Skip to main content

Ταμείο επιχειρηματικότητας για την Κ. Μακεδονία ζητά το ΕΒΕΘ

Τη δημιουργία ενός ταμείου για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας ζητά από τη νέα κυβέρνηση το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Κίνητρα και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη νέα επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης από τη νέα κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης, «αυτό που στηρίζει το Επιμελητήριο είναι η νέα επιχειρηματικότητα. Δηλαδή να δοθούν κίνητρα, να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο να στηρίζει τη νέα επιχειρηματικότητα».

«Αυτό θα είναι μια αφορμή να γυρίσει η νεολαία που έχει φύγει από τη χώρα μας και να υπάρξουν έτσι νέες ευκαιρίες εδώ», είπε ο κ. Μασούτης, σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας με τους δημοσιογράφους.

Όπως ανέφερε ο Α΄αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανόλης Βλαχογιάννης., το Ταμείο Επιχειρηματικότητας για την Κεντρική Μακεδονία «είναι μία σκέψη που δανειστήκαμε από το Ισραήλ, όπου αυτό το σχήμα χρησιμοποιείται κατά κόρον. Θα είναι προσανατολισμένο στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και στην ενσωμάτωση της καινοτομάις στην τοπική παραγωγή».



Αναφερόμενος στην άρση των capital controls σημείωσε ότι άκουσαν την σχετική ανακοίνωση με ιδιαίτερη χαρά. «Είναι το πρώτο βήμα και θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν και τα επόμενα, τα οποία τα περιμένουμε την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Περιμένουμε με ιδιαίτερη αγωνία και να σχολιάσουμε αργότερα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι η άρση των capital controls θα βοηθήσει την ψυχολογία των επενδυτών είτε των ντόπιων, είτε των ξένων. «Είναι ένα ξεκίνημα αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να αρχίσει μια επένδυση σε μια χώρα με τέτοιες δεσμεύσεις», τόνισε.

Ποια θέματα θα θέσει το Επιμελητήριο στον πρωθυπουργό

Τα θέματα που θα θέσει ο κ.Μασούτης στη συνάντηση της Παρασκευής είναι τα εξής:

-Πάταξη παρεμπορίου και διαφθοράς

-Επιτάχυνση της αναθεώρησης των κριτηρίων του βαθμού όχλησης

-Αποκατάσταση της ρευστότητας

-Επιτάχυνση της επιστροφής των οφειλών στον ιδιωτικό τομέα και αποτελεσματική ρύθμιση των κόκκινων δανείων

-Μείωση της προκαταβολής φόρου

-Επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης(1.580 ημέρες για να βγει απόφαση στην Ελλάδα όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 582 μέρες)

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη ο κ.Μασούτης θα ζητήσει:

- Νέο χρονοδιάγραμμα για το Μετρό Θεσσαλονίκης

- Μέτρα για τον ΟΑΣΘ. 

- Πώς θα λειτουργήσουν μαζί Μετρό και ΟΑΣΘ

- Στήριξη του Ταμείου Επιχειρηματικότητας

-Σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηροδρομικό σταθμό