Skip to main content

Τζόνσον για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Έλγιν»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα Νέα ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τη στάση του για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα διατυπώνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα τα Νέα.

Στη συνέντευξή του, ο άνθρωπος που που έχει μελετήσει και λατρέψει την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία, ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής, τονίζοντας ότι νόμιμος ιδιοκτήτης είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου.

Στο ερώτημα που του απευθύνεται από την εφημερίδα για το θέμα αυτό, ο Μπόρις Τζόνσον λέει αναφορικά με την προσωπική έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».