Skip to main content

Tagesspiegel: Η Ελλάδα ανοίγει για τουρίστες

Το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, η κλιμάκωση της βίας στην Εγγύς Ανατολή και τα προνόμια των εμβολιασμένων σε Γερμανία και ΗΠΑ στον Τύπο.

Το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα στις σελίδες του γερμανικού Τύπου και σήμερα. Η Tagesspiegel του Βερολίνου αναφέρει: «Η Ελλάδα ανοίγει για τους τουρίστες και προσελκύει κόσμο χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού». Σε άλλο σημείου του άρθρου η εφημερίδα σημειώνει: «Η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει επίσημα στην Ελλάδα το Σάββατο. Οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι και οι καταστηματάρχες περιμένουν με ελπίδα αλλά και φόβο. Επίσης, λόγω της έναρξης της σεζόν, αθξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων στους προορισμούς διακοπών ώστε να προσελκύσουν τουρίστες σε νησιά χωρίς Covid-19».

Τέλος, το Spiegel παρατηρεί για το ίδιο θέμα σε συνάρτηση με τους εμβολιασμούς στα νησιά: «Περίπου 5000 άτομα ζουν στη Μήλο, περίπου 300 εμβολιάζονται κάθε μέρα. Έως τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο περισσότερο από το 90% του πληθυσμού. Άλλα νησιά κάνουν παρόμοιες προγνώσεις και έχουν ολοκληρώσει ακόμη και τα προγράμματα εμβολιασμού τους ακόμη νωρίτερα, αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι μόνες εξαιρέσεις στο πρόγραμμα είναι μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη με περίπου 600.000 κατοίκους - εκεί, όπως και στην ηπειρωτική χώρα, δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την ηλικία και σε υποκείμενα νοσήματα».

"Δικαίως διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι την Ανατολική Ιερουσαλήμ"

H αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρει για τη βία στην Εγγύς Ανατολή: «Μετά από χρόνια σχετικής ηρεμίας,η νέα κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς και μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τακτικά λάθη και πολιτικό οπορτουνισμό και στις δύο πλευρές. Αλλά πίσω από αυτό υπάρχει μια θεμελιώδης σύγκρουση: Αυτή για την κατάσταση και το μέλλον της Ιερουσαλήμ. Για την ισραηλινή πολιτική, η ενωμένη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους έχει γίνει δόγμα που κανείς δεν τολμά να κλονίσει. Αλλά αυτό το όραμα παραβλέπει το γεγονός ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι Παλαιστίνιοι και δικαίως διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη, ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Η μαζική κατασκευή εβραϊκών οικισμών στην προσαρτημένη περιοχή δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός αυτό».

Χωρίς μάσκα

H Süddeutsche Zeitung γράφει για την χαλάρωση των μέτρων και τους εμβολιασμένους στη Γερμανία και τις ΗΠΑ: «Μια ταινία στον κινηματογράφο, σπορ, η απόλαυση ενός καπουτσίνο σε ένα υπαίθριο καφέ χωρίς να χρειαστεί προηγουμένως τεστ κορωνοϊού: η ζωή έχει γίνει ευκολότερη για όσους έχουν εμβολιαστεί και αναρρώσει στη Γερμανία. Αλλά ακόμα καλύτερα, από την Πέμπτη για όσους έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ. Την ημέρα κατά την οποία άγγιξαν τα 250 εκατομμύρια τα εμβόλια κατά της Covid-19, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών CDC. Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρωςδεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα, εκεί όπου υπάρχει πολύ κόσμος, όπως στα λεωφορεία ή τα αεροδρόμια. Όχι στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στο κομμωτήριο. Ούτε στα κλειστά γυμναστήρια ή όπου κανείς τραγουδά δυνατά και ο ιός μπορεί να μεταδοθεί εύκολα. Μπορεί σίγουρα να δει κανείς αυτήν την απόφαση έχοντας όμως κι έναν κόμπο στο στομάχι».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle