Skip to main content

Η αξιοπρέπεια στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια και οι «γκρίζες ζώνες»

Η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η αναβάθμιση του τουρκικού αναθεωρητισμού και η επιλεκτική επίκληση της Δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι «η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι πολύ σημαντικές στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα». Όσον αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό, επιβεβαίωσε ότι είναι μια αποδεκτή επιλογή από την πλευρά των Σκοπίων και υπενθύμισε ότι αναφέρονται πολλά ονόματα.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα αποδεκτό όνομα για εμάς είναι ένας γεωγραφικός καθοριστικός παράγοντας, δηλαδή απορρίπτουμε όλους τους άλλους που ήταν καθοριστικοί παράγοντες χρόνου ή κάποιες άλλες προτάσεις», είπε.

Και για τους Έλληνες «η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι πολύ σημαντικές στις διαπραγματεύσεις». Να δούμε ο Ν. Κοτζιάς ποια από τις δυο αξιοπρέπειες θα ενισχύσει.

Πάντα με ρητορική ο πρωθυπουργός, χωρίς δράση -ίσως είναι καλύτερο αυτό, επειδή όταν δρα… ασ’ τα να πάνε-  αφού μάς είπε ότι τα σύνορα στο Αιγαίο δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η Ευρωπαϊκή Ένωση το ξέρει;- αναφέρθηκε στις "γκρίζες ζώνες" λέγοντας ότι «σε αυτούς που φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες, να θυμούνται ότι η ρητορική αυτή εναντίον κράτους - μέλους της ΕΕ, στρέφεται εναντίον όλης της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, είτε δεν έχει καταλάβει τι συνέβη, είτε προσποιείται για ευνόητους λόγους ότι δεν θυμάται ότι οι Τούρκοι δεν μίλησαν για "γκρίζο" καθεστώς αλλά για τουρκικό έδαφος, αναβαθμίζοντας από το 1996 τον αναθεωρητισμό τους και επιδιώκοντας να κατοχυρώσουν αυτό που γκρίζαραν στην πρώτη κρίση των Ιμίων. Ο πρωθυπουργός οφείλει, αν πιστεύει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, να κάνει μια βολτούλα στον βράχο.

Αναίσχυντος ανθέλληνας, Έλληνας πολίτης πιστός του Προξενείου Κομοτηνής, υιοθετεί και δημοσιεύει στην τουρκόγλωσση ιστοσελίδα την τουρκική προπαγάνδα, για να αποδείξει δήθεν ότι η Ελλάδα στηρίζει "τρομοκράτες", εννοώντας μ’ αυτόν τον όρο τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και τον Διεθνή Συνασπισμό υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Πότε θα αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τους νόμους; Πότε θα αποφασίσει η τοπική και κεντρική εξουσία να αποδείξει ότι δεν αποτελείται από γιουσουφάκια;

Άκου τώρα… Οι κυβερνητικοί, για το θέμα της Novartis, υποστηρίζουν: «Ας αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της». Έχει εμπιστοσύνη η κυβέρνηση στην Δικαιοσύνη; Από πότε και σε ποιες περιπτώσεις; Όταν αναμένει ευνοϊκή απόφαση γι’ αυτήν; Τις άλλες μπορεί να βρίζει τον θεσμό και τους δικαστές; Κι αυτό εντάσσεται στο "ηθικό πλεονέκτημα";

«Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός. «Είχα συναντήσει τον Τούρκο υπουργό και σε Σύνοδο που είχε γίνει στην Ρώμη. Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, συνομιλούμε». Αυτά, για τα εμπόδια των Τούρκων στην γεώτρηση της Κύπρου. Ο Αναστασιάδης μας έλεγε, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τώρα αναζητούν κοινά αποδεκτή λύση. Τι σημαίνει αυτό;