Skip to main content

Ταχιάος: Νίκη την Κυριακή και δεύτερο νταμπλ η πόλη την επόμενη (vid)

Με πολύ κόσμο η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση Ταχιάου στο αίθριο του Δημαρχείου. Οι προτεραιότητές που έθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Γέμισε το αίθριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος δήμαρχος, Νίκος Ταχιάος, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωσή του απόψε. Ο κ. Ταχιάος, που μίλησε χωρίς γραπτό κείμενο και με μικρόφωνο περασμένο στο αυτί, περιέγραψε τις προτεραιότητές του και το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να γίνει στην πόλη ένα μεγάλο έργο.

Περισσότερα από χίλια άτομα παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Ταχιάου, που γινόταν παράλληλα με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο λιμάνι. Από αυτό πήρε την ευκαιρία ο κ. Ταχιάος για να πει ότι «είναι θετικό που κι εμείς και ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή επιλέξαμε χώρους για τις συγκεντρώσεις μας που δεν κλείνουν την πόλη. Δεν είναι θετικό ότι γι' ακόμη μια φορά η πόλη έχει κλειστούς δρόμους. Δεσμεύομαι ότι ως δήμαρχος ακόμη κι αν είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δε θα κλείνουν οι δρόμοι της πόλης».

Ο κ. Ταχιάος είπε ότι δεν είχε άγνοια κινδύνου όταν ανακοινωνόταν η υποψηφιότητά του, όμως αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και γι' αυτόν όταν έπεσαν πάνω του τόσο εμφατικά τα φώτα της δημοσιότητας.

Είπε ότι επέλεξε το αίθριο του Δημαρχείου για την κεντρική συγκέντρωσή του επειδή «θέλουμε να διοικήσουμε από αυτό το κτήριο και θέλαμε να κάνουμε μια πολιτισμένη συγκέντρωση. Συνέβαλα άλλωστε για να κατασκευαστεί το Δημαρχιακό Μέγαρο».

Το σύνδρομο του δεύτερου

Είπε ότι λανθασμένα όλη η συζήτηση την προεκλογική περίοδο περιστράφηκε γύρω από το ποιος θα συνεργαστεί με ποιον μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου και ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους για να διοικήσει το Δήμο ο επόμενος δήμαρχος.

«Αναλωθήκαμε στη συζήτηση του ποιος θα είναι δεύτερος. Την πόλη δεν μπορεί να την πάει μπροστά όποιος είναι δεύτερος. Μπορεί να την πάει ο πρώτος κι όχι ο δεύτερος που θέλει να γίνει πρώτος. Το σύνδρομο του δεύτερου στοιχειώνει αυτή την πόλη», είπε ο κ. Ταχιάος.

Ο υποψήφιος δήμαρχος καταφέρθηκε εναντίον της απλής αναλογικής σε πολλά σημεία της ομιλίας του, λέγοντας ότι «υπονομεύει την ίδια τη ζωή μας». Τόνισε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει περιθώριο χαμένης ψήφου. Δεν υπάρχει χώρος για άσφαιρη ψήφο. Ζητώ ισχυρή εντολή για να διοικηθεί η πόλη και ο δήμος».

Προτεραιότητες

Οι προτεραιότητες του κ. Ταχιάου είναι:

1.Καθαριότητα: Εγώ θα καθαρίσω την πόλη. Είναι υπόσχεση. Ήξερα τι αντιδράσεις θα είχε η πρότασή μου για σύμπραξη με ιδιώτες. Πάγωσε πολλούς γιατί έχουν στο μυαλό τους απολύσεις. Δεν προγραμματίζω απολύσεις. Ο Δήμος όμως δεν είναι καλός οργανωτής. Μπορούν να μας πουν γιατί δε λειτουργεί η τηλεματική που έχει εγκατασταθεί σε 100 απορριμματοφόρα; Δεν είναι καλός μάνατζερ ο Δήμος. Όσο θα μειώνεται το προσωπικό του δήμου θα δίνουμε έργο σε ιδιώτες, απαιτώντας έλεγχο και ζητώντας αποτέλεσμα. Το 80% των ανταποδοτικών τελών πηγαίνει σήμερα στη μισθοδοσία. Και η διοίκηση αυτή στην αποδρομή της φόρτωσε το δήμο και με νέους υπαλλήλους.

2.Ασφάλεια: Δημιουργήθηκαν γκέτο στην πόλη. Το πρώτο ήταν στο ΑΠΘ, εξαιτίας των πολιτικών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι η Ροτόντα, οι μοτοπορείες των αναρχικών που κλείνουν για χάρη τους δρόμους. Η Γιαννιτσών, όπου εκτίθενται ακόμη και ανήλικα αγόρια, το Β' δημοτικό διαμέρισμα που ανθεί το παραεμπόριο... Θα ασφαλίσω την πόλη. Μηδενική ανοχή, νόμος και τάξη. Αυτό είναι το σύνθημα. Δεν επιτρέπεται το προσφυγικό να μετατρέπεται σε άλλοθι για να κυκλοφορούν συμμορίες στην πόλη.

3.Κυκλοφοριακό: Οι αστικές συγκοινωνίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πτώμα, με ευθύνη των κ.κ. Σπίρτζη και Παππά. Το Δεκέμβριο θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για το συγκοινωνιακό έργο. Το θέμα της στάθμευσης είναι μείζον. Τελειώνει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον άξονα Β. Όλγας – Β. Γεωργίου, καταργείται η κάρτα κατοίκου στο Ε' Δημοτικό Διαμέρισμα, αλλαγές στο σύστημα ριζικά στο κέντρο, που θέλουμε να παραμείνει περιοχή κατοικίας.

4.Ευπρεπισμός της πόλης: Υπάρχουν λύσεις για τα αδέσποτα. Είναι θέμα πολιτισμού. Προτεραιότητες τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, τα μνημεία, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχουμε εξαντληθεί στον πειραματισμό σ' αυτή την πόλη. Τα Δημήτρια υποβαθμίστηκαν και θα αναβαθμιστούν.

5.Εμβληματικό έργο: Δεν το χρειάζομαι. Προσωπικά καυχιέμαι για τη συμβολή μου για να κατασκευαστεί το Δημαρχιακό Μέγαρο και η Νέα Παραλία. Δεν έχω τη ματαιοδοξία να συνδυάσω το όνομά μου με κάτι εμβληματικό. Πρώτη προτεραιότητα είναι το νοικοκύρεμα της πόλης και του Δήμου. Το έργο που μπορεί πάντως να αλλάξει την πόλη είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, σε συνδυασμό με το να φύγουν τα κάγκελα από το Πανεπιστήμιο. Ο Δήμος πρέπει να πάψει να είναι περίκλειστος. Το μεγάλο έργο είναι η ανάπλαση από την παραλία μέχρι το Σέιχ Σου.

Νέοι

«Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τη μοίρα του δεύτερου στη Θεσσαλονίκη, να γυρίσουμε πίσω τους νέους. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των νέων. Στοίχημά μου είναι η θέση της πόλης στον ψηφιακό κόσμο. Μια εξωστρεφής πόλη που κοιτάει στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Ταχιάος.

Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Ταχιάος είπε: «Η Θεσσαλονίκη δε φοβάται τίποτα. Θα συνεχίσω να μην μπορώ να βγάλω από το στόμα μου το όνομα της δειτονικής χώρας και θα συνεχίσω να θεωρώ εγκληματική τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη γλώσσα και την ταυτότητα. Δε φοβάμαι όμως και δεν θα επιτρέψω τη φοβικότητα στην πόλη. Θέλουν να μας διχάσουν για να τρέχουν στο δρόμο οι Ρουβίκωνες και οι Χρυσαυγίτες ώστε να μπορούν αυτοί να υπάρχουν».

Το βαγόνι του μετρό

Ο κ. Ταχιάος αναφέρθηκε και στην έλευση του πρώτου βαγονιού του μετρό στη Θεσσαλονίκη: «Η εικόνα αυτή του βαγονιού του μετρό πάνω σε δυο σιδεριές όπου φωτογραφιζόταν και χαριεντιζόταν η γνωστή παρέα είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες. Μας προσφέρουν το τίποτα και θέλουν να λέμε και ευχαριστώ. Θέλουν να εξαγοράσουν τη σιωπή μας για τις άθλιες αστικές συγκοινωνίες, με τσάμπα μετακινήσεις. Θέλουν την ακινησία».

Το νταμπλ

Μάλιστα ο κ. Ταχιάος είπε με χιούμορ για τα κριτήρια ψήφου:

-Πιο όμορφος: Δεν χάνω...

-Πιο γλυκός: Είμαι μέτριος...

-Πιο φωνακλάς: Εδώ καλά τα πάω...

-Πιο λαϊκός: Δεν τα πάω και τόσο καλά...

Και έκλεισε την ομιλία του με το... νταμπλ: «Θέλουμε νίκη την πρώτη Κυριακή και νταμπλ τη δεύτερη. Τηε Θεσσαλονίκης δεν της αξίζει μόνο ένα νταμπλ, θέλει και δεύτερο».

Οι παρουσίες

Στην εκδήλωση του Νίκου Ταχιάου έδωσαν το παρών οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Σταμάτης και Σάββας Αναστασιάδης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές κ.κ. Γούλα, Ανδρουλάκης και Πάιδας, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Τάσος Σπηλιόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ κ.κ. Εμμανουηλίδης και Μητράκας, οι πολιτευτές κ.κ. Σιμόπουλος, Ευθυμίου και Κοκκόρης, τα ιστορικά στελέχη, Σωτήρης Κούβελας και Χρήστος Κοσκινάς, η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Μαρία Σαρηγιαννίδου κ.ά. Σύσσωμη η οικογένεια Ταχιάου, όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, που ανέβηκαν στο τέλος στην εξέδρα, που είχε στηθεί με πλάτη στο κτήριο του δημοτικού συμβουλίου.