Skip to main content

Ταχύτερη αποκατάσταση με λιγότερες επιπλοκές προσφέρει η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το 1ο Παγκόσμιο Forum για την Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική υπό την αιγίδα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Ελπίδες για συντομότερη νοσηλεία, ταχύτερη αποκατάσταση και λιγότερες επιπλοκές σε εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο, που υποβάλλονται σε επέμβαση για να αντιμετωπίσουν δομικές παθήσεις της καρδιάς, δίνει η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, που ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Όλα τα νέα δεδομένα στην ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδο αντιμετώπισης καρδιακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, η κολπική μαρμαρυγή και οι βαλβιδοπάθειες, παρουσιάστηκαν στο 1ο Παγκόσμιο Forum για την Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική (Inaugural Forum of the Endosopic Cardiac Surgery – "The Edge of tomorrow"), το οποίο οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών (Endoscopic Cardiac Surgeons Club) υπό την αιγίδα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Περίπου 300 διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργοί απ’ όλο τον κόσμο αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους από τη νέα αυτή τεχνική, η οποία έχει αλματώδη βελτίωση με την εξέλιξη της τεχνολογίας (ειδικά τηλεσκοπικά εργαλεία, ρομπότ, τρισδιάστατες εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης), αλλά και την εξέλιξη της απεικόνισης (υπερηχοκαρδιογράφημα, αξονική και μαγνητική καρδιάς, ηλεκτροφυσιολογική απεικόνιση).

«Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική είναι το μέλλον της καρδιοχειρουργικής. Μέχρι σήμερα η καρδιοχειρουργική γινόταν δια μέσου ανοιχτού θώρακα και μεγάλων τομών. Αυτό έχει καταργηθεί πιά. Σήμερα η καρδιοχειρουργική γίνεται δια μέσου οπών που αφήνουν ελάχιστες έως καθόλου ουλές και αυτό είναι κάτι πάρα - πάρα πολύ σημαντικό για τους ασθενείς μας. Δεν είναι μόνο το αισθητικό σκέλος, είναι και το λειτουργικό σκέλος, δηλαδή το γεγονός ότι θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους πολύ πιο γρήγορα, είναι το γεγονός ότι θα μπορούν να επιστρέψουν στις ασχολίες τους πολύ πιο γρήγορα, είναι το γεγονός ότι η νοσηλεία τους θα είναι πολύ πιο σύντομη, η παραμονή τους στην εντατική θεραπεία πολύ πιο σύντομη, οι επιπλοκές λιγότερες από τα χειρουργεία της καρδιάς και γενικά πιστεύουμε ότι αυτή είναι η εξέλιξη της καρδιοχειρουργικής. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργιους τύπους ρομπότ ή κάμερες ή οθόνες υψηλής ανάλυσης, εργαλεία και ούτω καθεξής. Οι τεχνικές βελτιώνονται μέρα με την ημέρα και βέβαια ο μόνος ωφελημένος απ όλα αυτά, από όλη αυτήν την πρόοδο είναι οι ασθενείς. Γιατί οι ασθενείς θα έχουν ακριβώς την ίδια επέμβαση που παλιότερα είχαν με τεράστιες τομές και με πολύ πόνο με ελάχιστες ως καθόλου τομές και χωρίς πόνο», τόνισε ο Αντώνης Πίτσης διευθυντής καρδιοχειρουργικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Ένωσης Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών.

Ο κ. Πίτσης τόνισε πως είναι πολύ μεγάλη τιμή για τη χώρα να φιλοξενεί αυτό το συνέδριο. «Είναι πολύ μεγάλη τιμή για τη Θεσσαλονίκη και είμαστε πολύ περήφανοι σαν Ελληνες γιατροί που είμαστε μέλη αυτής της προσπάθειας. Όσον αφορά το μέλλον είναι ότι, όπως έγινε και στους άλλους τύπους χειρουγικής, όπως ουρολογία, γενική χειρουργική και ούτω καθεξής, έτσι και στην καρδιοχειρουγική κάτι που ξεκίνησε σαν σπόρος, είμαστε σίγουροι ότι θα διαδοθεί και ότι στο μέλλον θα δούμε πολύ περισσότερα σε αυτόν τον τομέα της χειρουργικής», δήλωσε.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο Πάτρικ Περιέ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών και πρόεδρος της European Association for Cardiothorassic Surgery. «Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική επιτρέπει να χειρουργούμε με πάρα πολύ μικρές τομές, που εκτός από το πολύ ωραίο αισθητικό και κοσμητικό αποτέλεσμα, που είναι σημαντικό για τους ασθενείς μας, έχει τεράστια σημασία από την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο η χειρουργική βοηθάει τους ασθενείς σε πάρα πολλές πλευρές, όπως πχ η ανάρρωση που είναι πάρα πολύ σημαντική. Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική είναι η αιχμή του δόρατος της καρδιοχειρουργικής και για όλους εμάς που την κάνουμε καθημερινά και ρουτίνα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να τη διδάξουμε και να τη δείξουμε στους υπολοίπους, στους νεότερους καρδιοχειρουργούς. Και έχει τεράστια σημασία και για τους ασθενείς μας, για παράδειγμα για ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως η 78χρονη ασθενής που χειρουργήσαμε, οι οποίοι θα έχουν τεράστιο όφελος. Γι αυτούς τους λόγους, λοιπόν, δημιουργήσαμε αυτή την Ένωση, αυτό το κλάμπ ενδοσκόπων καρδιοχειρουργών, που είναι το πρώτο στον συγκεκριμένο τομέα. Είμαστε έξι φίλοι ενδοσκόποι καρδιοχειρουργοί, οι οποίοι είμαστε στο διοικητικό συμβούλιο αυτής της ένωσης. Πιστεύουμε ότι ξεκινήσαμε κάτι, το οποίο έχει τεράστιο ενδιαφέρον και αυτό το αποδεικνύει η συνάντηση Ελπίζουμε ότι στο μέλλον αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα θα μεγιστοποιηθεί και ότι θα υπάρχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και συμμετοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Χρήστος Αποστολόπουλος, σημείωσε ότι «το Ιατρικό Διαβαλκανικό συνεχίζει να οδηγεί τις εξελίξεις στην ιατρική, στηρίζει τέτοιου είδους υψηλού επιστημονικού επιπέδου εκδηλώσεις, πιστεύει ότι η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική είναι το μέλλον και το Ιατρικό Διαβαλκανικό μπορεί αυτό το μέλλον και αυτές τις υπηρεσίες του αύριο να τις προσφέρει σήμερα. Έτσι παραμένουμε πιστοί το μότο μας να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά».

Στη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναμετάδοση σε πραγματικό χρόνο τρισδιάστατων εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης ενδοσκοπικών καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων από τις χειρουργικές αίθουσες του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, αλλά και μαγνητοσκοπημένων ενδοσκοπικών επεμβάσεων καρδιάς από τα μεγαλύτερα καρδιοχειρουργικά κέντρα του κόσμου.