Skip to main content

Ταχιάος για ρωμαϊκές αρχαιότητες: Καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα, μετρό το 2023

Δεν θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση και το έργο προχωρά βάσει του σχεδιασμού, λέει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ για τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ

Το χρονοδιάγραμμα του μετρό Θεσσαλονίκης θα τηρηθεί κανονικά και το πολύπαθο έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Νίκος Ταχιάος, απαντώντας στους προβληματισμούς για πιθανές νέες καθυστερήσεις που προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των νέων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό της Βενιζέλου.

Διαβάστε- Σταθμός Βενιζέλου:Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσπαση των ρωμαϊκών αρχαιοτήτων

«Βαδίζουμε καλά και το έργο προχωρά βάση του σχεδιασμού. Για εμάς δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, το έργο προχωράει κανονικά και το μετρό θα παραδοθεί στην πόλη στο τέλος του 2023», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Ταχιάος.

Η χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ ήταν ομόφωνη και σύμφωνα με αυτή τα νέα ευρήματα που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή και στην ύστερη αρχαιότητα, μέχρι τον 6ο/7ο αιώνα, θα αποσπαστούν και θα επανατοποθετηθούν, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, στη νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί η μελέτη της απόσπασης που εκπονεί ο μηχανικός Δημήτρης Κορρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΚΑΣ έγινε γνωστό ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή, αλλά και η απόσπαση και όλα θα τηρηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προσφυγές ή κάτι άλλο απρόοπτο, που θα καθυστερήσουν τις διαδικασίες.

Κάτω από τις ρωμαϊκές αρχαιότητες φαίνεται άλλη μία φάση ελληνιστικής εποχής και η ανασκαφή θα συνεχιστεί μέχρι και +1 μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σημειώνεται ότι τα νέα ευρήματα αφορούν σε κατασκευές και αγωγούς ύδρευσης, ένα συγκρότημα λουτρικών εγκαταστάσεων, αλλά και τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου που φέρει διάκοσμο με αλυσιδωτή πλεξούδα (πλοχμός), στο οποίο εκτός από γεωμετρικός διάκοσμος απεικονίζεται μια όρθια ανδρική μορφή.

Τα νέα ευρήματα καλύπτουν την περίοδο από τον 3ο ως τον 6ο/7ο αιώνα και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την αστική οργάνωση της Θεσσαλονίκης.