Skip to main content

Ταλιμπάν: Απαγορεύουν στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνο χωρίς τη συνοδεία άντρα

Οι αεροπορικές εταιρείες έκαναν γνωστό ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μην δέχονται γυναίκες αν δεν συνοδεύονται από άντρα της οικογένειάς τους

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρίες στο Αφγανιστάν να μην επιτρέπουν στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα, αν δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα της οικογενείας τους, έγινε γνωστό από τις ίδιες τις εταιρείες.

Δύο αξιωματούχοι των αφγανικών αεροπορικών εταιρειών Ariana Afghan Airlines και Kam Air επεσήμαναν την Κυριακή στο AFP ότι έλαβαν εντολή από τους Ταλιμπάν να μην δίνουν εισιτήρια στις γυναίκες που δεν συνοδεύονται στο ταξίδι τους από έναν άνδρα της οικογένειάς τους.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνάντηση που είχαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας εκπρόσωποι των Ταλιμπάν, των δύο αεροπορικών εταιρειών και της υπηρεσίας μετανάστευσης του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σχετική επιστολή που έστειλε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ariana Afghan Airlines προς το προσωπικό της εταιρείας, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του AFP, επιβεβαιώνει τις νέες εντολές, οι οποίες αφορούν όλες τις πτήσεις.

«Καμία γυναίκα δεν επιτρέπεται να πετά, στις πτήσεις εσωτερικού ή εξωτερικού, χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα», αναφέρει η επιστολή.

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι ισλαμιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα Αυγούστου, είχαν ήδη απαγορεύσει στις γυναίκες να κάνουν ταξίδια μεγαλύτερα των 72 χιλιομέτρων χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους.

Οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις Αφγανές ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες αφού οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να αποκλείσουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εξάλλου την Κυριακή το υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς έδωσε εντολή άνδρες και γυναίκες να επισκέπτονται διαφορετικές ημέρες τα δημόσια πάρκα της Καμπούλ. Πλέον την Τετάρτη, την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο στα πάρκα μπορούν να πηγαίνουν οι άνδρες και την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη οι γυναίκες.

Από τότε που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν δεν έχουν σταματήσει να επιβάλλουν περιορισμούς στις γυναίκες. Αυτές έχουν αποκλειστεί από πολλές θέσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ τους έχει επιβληθεί και αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την απόφαση των Ταλιμπάν να αποκλείσουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ζήτησε να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό τα σχολεία θηλέων.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) επαναβεβαίωσαν το δικαίωμα όλων των Αφγανών, περιλαμβανομένων των κοριτσιών, στην εκπαίδευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Μετά την απόφαση αυτή των Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ ανέβαλαν αιφνιδιαστικά σειρά συναντήσεων που θα είχαν μαζί τους στη Ντόχα για να συζητήσουν σημαντικά οικονομικά ζητήματα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ