Skip to main content

Ταμείο κατά της πείνας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με άλλα πλούσια κράτη αλλά και με το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς» συνέστησαν, σήμερα, Ταμείο με προϋπολογισμό μερικά δισ. δολάρια, προκειμένου η φτώχεια κι η π
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με άλλα πλούσια κράτη (Ισπανία, Καναδάς, Νότια Κορέα), αλλά και με το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς» συνέστησαν, σήμερα, Ταμείο (υπό την υψηλή εποπτεία της Παγκόσμιας Τράπεζας) με προϋπολογισμό μερικά δισ. δολάρια, προκειμένου η φτώχεια κι η πείνα ανά τον πλανήτη να καταπολεμηθούν.

«Δεν βιώνεται η παγκόσμια οικονομία με ένα δισ. ανθρώπους να πεινάνε», τόνισε στην Ουάσινγκτον ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, κάνοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών του «Παγκόσμιου προγράμματος αγροτικής και επισιτιστικής ασφάλειας».

Πρόκειται για την έναρξη, μόνον, της υλοποίησης μίας απόφασης της συνόδου των Οκτώ πλουσιότερων κρατών, που έγινε στην Λ΄ Ακουϊλα της Ιταλίας, πέρυσι. Τότε, βέβαια, είχε αναληφθεί η υπόσχεση να δοθούν 22 δισ. δολάρια για τη χειμαζόμενη γεωργία στα φτωχά κράτη στον πλανήτη.

Μέχρι στιγμής, η Ουάσινγκτον υπόσχεται να δώσει στο νέο Ταμείο περίπου 400 εκατ. δολάρια κι υπόσχεται κι άλλα, σε ορίζοντα τριετίας. Άλλα 230 εκατ. δολάρια θα δώσει ο Καναδάς, ενώ η Ισπανία δηλώνει ότι θα δώσει 95 εκατ. δολάρια κι άλλα 50 εκατ. δολάρια η Νότια Κορέα. Τέλος, 30 εκατ. δολάρια (για αρχή) ανακοινώνει ότι δίνει το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ