκοφάντηση και η ενοχοποίηση της αντίθετης άποψης, η σκηνοθετημένη εικονική πραγματικότητα, ο ηθικός εκφοβισμός και ο ψυχολογικός εκβιασμός. Και πίσω απ΄ όλα αυτά, δίπλα στους κακομαθημένους πρωταγωνιστές που έστρωναν το έδαφος για να φτιάξουν προίκες, ο καθένας για τις προτεραιότητές του, βρίσκεται ένα κόμμα σε κρίση πλέον, απίθανα δορυφορικά γκρουπούσκουλα, γνωστές στην πόλη παρέες, ακόμη και οικογένειες. Κυρίες και κύριοι, το πάρτι τελείωσε μαζί με τα ψέματα!

Το μετρό θα γίνει γιατί το χρωστάμε στους πολίτες της πόλης. Η απόφαση του ΚΑΣ δεν αποτελεί νίκη ή ήττα οπουδήποτε, αλλά επιστροφή στην λογική και την «κανονικότητα». Προέχουν το δημόσιο συμφέρον και οι ανάγκες των Θεσσαλονικιών, πολλοί από τους οποίους είδαν την ζωή τους να ανατρέπεται πίσω από τις εργοταξιακές λαμαρίνες.

Θα «απογειώσουμε» πλέον το έργο. Το 2023 ακούγεται μακριά, αλλά δεν είναι. Παλεύουμε με τον χρόνο. Ένα έργο αφημένο στον αυτόματο, θα παραδοθεί στους χρήστες του. Ολοκληρωμένο και σύγχρονο. Κι όπως δεσμευθήκαμε στην εισαγωγή του φακέλου που καταθέσαμε στο υπουργείο πολιτισμού, θα παραδώσουμε στην Θεσσαλονίκη ένα έργο αντάξιο αφενός της ιστορίας της που θα μαρτυρά ο αρχαιολογικός χώρος που θα συνυπάρχει με ένα σύγχρονο τεχνικό έργο και αφετέρου του μέλλοντος μιας πόλης με το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά μετρό της Ευρώπης.

ΟΦΕΙΛΩ:

Ένα μπράβο στα δεκάδες στελέχη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., που υπό την εποπτεία του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Κουρέτα, έτοιμοι από καιρό, δούλεψαν για να θεμελιώσουν το προφανές. Το ελληνικό κράτος πρέπει να είναι περήφανο γι΄ αυτό το δημιούργημά του.

Πολλές ευχαριστίες στα μέλη του ΚΑΣ που υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΟ Γιώργου Διδασκάλου, μας αντιμετώπισαν με σεβασμό και ευήκοα ώτα.

Ευγνωμοσύνη στους Απόστολο Τζιτζικώστα, Κωνσταντίνο Ζέρβα, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, Γιώργο Τσακούμη, Πάρι Μπίλλια, Νίκο Σπυριδωνάκο, Γιάννη Τόσκα, Γιάννη Μασούτη, Μανώλη Βλαχογιάννη, Παντελή Φιλιππίδη –παραλείπω ιδιότητες, τους αναγνωρίζετε όλοι-, που ξενύχτησαν μαζί μας εκφράζοντας αυτό για το οποίο έχουν εκλεγεί, την αγωνία μιας ολόκληρης πόλης.

Άμεση και διαρκή διαθεσιμότητα σε όσους υπό τον Γιάννη Μπουτάρη βρέθηκαν απέναντί μας σε μια πολιτισμένη διαδικασία, έστω και με τις διαφορετικές απόψεις τους. Χρωστάμε στην πόλη να αποδείξουμε ότι μπορούμε επιτέλους να συζητάμε και ψύχραιμα και σοβαρά, κυρίως όμως to the point.

Καλές γιορτές!».