Skip to main content

Ταλιμπάν: Σεβασμός στα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη Σαρία (vid)

Την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν, παραχωρούν οι Ταλιμπάν - «Δεν θέλουμε κανέναν εχθρό»

Με απαγγελία από το Κοράνι άρχισε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ την πρώτη συνέντευξη Τύπου του κινήματος στην Καμπούλ.

Στη συνέχεια ο υπεύθυνος Τύπου είπε στους δημοσιογράφους «συγχαίρω το έθνος για τη νίκη αυτή, είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος».

Πρόσθεσε ότι το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά καμιά κακία εναντίον κανενός. «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό», δήλωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα δεν θα πάθει τίποτα», σημείωσε ο Μουτζαχίντ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (Σαρία).

«Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς να ζουν εντός του πλαισίου της Σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς», τόνισε.

Οι αλληλεπιδράσεις με άλλες χώρες θα συνεχιστούν, πρόσθεσε. «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους για την ανοικοδόμηση και την ευημερία», επισήμανε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Οι Ταλιμπάν πρόσφεραν εγγυήσεις στον ΟΗΕ ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για το Αφγανιστάν.

Κανείς δεν θα σας χτυπήσει τη πόρτα

Οι Ταλιμπάν, ειπε ακόμη, δεν θα επιδιώξουν να εκδικηθούν Αφγανούς πρώην στρατιώτες καθώς και μέλη που υποστηρίζονταν από τις δυτικές κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχει αμνηστία για τους Αφγανούς πρώην κυβερνητικούς στρατιώτες καθώς και για υπεργολάβους και διερμηνείς που εργάστηκαν για τις διεθνείς δυνάμεις. «Κανείς δεν πρόκειται να σας βλάψει, κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει την πόρτα σας», ισχυρίστηκε, όπως αναφέρει η kathimerini.gr.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν:

-Δήλωσε πως «θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους για να αναζωογονήσουμε την οικονομία και να διασφαλίσουμε την ευημερία, ώστε να βγούμε από την κρίση».

-Ερωτηθείς αν θα επιτραπεί στις γυναίκες να δουλέψουν στα ΜΜΕ, είπε «να περιμένουμε πρώτα τον σχηματισμό κυβέρνησης και τους νόμους που αυτή θα προωθήσει».

-Διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα ότι το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον κανενός.

-Είπε ότι από εδώ και πέρα το Αφγανιστάν θα καταστεί μια χώρα χωρίς ναρκωτικά, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα «θα πρέπει να μας βοηθήσει για να αναπτύξουμε εναλλακτικές καλλιέργειες. «Αν αναπτύξουμε εναλλακτικές καλλιέργειες, τότε μπορούμε να σταματήσουμε την καλλιέργεια ναρκωτικών» ανέφερε.

-Δήλωσε πως «το έθνος μας είναι ένα μουσουλμανικό έθνος είτε τώρα είτε προ 20 ετών, αλλά όσον αφορά την ωριμότητα υπάρχει τεράστα διαφορά μεταξύ του τώρα και ημών 20 χρόνια πριν».

Υποχρεωτική η μαντίλα, όχι η μπούρκα

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα αυτή, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.

«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα.

Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.

Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.

«Μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ανακοινώσαμε αυτήν την πολιτική κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων, στη διάσκεψη της Μόσχα και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχας (για το Αφγανιστάν), σημείωσε ο Σαχίν.

Χιλιάδες σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτά, τόνισε.